Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 15., vasárnap

A KORAI SZEX ROSSZ HATÁSSAL VAN A FELNŐTTKORI PÁRKAPCSOLATRA

A korai szex rossz hatással van a felnőttkori párkapcsolatra

·                                 2012.10.28.
Az első szexuális együttlét időzítése előre jelezheti egy egyén felnőttkori partnerkapcsolatainak minőségét.

Paige Harden, a Texas Egyetem pszichológusa a Psychological Science című lapban megjelent tanulmányában arra keresett választ, vajon a tizenéves kori szexuális tapasztalatszerzések befolyással vannak-e a személy későbbi párkapcsolataira, azok tartósságára, minőségére, illetve számára.


A tudós egy korábbi felmérés adatait felhasználva 1659 azonos nemű testvérpár életét követte nyomon 16 éves koruktól kezdve a húszas éveik végéig. A A testvéreket aszerint csoportosították, hogy korán (még 15 éves kora előtt), átlagos időben (15-19 évesen), vagy viszonylag későn(19 éves kora után) volt-e az első szexuális együttlétük.

 
A kutatásból kiderült, hogy akiknél később került sor az első szexuális együttlétre, azok magasabb iskolázottsággal rendelkeztek, felnőttkorukban jobb anyagi helyzetben éltek, később házasodtak meg, és előtte kevesebb párkapcsolatuk volt, mint azoknak, akik már korán elkezdték a szexuális életet
.  A korán nemi életet élők általában gyakrabban voltak elégedetlenek a kapcsolataikban.


A fentiek alapján elmondható, hogy az első szexuális együttlét időzítése előre jelezheti egy egyén felnőttkori partnerkapcsolatainak minőségét. Harden szerint akik korán kezdik a szexuális életüket, sok negatív élménnyel gazdagodnak, ami kihat későbbi kapcsolataikra is, ugyanakkor, akik később kezdik a szexuális életet, sokkal hatékonyabb párkapcsolati készségek birtokába jutnak, tapasztaltabban vágnak bele a nagybetűs életbe, így később is eszerint alakulnak kapcsolataik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése