Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 2., hétfő

TANÁCSOK A SZÜLŐKNEK.A SZEXUÁLIS FELVILÁGOSITÁS BUKTATÓI

Tanácsok szülőknek - A szexuális felvilágosítás buktatói

Hány éves korban lehet, kell felvilágosítani a gyerekeket? Erre nagyon nehéz egységes választ adni. Sokan attól tartanak, hogy a nemi felvilágosítás indítékot ad a nemi élet megkezdésére. Ez tévedés: éppen a szakszerűen és őszintén felvilágosítottak lesznek tartózkodóbbak, óvatosabbak.
A szexuális élet kezdete 18–20 éves kor körül természetes, de túl fiatal korban hátrányos, sőt veszélyes is lehet. Különösen akkor, ha a fiatal lányok, fiúk tudatlanok e téren (is). Pedig mára a nemi élet megkezdése igen korai életszakaszra tevődött át (természetesen ez mindenkire nem vonatkozik, ma is sokan később szánják rá magukat).


A szakszerűen és őszintén felvilágosítottak lesznek tartózkodóbbak, óvatosabbak

Hány éves korban lehet, kell felvilágosítani a gyerekeket? Erre nagyon nehéz egységes választ adni.
- Az egyik gyereket fel lehet, fel kell világosítani akár már kisiskolásként, a másikat ráérünk akár a kamaszkor előtt. Sokan attól tartanak, hogy a nemi felvilágosítás indítékot ad a nemi élet megkezdésére. Ez tévedés: éppen a szakszerűen és őszintén felvilágosítottak lesznek tartózkodóbbak, óvatosabbak.
-Jól, helyesen, nyíltan el lehet mindent mondani, nyomatékosan rámutatva a korai nemi élet veszélyeire is (nemi betegségek, terhesség, korai csalódás stb.) Igen sokan leküzdhetetlen szeméremérzés miatt kerülik a szexuális kérdéseket, pontosabban: a válaszokat.
- A falusi gyerekek korábban fel vannak világosítva, hiszen a szemük előtt zajlik az állatok élete és idősebb társaik, szüleik általában nem takarékoskodnak a magyarázatokkal.
-A városi gyerekek az utcai árusítóknál szabadon látható képekből és főként a (sajnos délutáni!) tévéműsorokból „felvilágosodnak”, a látottakat pedig a hozzájuk hasonlóan tudatlan, vagy „féltudós” kortársaikkal beszélik meg. (Közbevetőleg: a gyerekeket védik, eltiltják a filmekben látható szerelmi jelenetektől. A riasztó híradót, a gyilkosságokat, robbanásokat, rémületet keltő jeleneteket mutató fantasztikus filmeket viszont megnézhetik. Az embergyilkolás szalonképes? Az emberteremtés nem?)


Tanácsok: lány gyermek felvilágosítása

Sokkal célszerűbb, ha a 8–10 év körüli lányokat tapasztalt felnőtt tájékoztatja. Ha nincs a családban erre alkalmas, vállalkozó ember, meg lehet kérni a gyermekorvost, a védőnőt, az anya nőgyógyászát. Tapasztalataim szerint az okos édesanyák megérzik, mikor kell elvégezni a szexuális felvilágosítás nem könnyű feladatát.
- A gyerekek nagyon józanul, és minden különösebb megrökönyödés nélkül veszik tudomásul a nemi élet minden részletét és sokkal biztonságosabban (és később) kötnek szoros, intim barátságot az ellenkező nem képviselőivel. 

Tanácsok: fiú gyermek felvilágosítása

A fiúk felvilágosítása valamivel könnyebb, de az apákat, nagybácsikat ez is eléggé igénybe veszi.
- A fiúkat eggyel kevesebb „veszély” fenyegeti, hiszen ők nem eshetnek teherbe… Az ő figyelmüket viszont fel kell hívni az erkölcsi felelősségükre, hogy a nő nem egy tárgy, amin kiélhetik feszítő nemi vágyaikat. Ki kell őket oktatni, hogy nemi betegséget is kaphatnak. 

Az iskolai felvilágosítás problémái

Eléggé problematikus az iskolai felvilágosítás, mert nagyobb csoportban az ilyen kérdéseket nemigen lehet őszintén és nyíltan megtárgyalni. Véleményem szerint sokkal helyesebb kisebb, azonos nemű csoportokban tartani a felvilágosító megbeszéléseket.


A honoszexualitás problémája

Ami pedig a homoszexualitást illeti, a gyerekekkel (és a felnőttekkel is!) meg kell értetni, hogy az emberek néhány százaléka nem tehet arról, hogy a saját neméhez vonzódik, és csak azonos nemű partnerrel érzi jól magát. Ez nem betegség, nem erkölcsi kategória, hanem adottság, amit a homoszexuális férfi vagy nő nem képes leküzdeni. Nem szabad őket megvetni, kiközösíteni. Ők is normális emberek, akik között igen sok a kiváló művész, író. E tulajdonságukat tudomásul kell venni.

A nemi kapcsolat nagy felelősség, de szépségeit sem kell eltitkolni!

A felvilágosítás során meg kell mondani a pubertásba érő gyerekeknek, hogy nagy felelősség a nemi kapcsolat. Szépségeit, gyönyörűségeit sem kell eltitkolni. Erről az említett műsorok egy részéből amúgy is tájékoztatva vannak. Sajnos azonban a filmek többsége nem ezt az örömöt, szépséget, hanem a szexualitással kapcsolatos bűnöket, aberrációkat, kegyetlenségeket mutatja. Nem tájékoztat – félretájékoztat… El kell mondani a terhesség elleni védekezés módjait. Az óvszer nemcsak a terhesség ellen, hanem a nemi betegségek ellen is védelmet nyújt. Kb. 15 éves kor előtt nem ajánlatos fogamzásgátló tablettát használni. Még 18 éves kor körül, sőt felnőttkorban sem teljesen veszélytelen a káros mellékhatások lehetősége miatt! Ritka, alkalomszerű nemi kapcsolatban inkább óvszer ajánlható, még ha sem a fiúk, sem a lányok nem kedvelik.  


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése