Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 31., csütörtök

GYERMEKKORI HAJGONDOK A HULLÁSTÓL A HAJTÉPÉSIG


Gyermekkori hajgondok a hullástól a hajtépésig

A hajhullás nem csak felnőtt korban gyakori probléma, sajnos gyermekkorban is előforduló betegség.
-A gyermekkori hajhullás hátterében nagyon sok tényező állhat.
- Akár egy betegség miatt szedett antibiotikum kúra mellékhatásaként is előfordulhat, vagy esetleg a gyermek egy stresszes, fáradt időszakon van túl, mind testileg, mind lelkileg.
-Ez lehet az iskola vagy óvoda okozta frusztráció, illetve beilleszkedési problémák, vagy az iskolában egy félév vagy év vége előtti nagy hajtás fáradsága.

Mitől alakulhat ki a hajhullás?

Általában a legjellemzőbb problémaforrás a genetika, azon belül is az öröklési hajlam, mint minden mást, a hajhullásra való hajlamot is örököljük, magunkban hordozzuk ennek valószínűségét.
- Érdemes megfigyelni, hogy családon belül kinek mikor kezdődött a hajvesztés, milyen mértékű volt, és meddig tartott.
 A hajhullás nagyon sok mindentől függ, lehet egy hormonális változás miatt, nőknél például gyakori a hajvesztés a terhesség ideje alatt, de lehet még étrendváltozás vagy vitaminhiány tüneteként is. A pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, a pszichés betegségek mind kiváltó okai lehetnek a hajhullásnak, persze nem csak felnőtt korban.

Gyermekkori hajhullás

A gyermekeknél már magzati korban, a terhesség hatodik hónapjában elkezdődik az első hajváltás, és ez a folyamat csak születés után fejeződik be.
- Sajnos a születés után nem minden gyermeknél ér véget a hajhullás, hajváltás.
-Gyermekkorban ez a folyamat legtöbbször a szervezet segélykérő jelzése, mutatja, hogy valami nincs rendben a szervezetben.
-Ezek a vészriadók mindig valami problémát jelölnek, legyen az egy belső szervi megbetegedés, ami lehet egy bélelzáródás, vagy éppen egy vitamin túladagolás, esetleg egy depressziós állapot kialakulásának első fázisa. Minden esetben, ha a hajhullás drasztikus mértékű, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Kisgyermekkorban sajnos nem ritka a mérgezés okozta hajhullás.
-A csecsemők és a kisgyerekek sok mindent vesznek a szájukba. Bár ezzel kapcsolatban nagyon megoszlanak a nevelési elvek: egyes szülők hagyják, hogy gyermekük immunrendszere így fejlődjön, és ellenállóvá váljon, és van, aki a széltől is óvja gyermekét.
-Talán ezt a kétféle nevelést kellene összeötvözni.
- Sajnos a gyermeknevelés nem lehet 0-24 órás ügyelet, így nem tudjuk mindig koordinálni, hogy gyermekünk mikor mit vesz a szájába, így gyakran előfordul, hogy ezzel sok kórokozót és mérget juttat be a szervezetébe.
-A szervezet pedig hajhullással és gombásodással reagál erre, ezért folyamatosan figyelje kisbabáját, megelőzve ezzel a későbbi problémákat, megbetegedéseket.

Serdülőkorban a probléma forrása lehet a hirtelen jelentkező hormonális változás.
- Ebben a korban gyakori betegség, és elég komoly hajhullást okozhat a fejbőr gombás megbetegedése.
-Ez egy nagyon alattomos gombafajta, mert a lappangási ideje majdnem egy hét, és addig a fiatalok körbe fertőzhetik egymást. Nem kell megijedni, a kezelése sokkal egyszerűbb, mint amit maga a betegség sejtet. A legfontosabb, hogy soha ne hagyja kezeletlenül a gombás részt, mert felülfertőzést okozhat, és foltos hajhullást eredményezhet.

Gyermekkori hajtépés

A hajtépés és egyéb önkárosítás, például a körömrágás, gyerekkorban minden esetben az anyától való elszakadásra vezethető vissza.
-Ezt az elszakadást a lányok nehezebben viselik, így náluk gyakoribbak ezek a figyelemfelkeltésre szánt tevékenységek.
- Hajtépés, körömrágás, vagy karmolás közben a gyerekek nincsenek tisztában megnyilvánulásaikkal, így nem tudják, hogy rosszat csinálnak.
- Minden esetben legyünk türelmesek gyermekünkkel. Ha az elmagyarázás nem oldja meg, és a gyereknél továbbra is fennáll ez a probléma, tanácsos elvinni pszichológushoz, akár a saját magunk megnyugtatása miatt is, és, hogy később, tinédzser korban ezek a problémák ne ismétlődjenek meg.
Hajhullás gyógyszeradagolás után*citosztatikumok/

Foltos hajhullás valószinüleg psichogén ok miatt/szülő elvesztése/

Gyermekkori hajtépés

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése