Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 10., kedd

A NYAKFEJ


Az emberi fej súlya általában 6 kg. Ha ez a súly pontosan a váll fölött helyezkedik el, akkor az izmoknak alig kell erőt kifejteni a fej tartása érdekében. A nyak és váll körüli izmok lazák maradnak, és csak szükség esetén fejtenek ki erőt a fej kívánt irányba történő elfordítása érdekében.

Előre lógó fej:

Amennyiben a fej előre lóg, a nyak és hát felső részének izmai többlet feladatra kényszerülnek, mert nekik kell a fejet megtartani. A nyak- és a felső-hátizmok gyorsan elmerevednek, kötötté, spasztikussá válnak. A nyaki mozgások beszűkülnek. Ennek következményeként az egész nyak- és vállövi terület érzékennyé és fájdalmassá válhat, és egyre gyakoribb fejfájás is jelentkezhet.

„Púp" a nyak tövénél:

A fej és a nyak helyzetét a gerincoszlop határozza meg. Mindkettő az alattuk elhelyezkedő gerinc rendellenességei miatt fog előre vagy oldalra dőlni. A nyaki csigolyák az állapot romlásával egyre inkább eltávolodnak a természetes helyzetüktől, és ennek következményeként „púp" képződhet a nyak tövében. Ez az állapot nem csupán esztétikai gondot jelent, hanem krónikus nyaki fájdalmak okozója lehet.

Stressz:

A nyak- és vállfájdalmakat gyakran tulajdonítják a stressznek és az érzelmi feszültségnek. Ezek azonban csak súlyosbító tényezők. A szerkezetileg bizonytalan, tartósan túlerőltetett állapotban a stressz lecsökkenti a fájdalomküszöböt, és a fájdalom állandósulhat.
Tüneti kezelések – valódi megoldások:
A tüneti kezelések legfeljebb átmeneti enyhülést nyújthatnak, mivel nem az alapvető szerkezeti eltéréseket hozzák helyre. A kezelés hatékonyságát viszont elősegíti a nyak és a váll passzív kimozgatása (csak szakember végezheti), valamint az orvosi masszázs.


Nyaki borda (costa cervicalis):

Számfeletti nyaki borda, melynek klinikai tünetei is lehetnek. A tünetek attól függőek, hogy melyik anatómiai képlet kerül nyomás alá:
plexus brachialis (idegi karfonat)
arteria subclavia (verőér)
ritkábban vena subclavia (gyüjtőér)

Klinikai tünetek:
senzoros: égető, lüktető fájdalom az ulnaris területén, kézen, ujjakon
motoros: zsibbadás a karban, kézben, izomatrophia (izomsorvadás) a kéz izmaiban, kézgyengeség, a kéz szorítóereje csökken
vasomotoros: a kar, kéz hűvös, sápadt, fehér vagy nedves; pulzus csökkent vagy nem tapintható
Kezelés: 
   – konzervatív: leghatékonyabb a speciális személyre szabott gyógytorna
   – műtét: ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, a nyaki borda sebészi eltávolítása javasolt
A differenciál diagnózis rendkívül fontos, mert a nyaki bordához hasonló tüneteket okozhat a nyaki gerincsérv, vagy nyaki spondylosis stb., sőt kéz zsibbadást, kézgyengeséget okozhat a kéztövi alagút-szindróma (carpal tunel syndroma) is. Ha a felsoroltakhoz hasonló tünetei vannak, forduljon szakorvoshoz.

Klippel-Feil-syndroma

A nyaki gerinc veleszületett fejlődési rendellenessége, a csigolyák szegmentációs zavara, melynek következtében a csigolyák összecsontosodnak, un. blokkcsigolyát alkotnak.
Oka: ismeretlen
Tünetei: – jellegzetes kinézet, rövid nyak, beszűkült nyaki mozgások, a hajvonal mélyen leér a vállig, a lapocka magasan áll mindkét oldalon.
            – a deformált csigolyák idegrendszeri tüneteket  is okozhatnak ( az ideggyököket  vagy gerincvelőt irritálva)
Kezelés: elsődleges az idegrendszeri tünetek kezelése
FONTOS! – gurulóátfordulást végeznie tilos!
                   – fejállás is tilos!


Ferde nyak (Torticollis)

VELESZÜLETETT FERDE NYAK

IDEM

A  fejbiccentő izom (m. sternocleidomastoideus) zsugorodása okozza. Lehet veleszületett fejlődési rendellenesség (torticollis congenitus), vagy szerzett, lehet egyoldali, vagy (ritkábban) kétoldali.
Ok:  – veleszületett  ferde nyak (torticollis congenitus) esetén: méhen belüli téraránytalanság, születés alatti izomsérülés, méhen belüli vérellátási zavar stb.
       – szerzett ferdenyak estén: degeneratív vagy gyulladásos nyaki gerinc betegség, nyaki gerinc sérülése, központ idegrendszeri betegség, szembetegség vagy a belső fül sérülése, daganat, pszichés ok, idiopátiás vagyis ismeretlen ok stb.
Tünetek:
fej elhajlása oldalra, vagy elcsavarodása
húrszerűen feszülő izom
csökkent nyaki mozgások
nyaki fájdalom; leginkább a fejbiccentő izom (m. sternocleidomastoideus), csuklyásizom (m. trapezius) és más nyaki izmok érintettek
kétoldali torticollis esetén (ritka) mindkét fejbiccentő izom megrövidül, a fej előrehajlik, a páciens a fejét nem tudja hátrahajtani

Kezelés: – minél korábban el kell kezdeni a speciális gyógytornát, a feszülő izmokat el kell lazítani, meg kell nyújtani
            – világrahozott ferde nyak (torticollis congenitus) esetén újszülött korban kell elkezdeni a passzív tornát, enyhe masszírozást naponta több ízben, és nagy hangsúlyt kell fektetni a helyes fektetésre
           – ha a konzervatív kezelés eredménytelen, sebészi beavatkozásra van szükség. A műtéti megoldást követően Schanz-gallér viselése, utána pedig speciális gyógytorna javasolt

Cervicobrachialgia

Változatos formában megjelenő tünetegyüttes, a nagy idegi karginat (plexus brachialis) területén jelentkező gyöki neuralgia.
A  klinikai tünetek változatosak (vállba, karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés stb.), attól függően, hogy melyik ideggyök érintett:
C5 gyök érintettsége esetén a tünetek a vállra korlátozódnak
C6 gyök érintettsége a kar belső oldalát (radialis rész) és hüvelykujjat érinti
C7 gyök érintettségénél a kézháton és a 2-3 ujjon jelentkeznek a tünetek
C8 gyök estén a 4-5 ujjak és a kar külső (ulnaris) oldala érintett
Kezelés: a speciális, személyre szabott gyógytorna, Mckenzie-terápia a leghatékonyabb! Szükség esetén gyulladáscsökkentők adása, lokális infiltrációk, fizikoterápia ajánlott.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése