Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 25., szerda

ELSŐ TEENDŐK A GYERMEKEK AGYSÉRÜLÉSÉNÉL

TEENDŐK A GYERMEKEK AGYSÉRÜLÉSÉNÉL
Amíg az orvos megérkezik.






Napjainkban igen sok a gyerekbaleset. A sérült kicsinyek jó kezekbe kerülnek, ha megérkezik a mentő. De mi a teendő addig is, amíg az orvos szeme elé kerül a gyermek? Sorozatunkban bemutatjuk, mit lehet és kell tenni, amíg a szakember ellátja a kis beteget.

Koponya- és agysérülések

A gyermekek csaknem tíz százaléka legalább egy ízben szenved olyan balesetet, mely során az agyállomány egyedül vagy egyéb sérülésekhez társulva mérsékelten súlyosan sérül. Gondoljunk csak a pelenkázóról leeső babákra, az éppen csak totyogókra, akik leesnek a lépcsőn, esetleg a biciklizés során bekövetkező bukásokra, vagy a játszótéri mászókás balesetekre.
A legegyszerűbbnek és legártalmatlanabbnak számít, ha a gyermek csak nagyon enyhe koponyazúzódást szenved.
Az ezt követő súlyossági fok az agyrázkódás (commotio cerebri).
-Ilyenkor átmenetei agyi funkciózavar áll fenn. Kezdetben a gyermek bőre sápadt, kipirult, kékes lehet.
- Adott esetben a homlokon vagy a tarkón zúzott seb, vagy kék folt látható. -Közvetlenül a baleset után, vagy bizonyos idő elteltével akár órákig tartó émelygés, hányás, szédülés vagy fejfájás alakulhat ki.
- Emellett a balesetet megelőző és/vagy követő rövid időre vonatkozó emlékezetkiesés jelentkezhet.
A gyermeket mindenképpen kórházba kell szállítani! Ha az orvos úgy dönt, a gyermeket megfelelő elővigyázatossági rendszabályok mellett otthon is megfigyelhetik a szülők!
Az agyzúzódás (contusio cerebri) az agysérülés legsúlyosabb formája. Ilyenkor az agyállomány eltérő helyi és kiterjedésű sérülése az agy maradandó anatómiai és funkcionális károsodását okozhatja. Az agyzúzódás után a vezető tünet az eszméletvesztés. A tudatzavar lényegesen kifejezettebb és hosszabban tartó (esetleg órák, napok), mint agyrázkódás esetén. Agyzúzódáskor sokkal súlyosabb formában az összes agyrázkódáskor észlelhető tünet fellép, emellett görcsrohamok, pupillaeltérés, bénulások de akár légzés- és keringészavarok is előfordulhatnak.
Az eleinte ártalmatlannak tűnő koponyasérülések hosszabb-rövidebb idő elteltével (de többnyire az első 24 órában) életet veszélyeztető állapotokhoz vezethetnek.
- Ez az esetek többségében akkor következik be, ha a koponyatető alatti erek sérülnek, szakadnak.
- Mivel a sérülésből származó vér nem tud a koponyaüregből elfolyni, vérömleny (haematoma) alakulhat ki, és amint ez növekszik, egyre jobban összenyomja az agyat.
A koponyán belüli vérömleny következtében fokozódó koponyaűri nyomás jól észlelhető tüneteket okoz (pl. tudatállapot-változás), ezért fontos a megfigyelés. Figyelem: a tünetek azonban nagyon hirtelen is felléphetnek! A legfontosabb teendő ilyen baleseteknél a gyermek mielőbbi kórházba szállítása!
Az agyi károsodás súlyossága több ismérv alapján már meglehetősen korán és pontosan megítélhető, ezáltal a várható maradandó károsodások is felbecsülhetők. Ellentétben a felnőttekkel, a gyermekek bámulatra méltó képességgel rendelkeznek a károsodott agyi funkciók helyreállítására! Döntő szerepet játszik a korai rehabilitáció  #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése