Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. január 13., vasárnap

A KÖTŐDŐ NEVELÉS 7 HASZNA


A kötődő nevelés 7 haszna

1. Kölcsönös adás

Elcsépelt frázisnak tűnhet, de az egyik legnagyobb igazság, hogy minél többet adsz gyermekednek, ő  annál többet adhat vissza neked. A tiszta boldogság kis csendes pillanatai, amikor a babád rád mosolyog vagy komolyan a szemedbe néz.
 Csodával ér fel a világ újra felfedezése egy gyermek szemén keresztül, aki mindent először lát. Megnyugtató a tudat, hogy ehhez nem kell más, mint a jelenléted és félelmeit csitító ölelésed.
 A kötődésből származó előnyök jelei:
  • Élvezitek egymást. Az egyik legfontosabb cél, hogy élvezd szülői szereped. A kölcsönös adás akkor valósul meg, ha a baba is boldog.
  • Biokémiai fellendülés. Emlékezz, gyermeked nem csak egy passzív résztvevő a szülő nevelési játékában. Aktív szerepet játszik magatartásod formálásában, segít bölcs döntéseket hoznod és ügyes „baba-értelmezővé” válnod. Például amikor szoptatsz, öledben tartod, dédelgeted, táplálod és vigaszt nyújtasz neki. Cserébe rögtön számos jótékony folyamat indul be, mint például a prolaktin hormon termelődése, ami tovább erősíti anyai érzéseidet. A felszabaduló hormonok nyugodt, kellemes hangulatba hoznak. A szülők minden önzetlen cselekedete tovább érleli a családot és segít az élet különböző részleteit új, jobb nézőpontból szemlélni.
  • Békés nevelés. Egy újabb csodás példa a kölcsönösségre. Mikor álomba szoptatod babádat, a tejedet adod neki, ami egy nemrég felfedezett elalvás-serkentő elemet tartalmaz. Eközben több prolaktint termelsz, ami nyugtató hatással van rád, így mikor altatod, ő is altat téged. Ismét bebizonyosodik, hogy ha követjük a természet útját, biológiai rendszerünk is teszi a dolgát.

2. Kölcsönös formálás

A kölcsönös adás előnyei mellett a kötődő nevelés során a viselkedés és személyiség kölcsönös formálása is megvalósul.
-Szülővé válásod után soha többé nem leszel ugyanaz az ember és ezt a változást te akartad a leginkább. A legjobb példa erre ahogy a beszédet tanuljátok egymástól. A baba korai kommunikációja a szükséglet nyelve.
-A sírás és mosolygás az első eszközök, amikkel megerősíti reakcióidat. Mialatt tanulod gyermeked nyelvét néha úgy érezheted, kezdesz az ő szintjén viselkedni, beszélni, de akár gondolkodni is.
-Ahogy te fokozatosan sajátítod el babád nyelvét, úgy tanulja meg ő a családét és viselkedik, beszél, gondolkodik majd a szülei szintjén. Mindannyiotokban kifejlődnek addig nem létező kommunikációs képességek. A kölcsönös adás és formálás teszik a kötődő nevelést oly különlegessé.

3. Kölcsönös érzékenység

Kötődő anyák rendre bizonyos áramló érzésekről  szoktak beszámolni önmaguk és gyermekük között.
- Gyakran megfigyelhető, hogy már a legkisebbek is segítőkész gesztusokkal reagálnak anyjuk gondterhelt, esetleg szomorú arcának láttán. Lehet ez egy pillantás, érintés, mosoly, mindig közelebb visz a megnyugváshoz, hogy összeszedjük magunkat és ezáltal hamarosan helyreáll a béke.

4. Hozzájárul a függetlenség kialakulásához

A baba12 és 18 hónapos kor között már képes felidézni a hozzá legközelebb álló személyek mentálisan rögzített képét. Ezt nevezzük személyi folytonosságnak. Ez a kép segíti egy biztonságos háttér kialakítását, így könnyebben mozdulhat az ismerős világ felől az ismeretlen irányába. Az anya emlékképe lehetővé teszi számára, hogy gyakorlatilag magával vigye őt, miközben távolodik tőle, hogy felfedezze tágabb környezetét.
A biztosan kötődő gyerekek mutatják a legkisebb szorongást amikor távoli dolgok felfedezésére indulnak.

- Szabályos időközönként visszatérnek szellemi és fizikai megerősítésért, jóváhagyásért. Mintha ezáltal az anya adna energiát a gyerek felfedezéseihez, ugyanis nem kell erőfeszítéseket pazarolnia arra, hogy azon aggódjon, vajon ott van-e? Egy ismeretlen játékhelyzetben az anya számos „csak így tovább” jelzést küld felé, biztosítva a magabiztosságot a felfedezéshez és az ismeretlen helyzetek kezeléséhez. Legközelebb amikor hasonló helyzettel kerül szembe, képes lesz maga szembenézni vele, anyai közreműködés nélkülA sekélyebb kötődési barázdákkal rendelkező, bizonytalanul kötődő gyerek bizalma nem szilárd..
A kötődően nevelt baba megtanul bízni és kifejlődik az öntudata. Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akiknek biztos a kapcsolata az édesanyjukkal, később jobban viselik az elszakadást.

5. Fejleszti a viselkedést

A kötődő baba kevesebbet sír. Kevésbé hasfájós, nyűgös, nyafogó és csimpaszkodó. Ennek a megfigyelésnek nagyon egyszerűen magyarázható a gyökere: a baba, aki jól érzi magát, jól is viselkedik. Egy karon ülő, akinek az igényei megértésre és segítőkész cselekvésre találnak, kevésbé lesz nyűgösködő. Egyszerűen nincs rá szüksége.
Ha a kötődő gyerek kevesebbet sír, vajon mit kezd a felszabaduló idejével? :)

6. Ösztönzi a fejlődést

Az utóbbi 50 év során kutatók több ezer anya-gyerek kapcsolat akcióit és reakcióit figyelték meg.
-Lenyűgöző a tény, mennyire elégedettek azok a babák, akiket hordoznak, igény szerint szoptatnak, akikkel együtt alszanak, és akiknek igényeire válaszkészen reagálnak.
-Ezek a babák láthatóan  jobban érzik magukat, jobban viselkednek és jobban fejlődnek fizikailag és mentálisan egyaránt. Hogy miért? A kötődő nevelés létrehozza a nyugodt éberség állapotát. Úgy tűnik – bár nem tudjuk az okát-, hogy kapcsolat van a csecsemő magatartási állapota és teste belső működése között.
A csendes éberség állapotában lévő baba sokkal fogékonyabb a környezetével való kapcsolat kialakítására és a tanulásra. Ez az állapot beindít egy belső rendeződést, ami a test fizikai rendszereit jobb működésre bírja. A nyűgösködés helyett az energiát a növekedésre, a fejlődésre és a világ megismerésére fordíthatják.
A módszer fejlődést ösztönző hatásai egy szóban összegezhetők: szervezettség.
-Egy kötődő baba szervezett. Korai hónapjaiban sok energiát fektet abba az igyekezetékbe, hogy rendszerezett legyen – ez a méhen kívüli élethez való alkalmazkodás. Egy kötődő csecsemő számára az anyaméh ‘egy kicsit tovább tart’, a születéssel csak a kötődés megnyilvánulási módja változik. Egészségesen kötődő szülők gyermekük viselkedési, érzelmi és fizikai szabályozó szerepét töltik be. Energiáit megőrzik és segítségükkel szorongás és nyűgösség helyett a fejlődésre fordítják.
Lényegében a kötődő baba „prosperál” :). Minden baba növekszik, de a prosperálás az, mikor gyermeked a teljes lehetőségeihez mérten gyarapszik. Azzá válhat, amivé csak lehetséges. 

7. A kötődően nevelt babák okosabbak

Az emberi agy többet növekszik a gyermekkor során, mint bármely más életszakaszban.
-Terjedelmében megduplázódik és méretében eléri a felnőttkori mérete 60%-át az első év végére. A gyermeki agy neuron nevű kusza elektromos vezetékek hosszú kilométereit tartalmazza. Az első év alatt ezek a neuronok nagyobbra nőnek, fokozott működésbe kezdenek, sok kapcsolatot alkotnak egymással, hogy áramköröket formáljanak, melyek lehetővé teszik a baba számára, hogy gondoljon vagy megtegyen újabb és újabb dolgokat. Ha az agysejtek nem létesítenek kapcsolatot, elpusztulnak. Minél több kapcsolat alakul ki, annál jobban fejlődik az agy.
Agykutatók szerint ezekre a kialakuló kapcsolatokra lehetünk hatással. Több kutatás kimutatta, hogy a leghatásosabb agyfejlődés fokozók:
  • A szülő-gyermek kötődés minősége (például a bőr-bőr kontaktus)
  • A gondoskodó környezet válasza a baba igényeire.
A kötődő nevelés serkenti az agy fejlődését azáltal, hogy a legmegfelelőbb ingereket biztosítja számára, épp abban az életkorban amikor arra a legnagyobb szükség van, így kialakulhatnak a helyes kapcsolatok.
- Alapvetően négy kapcsolat segíti az intellektuális és motorikus fejlődést:
  • A szülő érzékenysége és válaszkészsége
  • Szóbeli igényeinek megerősítése és a játékok alatti interakció gyakorisága
  • A gyermek ritmusának elfogadása és ahhoz való alkalmazkodás
  • Serkentő környezet kialakítása az első számú gondozóval és a döntéshozást, problémamegoldást ösztönző játékok, tevékenységek
Ez a nevelési rendszer megteremti a korai tanulás lehetőségét, mivel sokkal könnyebb a csendes figyelem állapotában tanulni.
- Tehát a szülői szerep ebből a szempontból is nagyon fontos. Nem fejlesztőnek kikiáltott tárgyakkal, készletekkel, feladatokkal, hanem gyengédséggel, odafigyeléssel, kellemes társaságunk, jelenlétünk, a jó hangulat biztosításával tehetjük gyermekeinket okosabbá.
http://www.hunbaba.com/kotodes

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése