Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 18., szerda

MI A TEENDŐ HA LETAPAD A FITYMA

Mi a teendő, ha letapad a fityma?

FITYMASZÜKÜLET
A fityma sejtes letapadása esetében a fityma belső lemeze nem válik el a makktól, ez jellemző az újszülöttek döntő többségére, nincs szó kóros jelenségről. A növekedés során a fityma a makktól spontán elválik, és a pubertás kor végére fityma normális esetben könnyen hátrahúzhatóvá válik a makkról.

Ennek elősegítője a felgyülemlett smegma, mely normál jelenség, nem utalfertőzésre, bár sokan összetévesztik a gennyel. A smegma nem más, mint elszarusodott sejtek törmeléke és faggyúmirigyek váladéka. 

A fitymaszűkületet latinul phimosisnak nevezzük, ez a csecsemők és kisdedek esetében normális jelenség. Ilyen esetekben kifejezett heg nem látható. Ezek nagy része gyakorlatilag magától megoldódik. 

Probléma akkor van, ha túl nagy mennyiségben felgyülemlő smegmabefertőződik, fitymagyulladás, a makk gyulladása alakul ki. A gyulladt fityma hegesedhet és igazi fitymaszűkület alakulhat ki. 

Ha a letapadás nem oldódik, a tisztálkodás nehéz, illetve a merevedések kapcsán kellemetlenség, fájdalom jelentkezik.

A fityma letapadása nem azonos a fitymaszűkülettel 

A valódi szűkület csak műtéttel gyógyítható, ettől el kell különíteni az egyszerű letapadást, amely pelenkás korban még normális, és később magától vagy segítséggel oldódó, de műtétet egyáltalán sem igénylő jelenség. A fitymaszűkület a fityma kül- vagy bellemezének hegesedése miatt alakul ki.
Ennek kiváltó oka lehet gyulladás, alkati sajátosság, korábbi sérülés. Kis gyermekkorban és nem kifejezett hegesedés esetén a szteroidos krém használatával könnyen megoldható a probléma. 

Amennyiben gyakori húgyúti fertőzések hátterében egyéb ok kizárható, és a kenőcsös kezelés sikertelen, akkor 3 kis gyermekkorban is el lehet végezni a körülmetélést. 

A körülmetélés gyermekkorban altatásban, felnőttkorban helyi érzéstelenítésben történik.A műtét lényege a heges, szűkületet okozó fityma eltávolítása. 

A műtét után egyszerű fedőkötés kerül rá, mely a vizelést nem zavarja. A kötés 1-2 napig van fent, utána eltávolítják. A teljes gyógyulás 4 hét, nemi életet akkor élhet a beteg, ha már fájdalommentes az operált rész.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése