Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 1., kedd

A CSECSEMŐMIRIGY MEGNAGYOBBODÁSÁROL


A csecsemőmirigy megnagyobbodása

Orvosi név:
Persistáló thymus hyperplasia
A CSCSEMŐMIRIGY ANATÓMIAI ELHELYEZKEDÉSE
MELLKASFELVÉTEL-A KÖRREL KÖRÜLHATÁROLT RÉSZ A MELLKAS KÖZÁPÁRNYÉKÁNAK A KISZÉLESEDÉSÉT MUTATJA.
A betegség lényege:
A születés után a csecsemőmirigy, mely a mellkas elülső részén helyezkedik el, fokozatosan elsorvad. A serdülőkor végén az esetek többségében a mirigy helyén már csak kötőszövet szaporulat található. Kóros esetekben a szerv nem fejlődik vissza, és felnőtt korban is tovább működik.

A betegség oka:
A betegség kialakulásában szerepet játszó tényezők pontosan nem azonosítottak. Az immunrendszer bizonyos sejtjei ebben a szervben fejlődnek ki és válnak működőképes védekező sejtekké. Feltételezhető, hogy amennyiben ez a folyamat zavart szenved, a sejtek nem kerülnek ki a szervből.

A betegség tünetei:
A csecsemőmirigy sorvadásának az elmaradása sok esetben nem okoz problémát. Legtöbbször csak egyéb okból végzett mellkasi röntgenfelvételen derül rá fény. Amennyiben a szerv mérete jelentősen megnagyobbodik, nyomhatja a környező szerveket. Előfordulhat, hogy akadályozza a légzést. Ritkán a szervben az immunrendszer sejtjei daganatosan is átalakulhatnak. A beteg sokszor autoimmun betegségben is szenved.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett mellkasi röntgenfelvételt és CT vizsgálatot végeztet. Ha daganatra van gyanú, szövettani vizsgálatra is sor kerül.

A betegség várható kezelése:
A panaszokat nem okozó elváltozással nincs teendő. Amennyiben a szerv nyomási tüneteket okoz a mellkasban, sor kerülhet az eltávolítására. Ugyancsak el lehet távolítani, amennyiben fennáll a veszélye, hogy a megnagyobbodott szerv daganatosan átalakulhat.

Javaslatok:
Ha légzési nehézség jelentkezik és a beteg szorító érzést tapasztal a mellkasban, ajánlatos mellkasi röntgenfelvételt készíttetni.

A betegség várható lefolyása:
A csecsemőmirigy elsorvadásának az elmaradása rendszerint nem okoz problémát. Ha azonban a szerv elrákosodik, rossz a kórjóslat.
http://www.pharmasoft.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése