Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 22., kedd

AZ EMLŐK SERDÜLŐKORI ELVÁLTOZÁSAI,RENDELLENESSÉGEI


Az emlõ serdülõkori elváltozásai, rendellenességei

Ebben a közleményben összefoglaljuk, melyek azok az elváltozások az emlõben illetve környékén, amelyek a szülõt és a serdülõ lányt meglephetik, illetve melyeknél kell orvosi segítséget igénybe venni.


Az emlõ aszimmetrikus fejlõdése

Az emlõ leggyakrabban aszimmetrikusan fejlõdik, és emögött általában semmilyen kóros eltérés nincs. Azonban lelkileg a változó test ezen eltérése frusztrálhatja az egyébként is nehéz serdülõ életét.
- A legfontosabb, hogy az anya segítsen ebben gyermekének, figyelje meg, hogy az emlõk közötti különbség alakra, nagyságra nézve milyen.
- Amennyiben nincs jelentõs eltérés, akkor a megnyugtatáson kívül egyéb teendõ nem indokolt.


El kell mondani a serdülõ lánynak, hogy a mell fejlõdése nem feltétlen egyformán zajlik a két oldalon, továbbá, hogy a nõk nagy részének a bal melle valamivel nagyobb, mint a jobb.
- Ilyenkor az átmeneti idõszakra az egyik melltartó kosárba helyezett szivacsbetét nagyon jó segítséget nyújthat.
Amennyiben a serdülõ teljes fejlettségéig nincs javulás, az aszimmetria jelentõs, és a fiatal hölgynek ez lelki problémákat jelent, akkor egyrészt plasztikai sebészi beavatkozásra lehet szükség, másrészt felmerülhet a pszichés problémák pszichológiai kezelése.
- Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha az emlõ teljes kifejlõdése és ezzel együtt az aszimmetria mértéke már biztonsággal megállapítható.



Az emlõ fejlõdésének elmaradása


Hátterében ritkábban az emlõszövet hiánya lehet, azonban sokkal gyakoribb, hogy a hormonok összehangolt mûködésének valamelyik lépcsõjénél van eltérés.
- Az esetek egy jelentõs részében teljesen egészséges lányoknák is elõfordulhat, hogy az emlõ késõn fejlõdik, vagy nagyon kicsi emlõszövet növekszik, ami szintén okozhat lelki nehézségeket.


Általában 12-14 éves kor környékén elindul a menstruációs ciklus.
-Amennyiben az anya észleli, hogy lányánál az emlõ növekedése és a menses elmarad, orvoshoz kell fordulni hormonális kivizsgálások elvégzése céljából.
-A rendellenesség felderítése után általában jól kezelhetõ gyógyszeres terápiával.


Kis méretû emlõ és vékony testalkat esetén napjainkban sajnos a szülõnek az „anorexia nervosa” betegségre is gondolnia kell, ami a divatirányzatban elterjedt rendkívül sovány testalkat elérésére tett kísérlet olyan beteges formája, amikor a serdülõ lány kórosan éhezteti magát. Az anyukáknak nagyon oda kell figyelni a serdülõkori fogyókúrákra!



Az emlõ fokozott fejlõdése, azaz a túl nagyra nõtt mell


Az esetek egy részében a serdülõ lányoknál pont az jelent gondot, hogy mellük hirtelen nagyon nagyra nõtt.
-Természetesen mást jelent a „nagy” kifejezés a kamaszlány illetve az orvos értelmezésében.

Mindenképpen figyelmet érdemel azonban, ha a serdülõ olyan panaszokkal fordul a szülõhöz, hogy fáj a háta, dereka, estére nehezen tartja egyenesen magát. Ilyen esetben mindig gondolni kell a mell hirtelen megnövekedésére, amihez az izomzat még nem erõsödött hozzá.


Amennyiben ez a növekedés extrém méretû, akkor „mellkisebbítõ” plasztikai mûtét jöhet szóba, ezzel akár egy késõbbi gerincferdülés is elkerülhetõ.



Göbök az emlõben


Ha az anya megtanította kislányát az emlõ önvizsgálatára, és ennek gyakorlása rendszeres, akkor a göbök könnyedén felismerhetõk, változásuk az emlõben jól nyomon követhetõ.
Serdülõkorban a tapintható göbök nagyrésze a ciklussal változó, ártalmatlan elváltozás, azonban idõnként rosszindulatú folyamat is meghúzódhat a háttérben. Ezért minden elõször tapintott göb esetén orvoshoz kell fordulni, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Esetenként mûtéti beavatkozásra is szükség lehet.



Az emlõ fájdalma


Az emlõ fájdalma lehet a menstruációs ciklussal összefüggõ: ez általában a vérzést megelõzõ mellfeszülés, erõsnek nem igazán mondható kellemetlen fájdalom.
- Ez a normális ciklus része, teendõt nem igényel.
Azonban ha a fájdalom erõssége a mindennapi életvitelt befolyásolja, akadályozza, valamint tartósan fennáll, akkor orvosi kivizsgálás javasolt. Az esetek egy jelentõs részében a fájdalom hátterében nem a mell elváltozása, hanem valamely más, mellkasi szerv, vagy izület megbetegedése áll.



Váladékozás az emlõbõl


Az emlõbõl spontán vagy préselésre jelentkezõ váladékozás mindig kivizsgálást igényel! A váladék színe többszínû, barnás, zöldes, fehér, sárga lehet. Állaga lehet ragadós, nyálkás vagy folyékony, vízszerû. Az okok között szerepelhet: a különbözõ hormonális és nem hormonális betegségek mellett kábítószer fogyasztás, hormon és hormonhatású hatású gyógyszerek szedése, kemoterápiás szerek alkalmazása és bizonyos rendelt gyógyszerek rendszeres szedése. Az emlõ váladékozása mögött ez esetek egy jelentõs részében eltérés illetve betegség nem kimutatható. Ilyenkor a kezelõorvos gyakoribb és alaposabb önvizsgálatot, rendszeres kontroll vizsgálatot rendel el.



Szõrszálak a mellbimbó körül


Talán a legkellemetlenebb, legnehezebben megbeszélhetõ elváltozás.
-Az anyának szintén még a mell kialakulása, vagy a mell növekedésének kezdetén érdemes megemlíteni, hogy ilyen lányoknál is elõfordulhat.
- Általában ártalmatlan és legtöbbször átmeneti jelenség.
-A hormonháztartás normalizálódása, és a rendszeresre beállt menstruáció után legtöbbször elmúlik.
- Idõnként teljesen egészséges normális hormonmûködésû hölgyeknél is megfigyelhetõ pár szõrszál a mellbimbó körül.


Ha azonban a szõr mennyisége, erõssége jelentõs, és a test többi területén (combokon, arcon, alkaron) is fokozottabb a sötét színû szõrnövekedés, akkor mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni, az esetleges hormonális eltérés felderítése, és kezelése érdekében.



Fiú emlõ elváltozások
Gynecomastia:
. A  pubertás ,átmeneti gynekomasztiát okozhat normálisan fejlődő fiúgyermekeknél is. Általában  13 éves korban jelntkezik és 6- 18 hónapig tart



.
Ezek az elváltozások ritkák, de fel kell hívni a fiúk figyelmét arra, hogy amennyiben ilyesmit tapasztalnak ne szégyenkezéssel, kisebbségi érzéssel tekintsenek a helyzetre, hanem bizalommal kérjenek segítséget a szülõtõl. Legtöbbször orvosi vizsgálat is indokolt.

KÉT ALAKTANILAG ELTÉRŐ MELLDUZZANAT SERDÜLŐ FIÚKNÁL

-Első eset


-Második eset




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése