Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 6., vasárnap

VESEBAJOK TERHESSÉGBEN


Vesebajok, betegségek terhességben

Milyen veseproblémák jelentkezhetnek terhesség alatt? Megmaradnak vagy elmúlnak szülés után?
Terhesség alatt – mint azt tudjuk, és várandós nőként érezzük – több szerv igénybevétele is fokozódik.
A szokottnál több munkája lesz a szívnek és a vesének is.
Mivel várandósság alatt több folyadék van az édesanya testében, a veséknek nagyobb feladat szűrni ezt a növekvő vértérfogatot. A vesék a terhesség alatt akár 1-1,5 centiméterrel is megnagyobbodhatnak – ez természetes, élettani jelenség. A vesék által megszűrt vérmennyiség a 16-24. héten eléri maximumát. Ezt követően a növekvő méh okozta nyomás kissé csökkenti a vesék vérellátását.
Várandósok ismerik azt az érzést is, hogy gyakrabban kell pisilni, és ez általában teljesen normális. Az egyre nagyobb méh nyomja a húgyhólyagot, így fokozódik a vizeletürítési kényszer. Főleg fekvő helyzetben nő meg a vesék aktivitása.
...és ami már nem.
Ám vannak, lehetnek a vesének a terhességre jellemző betegségei is. Gyakoribbá válnak például a húgyúti fertőzések, a magas vérnyomás, mely a vesére is káros, és esetenként akár akut veseelégtelenséget is kiválthat.
Húgyúti fertőzések
Várandósság alatt sokan fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, vannak, akiknek a terhesség velejárója a hólyaghurut.
- Statisztikák szerint körülbelül a terhességek 5 százalékában (akár tünetmentesen) is előfordulhatnak baktériumok a vizeletben.
- Ez azért veszélyes, mert ha az édesanya nem kap kezelést, akkor hólyaghurut és akut vesemedence-gyulladás alakul ki.
-Épp ezért végeznek rendszeresen vizeletvizsgálatot várandósság alatt. A laboratóriumi vizsgálattal kimutatott baktériumokat antibiotikummal kell a vizeletből kiirtani, nehogy súlyosabb elváltozás alakuljon ki.
A kórokozó (az esetek 90 százalékában) gram negatív pálca, általában E.coli.
Terápia: 10-14 napos antibiotikus kúra – a kórokozó érzékenységének megfelelően.
Kialakulhat akut pyelonephritis, ami a felső húgyutak, elsősorban a veseállomány és a vesemedence fertőzése.
-Ennek előfordulása 2 százalék körüli, és rendkívül ritkán akár szeptikus sokk is jelentkezhet.
- Ilyenkor veseelégtelenség, vérképzési rendellenességek, májfunkciós zavar alakulhat ki, mely veszélyes a magzatra is. Ezért ennek a betegségnek a kezelése célzott, „agresszív” és néha a szülésig is eltart.
Terhességi magas vérnyomás okozta vesebetegség
Egészséges terhesekben a terhesség első 6 hónapjában a vérnyomás általában csökken, majd átmeneti emelkedés után a szülés előtt ismét normálissá válik.
-Ám előfordulhat egyes esetekben olyan magasvérnyomás-betegség, amely komoly veszélyt jelent a vesékre is.
A magasvérnyomás-betegségek közül a veséket elsősorban a preeklampsia-eklampsia veszélyezteti – ez az édesanyára és magzatára is kockázatot jelent.
- Létrejöttéért egyes szakemberek az apai struktúrákat is tartalmazó magzat és anyai szervezet kölcsönhatását okolják.
- Kialakulásának esélye nagyobb 20 éves kor alatt vagy 35 éves kor fölött és ikerterhességben.
Ez a tünetegyüttes általában a terhesség 20-24. hete után jelentkezik az első szülő nők 3-4 százalékánál, ekkor magas vérnyomást, kóros mennyiségű vizeletfehérje-ürítést, ödémákat, illetve a vesefunkció csökkenését tapasztalják az orvosok. Ebben az esetben akár akut veseelégtelenség is kialakulhat.
Korai tünetei: fejfájás, látási zavar (szemkáprázás), a szemfenéken szűk erek láthatók – ezek a preeklampsziára jellemzőek.
Terápia: kórházi megfigyelés, általában vérnyomáscsökkentő és értágítók adása szükséges. Azért veszélyes, mert a terhesség előre haladtával kialakulhat akár életveszélyes állapot is, mely görcsrohamként (eklampszia) jelentkezik: ez epilepsziához hasonló roham, mely során a beteg kifeszül, megmerevedik, eszméletét veszti, a végtagokon rángógörcsök jelennek meg, a légzés akadozik.
A görcs után „kómás” állapot jelentkezik: a beteg eszméletlen, légzése hörgővé válik, arca felpuffad, ajka elkékül. A roham halálos lehet.
Amennyiben a betegség (preeklampszia) enyhe, akkor az orvos otthonában is kezelheti a beteget: általában szigorú, elsősorban só-és folyadékszegény vagy teljesen sómentes étrend betartása javasolt, és talán furcsa, de a szülés mielőbbi (ám természetesen élettanilag megfelelő időben történő) megindulása a legjobb „gyógymód”.
Jó hír, hogy szülés után a panaszok maguktól megszűnnek, ám a fehérjevizelés még sokáig megmaradhat, és ilyen (úgynevezett toxaemiás) terhesség után gyakoribb a magasvérnyomás-betegség. Ritkán azonban akut veseelégtelenség is visszamaradhat.
Vesedializált betegekre mind a nőgyógyász, mind a nefrológus külön figyelmet fordít, mivel a magzat sikeres kiviselésének esélye csupán 20-25 százalék – sajnos gyakori a spontán abortusz, leginkább a második trimeszterben.
http://vesebetegseg.hu

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése