Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 13., péntek

A MAGZATOT FENYEGETŐ KÓROKOZÓK-TORCH SZINDRÓMA-

A magzatot fenyegető kórokozók –

               TORCH szindróma





 A magzat, vagy az újszülött különböző kórokozók, leggyakrabban vírusok általi fertőzöttsége, amelyet az anya a terhesség alatt közvetít a magzat fele.
A TORCH rövidítés a kórokozók kezdő betűinek kódolt neve: toxoplasma gondii (T), other (O): hepatitsz B, HIV, varicella, szifilisz, rubeola (R) citomegalo vírus (C), herpes simplex (H) vírus.
A fertőzöttség a terhesség teljes időszakában megjelenhet, és az anya közvetíti a magzat fele a vér által, illetve a placentán át.
A tünetek súlyossága a fertőzés pillanatától függ, így a kezdeti súlyos fertőzöttség esetén az embrió, magzat spontán módon elhal és beindul a vetélés, míg a későbbi fertőzés esetén súlyos elváltozások lépnek fel.
- A kevésbé súlyos esetekben a születéskor nincsenek klinikai tünetek, de az újszülött fejlődése során megjelenhetnek idegrendszeri vagy pszichés visszamaradottság jelei.
A leggyakoribb szervi érintettség a szem, a központi idegrendszer, és bőr esetén észlelhető.
A veleszületett Toxoplazmózis esetén az anya Toxoplazmának nevezett parazitával fertőződik a terhesség alatt. A parazita fertőzött nyers, vagy elégtelenül megfőzött hús, vagy a macskák ürüléke által terjed. Míg az anya esetén a tünetek enyhék (láz, nyirokcsomó megnagyobbodás, addig az újszülött aktív fertőzésére utaló jeleket mutat: láz, bőrkiütés, máj és lépmegnagyobbodás, amelyek a szülés pillanatában már jelen lehetnek. A retina gyulladása, a vízfejűség, agyi kalcium lerakódások és a pszichés fejlődésben visszamaradottság Toxoplazma fertőzést rejthetnek.
Kevesebb, mint 10 % esetén a gyerek meggyógyul, de az esetek többségében szellemi és fizikai retardáció marad a fertőzés után.
A Citomegalo (CMV) vírus a leggyakoribb méhen belüli vírusos fertőzés. Egy DNS vírus, amely a fertőzött anya méhlepényén át jut a magzatba leggyakrabban az első trimeszterben.
-Nincs mód a magzat fertőzöttségének megállapítására a terhesség során, vagy megelőzésre. Amennyiben kimutatható az anya akut fertőzése akkor művi abortusz ajánlott. Az újszülött fertőződhet a szülés alatt vagy a szoptatás során is. Abban az esetben ha az anya a terhesség alatt kapja meg a betegséget 80 %-ban a gyerek is ki lesz téve a veszélynek és születés után 25%-uk pár éven belül megvakul, elveszíti a hallását vagy szellemileg visszamarad. A CMV-al fertőzött újszülött gyakran vérzékeny, véres széklete lehet, bevérzések láthatók a testén, májmegnagyobbodás, görcsök jellemzik.
Amennyiben az anyának antitestjei vannak a fogantatás előtt akkor az többé kevésbé védi a magzatot. A CMV fertőzés komolyabb problémát jelent mint a terhességi rózsahimlő.
Rubeola fertőzés
Először Gregg 1941-ben írta le a veleszületett rózsahimlőt, amelynek hármas tünetei a szemhályog, szívmalformációk és süketség.
A fertőzés a fogantatástól számított első 10 hétben a legveszélyesebb, ami a magzat elhalásához vezethet. A rizikó a 24-ik hétig a terhesség első harmadában továbbra is jelen van.
A terhesség 6-ik hetében a fertőzöttség a szemet érinti, a 8-10-ik hétben szívmalformációkhoz vezet, míg a 9-ik hétben a fül egészsége érintett. Azok a magzatok, amelyek túlélik a fertőzést közel 5o % arányban halláskárosodást szenvednek.
A terhesség alatti diagnózist az amniotikus folyadékból lehet felállítani, de kimutatható az agygerincvelői folyadékból és a vizeletből is. A szérum IgM (immunoglobulin) szintje magas.
Fontos a megelőzés, védőoltás által. Az ellenanyagok meghatározhatók a vérből, amelyek egy előző fertőzés során alakultak ki.
A herpesz vírus fertőzés
A 2-es tipusú genitális herpesz vírussal a magzat a szülés során fertőződhet és enchefalopátiát okozhat, ami az agyvelőt érinti.
Minden esetben amikor a terhesség alatt felmerül egy vírusos fertőzés gyanúja fontos szakemberhez fordulni.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése