Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 28., szombat

EGY ÉLETRE SZÓLÓ ERKÖLCSI ÖRÖKSÉG


EGY ÉLETRE SZÓLÓ ERKÖLCSI ÖRÖKSÉG


SZIKLASZILÁRDAN

A sors azzal ajándékozott meg, hogy ebben a gyenge hitű korszakban, talán a társadalom legkiszolgáltatottabb,legtöbbet szenvedő emberei okítottak erkölcsiségre,kitartásra,
,tisztességre és sok minden más embertársi jóra. Hallgatván ezt az egész aranycirkuszt, és azt hogy mennyi politikai szenvedéllyel harsogja a média ezeknek az embereknek a létükért vívott küzdelmüket, végig gondolom hogy ők csak ilyenkor kerülnek címlapokra vagy a mindentudó média tudorok és csevegő társaik bölcseletére.
Amióta az eszemet tudom mindig csak a vitézekről és hősökről,az egymást szelíden gyilkolgató politikusokról szóltak a társadalom alkotó erényei.
A bányászhalál az esetek többségében  hírértékű esemény volt amit ilyen vagy amolyan részvét nyilvánítás követett
Ezt a fejezetett mindennemű és ideológiájú társadalom egy két nap után levétette a  hír menüjéről.
Miért,mert nem volt szórakoztató,mert mindig a elkövetkező választásokra spekuláltak,mert az emberi méltányosság érzése sohasem volt irántuk érzelmi tisztesség.
Azért írom le ezeket a sorokat mert ezen  emberek szenvedéseinek és gyakori elmúlásának autentikus történelmi tanúja vagyok.
Öt éven keresztül igyekeztem a lehetőségek és emberi helytállásomon keresztül gondozni őket a születéstől az elmúlásig. A férfiak korai halálozása/5o év körül/a szakmai ártalmak miatt/szilikózis,tuberkulózis/ a számtalan bányaszerencsétlenség amelyek ,gyakran halálos kimenetelűek voltak, mind megannyit átélve én is az állandó elszámolási kényszer hatása alatt éltem. Minden szerencsétlenséghez le kellet menjek az önkéntes mentőcsapattal a föld fekete sötét rohadt gyomrába, ahonnan soha nem lehetett tudni hogy van-e visszatérés. Elsősegélynyújtás volt a feladatom,azok számára akik vagy bányaomlás,robbanás sérültjei vagy áldozatai voltak./Az alkotás kényszere-szemelvények/
Ezek a leírhatatlan drámai helyzetek sajnos gyakran megismétlődtek. Olykor amikor beöltözve a mentőtársaim sajátos öltözékébe a tett helyére érkeztünk és megkezdtük a mentési munkálatokat-a karbid lámpa-imbolygó fényénél mindig CRONIN-RÉZTÁBLA A KAPU ALATT című műve jutott eszembe és arra gondoltam hogy a helyzetek amit átéltem sokszor sokkal megrázóbb képet mutattak Ezek az emberek magukban belenyugodtak az elmúlás gondolatába,,kemények,szókimondók szavatartók,értékelték a feléjük nyújtott segítő kéz értékét és rangját Ez a hely volt életem legtanulságosabb iskolája,itt okultam a legtöbbet az emberi küzdelem,becsület,az adott szó kimondott értékéről és a szolidaritás legszebb példáiból.. Tanúja voltam a drámai emberi sorsoknak, a vigasztalanság határain mozgó kilátástalanságból való kilábalások számos példájának. Sors és jellemformáló volt az életemben ez az élményanyag.

.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése