Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 6., vasárnap

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG ÉTRENDI KEZELÉSE


A terhességi cukorbetegség étrendi kezelése


Születendő gyermekünk és saját egészségünk védelmében a terhesség alatt többféle szűrővizsgálaton szükséges részt vennünk.
 Ha a terhesség alatti szűrővizsgálat (OGT: Orális Glükóz Terhelés) emelkedett vércukorértékeket mutat, terhességi cukorbetegségről vagy gestatiós diabetes-ről beszélünk.
- A terhességben a méhlepény hormonjai inzulinellenes hatásúak, így a vércukorszint kóros mértékben emelkedhet az arra hajlamos egyéneknél.

A terhességi cukorbetegség fennáll 
  • ha teszt reggelin veszünk részt: egy zsemle és 1,5 dl tej elfogyasztása után egy órával mért vércukorszint nagyobb, mint 7 mmol/l.
  • vagy ha 50g glükózt (szőlőcukrot) tartalmazó oldat elfogyasztása után egy órával meghaladja a 7,8 mmol/l értéket.
A terhességi cukorbetegség szűrését a 24. terhességi héten végzik.
-Magas vércukor szint esetén kismamának diétáznia kell, meghatározott szénhidrát mennyiségű és összetételű diétát kell folytatnia, éppen úgy, mint egy cukorbetegnek.
-Az esetek legnagyobb részében a terhességi cukorbetegség a terhesség idejére korlátozódik és a szülés után rögtön elmúlik.
- Ritkábban, de előfordulhat, hogy cukorbetegség megmarad, vagy bár elmúlik, de egy pár éven belül jelentkezik.
-A már terhességi cukorbetegségben gyermeket kihordott anya újból terhessége esetén korábbi terhességi hetekben vércukor szintet ellenőrizni.
- Előfordulhat,  hogy minden további terhességgel a terhességi vércukor értékek nagyobb mértékben emelkedhetnek, a kóros értékek korábban jelentkezhetnek.
-  Fontos, hogy a terhesség után ellenőriztessük vércukorszintünket féléves/éves rendszerességgel, mely ne csak az éhomi (éhgyomri) vércukorszint ellenőrzésére irányuljon, hanem kérjük házi orvosunktól a HbA1c-vizsgálatát is, mely egy vércukor átlag értéket mutat meg az előző 6-8 hétre visszamenőleg. Ebből következtetni lehet, rendben van-e a szénhidrát háztartásunk, vannak-e esetleg vércukor kiugrások, ingadozások.
A diéta mindig egyénre szabott, de jellemzően kb. 180-220g szénhidrát tartalmú.
Fontos a napi szénhidrát bevitel mennyisége, valamint ennek megfelelő elosztása is.
- Fontos a napi ötszöri-hatszori étkezés, így egyenletessé tehető a napi szénhidrát bevitel elosztása, valamint elkerülhető az étkezést követő hirtelen vércukor emelkedés, ill. vércukoresés.
A tápanyag, mely befolyásolja a vércukor szintet 
Az étrendben meghatározzuk a szénhidrát bevitelét, hiszen ez az a tápanyag, mely hatással van a vércukorszint alakulására. Fontos szót ejteni a szénhidrátok különböző fajtáiról.
-Az étrendben tilos a gyors vércukor emelkedést okozó cukrok használata: szacharóz vagy répacukor (amit otthon használunk), a nádcukor, a melasz és a méz is.
-Helyettük cukorhelyettesítőket használhatunk: Xilit (vagy nyírfacukor, kukorica csuhéj cukor), Fruktóz, Szorbit (Glukonon).
-Ezek a cukorhelyettesítők lassú felszívódásúak, a vércukor szintet csekély mértékben emelik, viszont energiát adnak, azaz hizlalnak.  Használhatunk mesterséges édesítőszereket is, melyek szinte energia-, és szénhidrátmentesek. Amennyiben ezektől idegenkedünk, fogyaszthatunk Sztívia növény kivonatát, mely elenyésző mennyiségű energiát ad.
A szénhidrátok másik csoportja a keményítő tartalmú összetett szénhidrátok.
-Ilyenek a gabonák és őrleményeik, a belőlük készült termékek, a tészták.
- Ide tartozik a burgonya és a rizs is.
- Ezeket mért mennyiségben szabad fogyasztani, valamint gondoskodni kell a bőséges rostfogyasztásról.
-A rostban gazadag étrendet bő folyadékfogyasztás egészítse ki!
 A pékáruk közül ne fehér kenyeret, kiflit és vizes zsemlét fogyasszuk, hanem válaszunk teljes őrlésű pékárukat.
A cél, hogy a vércukorszint 4,5 és 5,7 mmol/l érték között maradjon. Terhességi cukorbetegségben, ha diéta (a szükségletnek megfelelő szénhidrát mennyiség mellett) ellenére is 7 mmol/l felett marad a vércukorszint, inzulinterápia bevezetése szükséges, melyről a szakorvos fog dönteni.
http://www.dietoterapia.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése