Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 21., hétfő

PUBERTÁSKORI PROBLÉMÁK-MINDIG ÉHES A GYEREK


Pubertáskori problémák - Mindig éhes ez a gyerek

Fontos változást hoz a gyermekek táplálkozási rendjében, ha a kamaszkorba lépnek. De hogyan kerüljék el, hogy csak a mennyiségre törekedjenek (esetleg a minőség rovására), kiegyensúlyozatlan étrendet kövessenek, és a hiánybetegségek veszélyeztessék őket? Ehhez igyekszünk tanácsokat adni.
Kamaszként hatalmas növekedés időszakát éli meg a fiatal: öt év alatt súlya megduplázódik, és magassága 8-12 cm-rel is nagyobb lesz évente.
-Egyre több táplálékot vesz magához, amelynek a mennyisége végül eléri, sőt meghaladja a felnőttekét.
-Ugyanakkor fennáll a kiegyensúlyozatlan táplálkozás veszélye. A mélyreható fizikai változások miatt a táplálkozási szokások változásai különös jelentőségűek a fiatalnál önazonossága és egy csoporthoz való tartozása szempontjából is.
Divat és önkép
Ebben a korban kezdenek házon kívül étkezni a kamaszok: általában gyorséttermekbe járnak el, hasonló korú társaikkal együtt.
- A felmérések szerint ilyenkor nem az evés örömére koncentrálnak, hanem a kiépítendő szociális kapcsolatokra. Mint az élet más területét is, a fiatal táplálkozási magatartását nagyban befolyásolhatja a csoport ahová tartozik, az adott kor divatja vagy ideálja, különösen a lányok esetében.
Jelentős szükségletek
A növekedés ezen időszakában a kamaszok sokszor kiugróan magas táplálkozási szükségleteinek és a változatosságnak, a szervezetbe jutó tápanyagok kiegyensúlyozottságának nagy jelentőséget kell tulajdonítani. Néhány fontos tanács ezen igények kielégítésére:
Energia-bevitel
A kamaszok kalória- és táplálkozási igénye rendkívüli módon, egyik napról a másikra változhat, noha előfordul, hogy az korábban kiegyensúlyozott volt.
-Van úgy, hogy egy ideig hihetetlen mennyiségű ételt képesek elfogyasztani, míg máskor megelégszenek jóval kevesebbel.
-Azonos korú kamaszoknál az energia-szükséglet nagymértékben eltérő lehet a növekedés gyorsaságának különbözősége miatt, így gyakran igen jelentős magasság- és súlybeli differenciák észlelhetők náluk.
13 éves korban például egy fiú nyomhat 45 kg-ot, és lehet 1m 55 cm magas, míg a barátja már 65 kg-os és a magassága 1m 78 cm lehet. Emiatt természetesen ők nem azonos módon táplálkoznak. Ezek a variációk ugyannál a kamasznál is előfordulnak. A hirtelen növekedést "szünetek" szakítják meg, és ez magyarázza, hogy olykor farkaséhségük kissé csökken - ez teljesen normális jelenség.
-Általános érvényű normákat tehát meglehetősen nehéz felállítani e tekintetben, de annyi azért bizonyos, hogy a serdülő szervezet energia-bevitelének általában a felnőttekénél magasabbnak kell lennie.
-Az alábbi táblázat átlagos, ajánlott mennyiségeket tartalmaz, és mindenekelőtt viszonyítási alapul szolgál:
Kamaszok ajánlott, napi energia-bevitele
  • 10-12 év: 2190 kcal
  • 13-15 év: 2480 kcal
  • 16-19 év: 2870 kcal
A glucidok -szénhidrátok
Az egyik fő energiaforrás. Keményítő formájában megtalálhatók minden gabonatermékben. Egyszerű cukrok alakjában pedig jelen vannak a gyümölcsökben, zöldségekben és az édességekben, üdítőitalokban.
A proteinek-fehérjék
Minthogy a kamasznak gyorsan gyarapodik a súlya és nő a magassága, protein-többletre van szüksége. A proteinek a napi energiaadag 10-20%-át alkotják, amelynek negyede állati eredetű. Fő protein-hordozók: a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek valamint a gabona- és zöldségfélék.
A kalcium
Az ajánlott kalcium-bevitel magas, 1200-1500 mg/nap a hirtelen növekedés idején, mert a kamaszkor a kulcsa a megfelelő csontozat kialakulásának. Fokozott a csontok ersősödése 20 éves korig, így ebben az időszakban minél nagyobb a kalcium-fogyasztás, az annál kedvezőbb a csontállomány alakulása szempontjából. Így az optimális kalcium-bevitel ilyen életkorban fontos megelőző lépése lehet a csontritkulásnak. A felmérések azt mutatják, hogy a kamaszok kalcium-fogyasztása elég alacsony, sajnos nem kielégítő.
A vas
A vas-bevitelt ebben az életszakaszban növelni kell, mert elősegíti a szövetfejlődést és a vörösvérsejtek szaporodását. A fiúknál a szükséges mennyiség 12-18 mg között mozog naponta, míg 13-18 mg ajánlott a lányoknál, akiknél az esetleges hiányhoz hozzáadódik a vasveszteség a menstruáció idején.
A lipidek-zsirok
Kamaszkorban tanácsos, hogy a lipidek (zsíroldó anyagokban igen, vízben nem oldódó zsírszerű anyagok) bevitele a napi energia-felhasználás kb. egyharmadát fedezze, változatos zsírok formájában. A vérkoleszterin-szint normái a kamaszoknál nehezen meghatározhatók, és vitatott a szerepük az érelmeszesedés kialakulásában is, ami jelenleg kutatások tárgyát képezi.
-A lipidek fogyasztása elengedhetetlenül fontos a növésben lévő szervezet számára, annak mennyiségét mégis ésszerű keretek közt kell tartani. Különösen vonatkozik ez a "rejtett" zsírokra, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint a fiatalok által oly közkedvelt chips, sültkrumpli, fagylalt vagy cukrászsütemény.
A speciális vitaminok
Kevéssé terjedt el a köztudatban, hogy külön vizsgálatokat szentelnek a kutatók a B, az A és E vitamincsoportok kamaszkorban jelentkező hiánybetegségeinek.
-A lányoknak tudniuk kell azt is, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló-szerek növelik a B6, a B2 vitaminok és a folsav szükségletét. Ezért ezen vitaminok biztosításáról gondoskodni kell.
Egy elhanyagolt étkezés: az uzsonna
Míg táplálkozási magatartásuk gyökeresen változik, étvágyuk egyre nő, a kamaszok hajlamosak az uzsonna kihagyására, amely már "gyerekes" étkezésnek tűnik a szemükben.
-Minél nagyobbak, annál kevesebbet uzsonnáznak.
- Pedig egyik alapvető étkezésnek kellene lennie a számukra, hiszen lehetővé teszi a táplálék megoszlását a szervezetben a nap folyamán, és az energiával való, újbóli feltöltődést is, hiszen ha messze már az ebéd, szükség van egy kis utánpótlásra. Ugyanakkor az uzsonna nem szolgálhat ürügyül a nassolásra, mert összetételében inkább a reggelire kellene hasonlítania.
-Ajánlott, hogy többek közt tartalmazzon:
  • valamilyen cereáliát, gabonaterméket és sovány húst - az energiaszükséglet kielégítésére;
  • tejet, tejterméket és halat a protein- és kalcium-bevitel miatt;
  • gyümölcslét, ásványvizet a szervezet megfelelő hidratációjához.
Étkezés házon kívül
Legyen az gyorsétterem vagy kávézó, a kamaszkorban lévő fiatalok már kezdik előnyben részesíteni a házon kívül, osztálytársaik, barátaik körében rendszeresített étkezéseket.
-A szülők viszont aggódnak amiatt, hogy ha gyermekeik nem a házi kosztot eszik, tápanyagokban szegény, nem megfelelő táplálékhoz jutnak.
-De vajon a gyorsétkezdékben valóban fenyegeti-e őket ez a veszély? Az igaz, hogy a kamaszok sok időt töltenek az ilyen helyeken, és közben mindenfélét fogyasztanak, de ha ellátjuk őket néhány jó tanáccsal, bizonyosan nem lesz káruk belőle.
A gyorsétterem
Nagyszámú kamasz, fiatal találkozóhelye, akiknek ezt a táplálkozási módot-szórakozást nem lehet kiiktatni az életéből.
-Ha gyermekeik csak egyszer-kétszer látogatják hetente, a szülőknek nincs értelme riadót fújniuk. És amennyiben kamasz csemetéik táplálkozása egyébként kiegyensúlyozott, különösen nincs ok aggodalomra, hiszen ezek a gyorséttermi étkezések minimális következményekkel járnak a gyerekek egészségére nézve. Természetesen más a helyzet, ha naponta eljárnak egy-egy ilyen étkezdébe.
- Hiszen a szokásos hamburger-sültkrumpli-nagy pohár kóla menü nem a legjobb választás. Desszertnek pedig fagylalt vagy fánk szintén messze áll az ideálistól.
 A protein-bevitel még rendben volna a vagdalt marhahúsnak köszönhetően, de összességében ez a menü zsíros és cukros; nem kiegyensúlyozott, mert gyümölcs-zöldség nélküli, továbbá - sok más érékes tápanyag, vitamin mellett- hiányzik belőle a kalcium is.
 Ahelyett azonban, hogy megtiltanánk a fiataloknak ezen éttermek látogatását, tegyünk javaslatokat nekik:
  • Az egyszerű hamburger helyett inkább sajtburgert fogyasszanak, mert a sajt kalciumban gazdag.
  • A sültkrumplit váltogassák különböző salátákkal, vagy kevésbé zsíros burgonyával.
  • Nagyobb étvágy esetén fogyasszanak inkább két húsos szendvicset, mint nagyobb adag sültburgonyát, sok cukros üdítővel.
  • Ami az ajánlott italt illeti: ha szeretik a tejet, a milk-shake betöltheti a desszert funkcióját is, mert így is sok kalciumhoz jutnak.
  • Felesleges harcolniuk a cukros üdítők ellen, hiszen azok fogysztása szinte hozzátartozik az életükhöz. Viszont tanácsos korlátozni a mennyiségét, és javasoljuk inkább a "light" típusúakat. Ne feledkezzünk meg a rostos gyümölcslevek és az ásványvíz "propagálásáról" sem...
http://www.patikamagazin.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése