Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 20., vasárnap

A HEVENY HASI KATASZTRÓFA


A heveny hasi katasztrófa

Tünet:
Hirtelen kezdődő és állandó, igen heves éles, hasító, szúró vagy nyilalló fájdalom, kezdetben csak a problémás terület felett, de az idő előrehaladtával az egész hasüreg felett deszka keménységű hasizom-összehúzódás, erőteljes puffadás tapasztalható. Általános tünetként hányás, a székletürítés elmaradása, sápadt, hideg, verejtékes bőr, szapora, könnyen elnyomható pulzus észlelhető. Az újszülött, a csecsemő lábát felhúzza, de a nagyobb gyermek is felhúzott lábakkal fekszik, esetleg járáskor előregörnyed.
Szülői teendő: A hirtelen jelentkező hasfájás esetén a legelső teendő a legbanálisabb és leggyakoribb oknak, újszülött- és csecsemőkorban a puffadásnak, későbbi életkorokban a székrekedésnek a megszüntetésére irányul.
Előbbi korosztály esetében a szélcsövezés mellett sok gáz távozhat, a baba pocakja felpuhulhat, és a pici megnyugodhat, megkönnyebbülhet. Nagyobb gyermekek esetében, ha a megelőző napok során nem vagy nem nagy mennyiségű széklete volt csak a gyermeknek, akkor mielőbbi székletürítésre kell törekedni. Ezt otthon glicerines végbélkúp felhelyezésével próbáljuk meg elérni, ami székelési ingert vált ki. Ha esetleg a gyermek csak a kúpot nyomja ki a felhelyezést követően, akkor ismételten adhatjuk. Amennyiben sikerül a gyermeknek székletet ürítenie, és ennek folyományaként panaszai megszűnnek, akkor megoldottunk a problémát.
Ha a fenti beavatkozások ellenére nem szűnnek a gyermek fájdalmai, vagy azok tovább erősödnek, romlik az általános állapota, akkor azonnali orvosi vizsgálatra van szükség, aki sebészeti vizsgálatot is elrendelhet, ha az akut hasi katasztrófa gyanúja fennáll!
Tilos akut hasi katasztrófa gyanúja esetén fájdalomcsillapító és görcsoldó adása, mert elfedheti annak tüneteit és késleltetheti a diagnózis felállítását! Fájdalomcsillapításra ilyenkor inkább a felhúzott lábakkal történő hanyattfekvést használjuk.
Megjegyzés:
-Ha már biztos az elkerülhetetlen műtét, akkor már kaphat a gyermek fájdalomcsillapítót az ellátó kórházban, a végleges megoldást, pedig a műtét fogja jelenteni. Ezen felül szükség lehet intenzív belgyógyászati ellátásra is a szervezet élettani egyensúlyi állapotának visszaállítása céljából (folyadék-és sópótlás, antibiotikus kezelés, szükség esetén légzés- és keringéstámogatás).
Az akut hasi katasztrófa okai:
Minden életkorban: hashártyagyulladás, féregnyúlvány-gyulladás, gyomor- vagy bélperforáció, bélelzáródás, kizáródott sérv, nagyfokú káliumhiány miatt bekövetkező bélmozgás leállás, tompa hasüregi sérülések. 
A fentieken kívül
Újszülöttkorban: fejlődési rendellenességek miatt bekövetkező bélelzáródás, magzatszurok miatti bélelzáródás cisztás fibrózisban, vérmérgezés, bélelhalással járó bélgyulladás, vérmérgezés.
Csecsemőkorban: bélcsavarodás, invagináció (egy bélszakasznak az utána való szakaszba történő teleszkópszerű betüremkedése), Hirschprung-betegség, Meckel-féle vak tasak.
Gyermekkorban: bélcsavarodás, invagináció, hasnyálmirigy-gyulladás, petefészekciszta csavarodás

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése