Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 26., szombat

KÖRÖMRÁGÁS


KÖRÖMRÁGÁS

MINDEN KÖRÖM TÖVIG LERÁGVA




- Minek a jele az állandó körömrágás?


- Az állandó, kóros körömrágás (onychophagia) éppúgy a kényszerbetegségek sorába tartozik, mint a kóros hajtépegetés (trichotillomania).
 Előfordulásával, megfigyelésével, és szakszerű gyógyításával az utóbbi 10-12 évben foglalkoznak központi szakmai kérdésként a pszichiáterek és a pszichoterapeuták. Sok esetben fel sem merült a pszichiátriai betegség gondolata, melynek hátterében nemcsak a tudatlanság, hanem a megbélyegezéstől való félelem is állt.
-A stigmatizációtól való rettegés miatt, jobb volt, ha nem derült ki valakiről, hogy az addig csak rossz szokásnak tartott túlzott cselekvéssor gyógyítandó betegség.
-A kóros tünetek kialakulása általában 10 és 30 életév között kezdődik, mely fokozatosan egyre intenzívebb lesz, s megfelelő szakellátás nélkül további egészségi, és életviteli problémák talajává válik.
- A kórós körömrágás elsősorban a szorongás megszüntetésének egyik módja lenne, azonban nem ez történik, épp ellenkezőleg a szorongás fokozódik, s gyakran más pszichiátriai tünetekkel is társul.

- Tehát lelki okai vannak a körömrágásnak?

- Igen. A kényszerbetegségek csoportjában alapvetően két típusú helyzetet különítünk el: ezek a kényszergondolatok, és a kényszercselekvések.
- A körömrágás az utóbbi csoport egyik tünete.

 Mettől kezdve számit kórosnak a körömrágás?

A köröm állapotát, és esztétikai küllemét egészséges körülmények között nem rágófunkcióval oldjuk meg, hanem magunk, vagy manikűrös segítségével ápoljuk, és sérülés esetén korrigáljuk.
-Ebből következik, hogy a körömrágással történő beavatkozás egyetlen esetben sem ésszerű, mert a fogak sokszor komoly sérülést eredményeznek a körmöt körülvevő bőr területén, különösen a köröm sarki pontjain.
A kórosság fogalma azt jelenti, hogy valaki nem körömápolás céljából napi többszöri rendszerességgel, hanem - különösen súlyos esetben - szinte megállás nélkül, folyamatosan rágja a körmét.

- Tönkre teheti a körömrágás a körömágyat?
- A körömágygyulladás (paronychia) mint folyamat a körömsánc felől indul ki.
- Jelen esetben nem a körömrágás, hanem a kényszercselekvések esetén tapasztalható kórós kézmosás, tisztálkodási kényszer következtében a körömredő duzzadt lesz, majd ez elfajulhat a körömágy gennyes gyulladásáig, s a köröm harántbarázdákkal lesz teli.

- Hogyan lehet rajta segíteni?

- Mivel a kóros körömrágás betegség, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni vele.
-A betegnek gyógyszeres kezeléssel kiegészített terápiára van szüksége. Ilyen problémákkal pszichiáter, klinikai szakpszichológus, (néha bőrgyógyász szakvéleményét is kikérve, a köröm állapotától függően) vagy pszichoterapeota foglalkozik.

- Miért nehéz leszokni a körömrágásról?

- Inkább az a kifejezést használnám, hogy hosszantartó, hiszen a beteg személyiségében bekövetkező változások időigényes folyamatok.

 -Segít a műköröm a leszoktatásban?

- Abban az esetben, ha csupán rossz szokásról szó talán, de a visszaesés veszélye akkor is nagy.
-Azonban a kényszercselekvésnél, amikor már kóros körömrágásról beszélünk nem a köröm valódisága számit, hanem maga a cselekvéssor folyamata. Ez már nem egyszerű rossz szokás, hanem betegség.

- Ha valaki leszokott róla, vissza tud esni még egyszer?

- Igen. Ezért van szükség szoros kapcsolatra az orvossal, továbbá jól tervezett gyógyszeres és pszichoterápiára. A kényszerbetegség igen gyakran társul egyéb olyan pszichiátriai betegséggel, mint például a depresszió, a fóbia, a pánik, valamint a premenstruális időszak.

- Mit tegyen, aki le akar szokni a körömrágásról? És mit ne?

- Feltétlen forduljon szakemberhez, ne áltassa magát csupán az öngyógyítás sikerével.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése