Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 17., csütörtök

ELHANYAGOLT GYERMEK-FEJLETLENEBB AGYTEVÉKENYSÉG


Elhanyagolt gyerek = fejletlenebb agy

 C.T felvételen jól kivehető az elhanyagolt gyermek agyának a fejeletlensége.
Kutatók szerint sokkal kisebb azoknak a gyerekeknek az agyállománya, akikkel nem törődnek a szüleik.
- A tudósok CT-felvételeken hasonlították össze egyidős gyerekek agyi méretét és fejlettségét, és arra a megállapításra jutottak, hogy a korukhoz képest kisebb agymérettel rendelkező háromévesek esetében jellemző volt, hogy nagyon komolyan elhanyagolják, illetve bántalmazzák őket. 
Az ilyen gyerekek agya számos alapvető funkciót ellátó agyi területen lemarad a fejlődésben, s ennek következtében az érzelmileg elhanyagolt, bántalmazott gyerekek kevésbé intelligensek és nehezebben fejlődnek szociális készségeik is, mint az érzelmileg támogató környezetben felnövő társaik esetében.
-A kisebb aggyal rendelkező gyerekek könnyebben válhatnak drogfüggővé, nehezebben találnak munkát és feltehetőleg nagyobb esélyük van arra, hogy valamilyen erőszakos bűncselekményt követnek majd el.
Az is valószínű, hogy az elhanyagolt gyerekeknek előbb-utóbb komoly mentális és más egészségügyi problémával kell megküzdeniük.
- Ha egy kisbabával nem bánnak megfelelően élete első két évében, az alapvető hatással van a fejlődésére.
-A kutatók rámutattak arra hogy: bizonyos agyi funkciókért - pl. az intelligenciáért - felelős gének egyszerűen nem tudnak megfelelően működni ilyen esetekben. Ráadásul az elhanyagolt gyermekek felnőve éppúgy nem törődnek majd saját gyerekeikkel, ahogy velük sem foglalkoztak.
Az amerikai kutatás szerint a szeretetet és törődést kapó gyerekeknek nagyobb és jóval fejlettebb az agyuk, következésképpen sokkal okosabbak, jobb a tanulási képességük, a memóriájuk és a stresszre adott reakciójuk is. Ez volt egyébként az első olyan kutatás, amely kimutatta, hogy a gyermekek agyának anatómiája szorosan összefügg az anyai gondoskodással.
http://csaladhalo.hu/
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése