Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 23., szerda

TÚLSÚLYOS ISKOLÁSBÓL-SZíVBETEG FELNŐTT??


Túlsúlyos iskolásból szívbeteg felnőtt?

A gyermekkorban jelentkező és 6-7 éves kor után is tartósan fennálló túlsúly nagymértékben növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

.

Érbeteg gyermekek

Korábban azokat a túlsúlyos gyermekeket tartották az érbetegségek szempontjából veszélyeztetettnek, akiknél az elhízás az úgynevezett metabolikus szindrómával társult, vagyis emelkedett vércukorszint, magas vérnyomás és emelkedett vérzsírszint is jelentkezett .
Nemrégiben azonban a Nemours Gyermekklinika és a Mayo Klinika orvosai által elvégzett kutatás során olyan faktorokat találtak, egyébként teljesen egészséges, de elhízott gyermekek vérében, amelyek egyértelműen előrejelzik a szívbetegségek kialakulásának nagyobb kockázatát.
- Ezek a laboreltérések már 7 éves korban kimutathatóak voltak a normál testsúlyú gyermekekhez képest. Ez arra figyelmeztet, hogy a jövőben az elhízást nem csak akkor kell komolyan venni, ha egyéb, a fenn említett metabolikus szindrómát kísérő betegségekkel is társul.



Nem csak a hajlam öröklődik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az elhízás a leggyakoribb nem fertőző krónikus betegség.
Testsúlyunk kialakulásáért génállományunk és életmódunk felelős. Így azokban a családokban, ahol a hízásra való hajlam öröklődik, különösen figyelni kell a gyermek súlyának megtartására.
Az összefüggést az athéni Harokopio Egyetem kutatói által elvégzett vizsgálat is igazolta.
 A kutatás során 2300 iskolakezdés előtt álló gyermeket vizsgáltak.
 A gyermekek és szüleik testtömeg indexének összehasonlításából egyértelműen látszott az összefüggés az örökletes tényezők a szülők életmódja és a gyermek súlya között.
Azokban a családokban, ahol egy elhízott szülő volt, a gyermekeknél kétszeresére nőtt az elhízás kockázata. Két elhízott szülő esetén a gyermeknél jelentkező túlsúly valószínűsége már 2.4-szeres volt.

Túlsúlyos kisiskolások

Az egészséges életmódra nevelés terén az igazi megmérettetés az iskoláskor kezdetén jön el.
Az iskolapadba kerülő gyermek aktív mozgással töltött ideje rendszerint csökken és ezzel együtt legtöbbször az iskolai büfék kínálata sem segíti az egészséges étkezésre irányuló törekvéseket. Gyakran a nem megfelelő iskolai étkezést, plusz esti ételekkel pótolják a szülők.
.

Fokozatos életmódváltás

1. Zárjuk ki a felesleges kalóriákat!
A gyermekeknél a testsúlycsökkentés csak fokozatos lehet. Drasztikus diéta egy fejlődő szervezet számára semmiképpen nem jön szóba, emellett a túl gyors fogyást gyakran követi a visszahízás.
- Fogyasztó tabletta gyermekkorban biztonsággal nem alkalmazható.
Érdemes az ételek minőségét és összetételét megváltoztatni.
Szép eredményeket érhetünk el már azzal is, ha a korábban elfogyasztott cukrozott üdítő mennyiséget csökkentjük. Helyette fogyasszunk ásványvizet, készítsünk közösen frissen facsart gyümölcsleveket, vagy szőlőcukorral ízesített limonádét, mézes gyümölcsteát.
A koffein tartalmú italok fogyasztása gyermekek számára nem csak élénkítő hatásuknál fogva nem javasolt, de a koffein fokozza az anyagcserét, ilyen módon pedig meggátolja a fontosabb vitaminok és ásványi anyagok-többek közt a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen kalcium- felszívódását.
2. Gyorséttermi csapdák
A nagyobb városokban ma már mindenhol elérhető egy-egy gyorsétterem, mely kínálatával valóban nagy csábítást jelent a kisiskolások számára.
A 7-10 évesek körében már intenzíven jelentkezik a kortársak csoporthoz való tartozás igénye és a zsebpénz megjelenésével már egyértelműen nem tilthatjuk el a gyorséttermekben való étkezésektől.
 Ezt ellensúlyozni azzal lehet, ha az otthoni ételeket egészségesen készítjük el, és sok nyers és párolt zöldséget iktatunk az étrendbe.
3. Sport
A normál testsúly eléréséhez és megtartásához elengedhetetlenül fontos a rendszeres testmozgás.
 Ismertessük meg a gyermeket minél több sportággal.
 Ha a gyermek kedvet érez hozzá, válasszunk közösen valamilyen délutáni elfoglaltságot. Lehet ez úszás, küzdősport, vagy csapatjáték, a lényeg, hogy a gyermekkel elfogadtassuk és megszerettessük a mozgás örömét.
Délutánonként-esténként menjünk közösen sétálni, vagy a közeli pályára focizni, kosárlabdázni.
- A hétvégi programok szervezése során válasszunk aktív kikapcsolódást. Ez lehet akár séta a közeli erdőben, télen közösen tanulhatunk korcsolyázni, tavasszal tervezhetünk kerékpár túrákat, a lényeg, hogy a mozgás élmény legyen a család és a gyermek számára egyaránt.
4. Csoki, chips
A plusz kilók többsége a rejtett kalóriákból és nassolásból származik.
-Törekedjünk a rendszeres étkezések kialakítására.
-A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora mellett kerüljük a plusz kalóriákat. Ha a gyermek mégis megéhezik, éhségét egészséges nassolni valókkal csillapítsuk. Ez lehet az évszaknak megfelelő friss gyümölcs, aszalt gyümölcs, vagy müzliszelet.
5. Számítógépes játékok, tv
Ma a legtöbb kisiskolás szobájában van tv és rendszeresen játszik számítógépes játékokat. Nem kell ezektől ezután sem eltiltanunk, de ügyeljünk arra, hogy csak meghatározott ideig töltse ezzel a délutánjait.
-Biztosítsunk elegendő időt a friss levegőn való mozgásra és más játékokra is.

Egészséges szülők, egészséges gyermekek

Az egészséges étkezési szokások kialakításánál, csak úgy, mint a nevelés során általában, döntő szerepet játszik a példamutatás. Ahhoz, hogy a gyermek egészségét megőrizzük, saját szokásainkon is változtatnunk kell. Az egészséges életmódra irányuló törekvéseink akkor lehetnek valóban sikeresek, ha azokat önmagunkban és az egész család életében megvalósítjuk.
(www.orvostkeresek.hu)

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése