Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 7., szombat

A SZÜZESSÉG KORAI ELVESZTÉSE HOZZÁJÁRULHAT A SIKERTELEN SZERELMI ÉLETHEZ ÉS HÁZASSÁGHOZ ??

A szüzesség korai elvesztése hozzájárulhat a sikertelen szerelmi élethez és házassághoz?


Egy kutatás meglepő eredményt hozott a tengeren túlon. A kutatók azt állítják, hogy minél hamarabb veszíti el valaki a szüzességét (különösen a lányok esetében), annál valószínűbb, hogy felnőttként nem lesz sikeres a szerelmi élete és annál valószínűbb, hogy el fog válni.
A megdöbbentő eredményre kanadai kutatók jutottak, (de felmérés készült ehhez hasonló eredménnyel Angliában is) akik 1000 olyan 25 és 35 év közötti nő szerelmi életét és házasságát vizsgálták, akik állításuk szerint 13 és 15 éves koruk között veszítették el a szüzességüket. Azon nők között, akik nagyon fiatalon kezdték el a nemi életet (és általában több partnerük is volt) sokkal több volt az elvált, illetve a párját nem lelő vagy saját bevallása szerint boldogtalan párkapcsolatban élő, mint más nők között.
Az okok nem teljesen világosak, néhány pontra azonban rávilágítottak a kutatók az elvégzett tesztek alapján. A vizsgálatban részt vevő nők jelentős része állította, hogy utóbb megbánta a döntését a szexuális élet elkezdésének időpontjával kapcsolatban, hozzátéve, hogy gyakran nem az ő döntésük volt, hanem a barátaik nyomására „mentek bele” a nemi aktusba vagy, mert „túl akartak lenni rajta”.
A pszichológusok szerint ugyanakkor a szüzesség elvesztése egy fontos lépése  a felnőtté válásnak és a nemi érésnek, és ha valaki rossz indokok alapján és túl korán esik át rajta, az később komoly lelki problémákhoz vezet. Egyrészt sok nő ezután nem tekintette értékesnek a szexualitását, gyakran váltogatta a partnerét, és viszonylag fiatalon, úgymond „kiégtek” (ezt a fajta kiégést a partnerüket gyakran váltogató férfiak esetén is megfigyelhető).
A másik probléma, hogy a túl fiatalon és felelőtlenül elkezdett szexuális élet az egészségre is hatással van, hiszen a védekezésről szóló megfelelő ismeretek nélkül, számos fertőzés és persze a nem kívánt terhesség is fenyegeti a fiatalokat. Egy komoly nemi betegség vagy terhesség megszakítás után nagyobb az esély a meddőségre, ami később szintén akadálya lehet egy boldog és beteljesült párkapcsolatnak.
A kutatók rámutatnak, hogy a szülők is hibáznak, hiszen sokan „ilyenek a mai fiatalok” felkiáltással szemet hunynak afelett, hogy a gyermekük szexuális életét él még szinte gyerekként. Vagy a túlzott prüdéria okán nem beszélgetnek el az egészséges szexuális életről és a védekezésről a gyermekükkel. Sokszor a környezet is hibás, hiszen a médiában túlteng a szexualitás, és sok műsor, ismert ember, tényként és elfogadott dologként kezeli a tinédzser szexualitást.
A kutatást vezető pszichológus rámutatott arra, hogy a szüzesség elvesztéséhez nincs ideális kor, de az emberek nagy többsége, testi és lelki fejlettsége okán 18 és 21 éves koruk között jut(na) el arra a szintre, amikor ideális elkezdeni a szexuális életet. Azt is hangsúlyozták a tudósok, hogy a megfelelő önbecsüléssel, önismerettel rendelkező férfiak és nők (ők kevésbé befolyásolhatóak, határozottabbak) később kezdik el a szexuális életet és életük során kevesebb partnerrel is beérik, így nagyobb az esélyük egy sikeres párkapcsolatra felnőtt korukban.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése