Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 6., péntek

A MEGOLDÁS-A FOGAMZÁSGÁTLÁS

A megoldás: fogamzásgátlás



Fogamzásgátlás tehát szükséges, de hogyan? Problémát jelent, hogy az alkalmazható módszerek köre kevésbé széles , mint a felnőttek esetében.
Kérdéses az is, hogy kell- e állandó fogamzásgátló védelem, hiszen a serdülők általában alkalomszerűen élnek nemi életet.

Kihez fordulhat, aki fogamzásgátlót szeretne választani?

A nagyobb nőgyógyászati intézményekben és klinikákon is működik gyermeknőgyógyászati szakrendelés, amelynek egyik feladata a serdülők fogamzásgátlási tanácsadása. Olyan szakemberek dolgoznak itt, akiknek speciális képesítésük van a fiatal lányok nőgyógyászati ellátására, és megértően viszonyulnak problémáikhoz. Bátran lehet hozzájuk fordulni ezekkel a kérdésekkel.

A legbiztosabb módszer serdülőknek: a tabletta

Serdülők számára a legkényelmesebb és a legmegbízhatóbb módszert a hormonális fogamzásgátló tabletták alkalmazása jelenti. A tabletta felírása azonban mindig egyéni döntés, amelynek során számos tényezőt kell mérlegelni.
A tabletta felírására létezik egy jól használható nőgyógyászati kritériumrendszer. E szerint annak a lánynak írható fel fogamzásgátló tabletta, akinek legalább 1-1,5 éve jelentkezett az első havi vérzése, a vérzések szabályosak és rendszeresek, kimutathatók a peteérés és tüszőrepedés hormonális jelei, és testi fejlettsége - az ún. másodlagos nemi jellegek - elér egy bizonyos mértéket (ezt pontrendszerrel határozzák meg). Az, hogy kinek írható fel tabletta, nem feltétlenül a kortól függ. Például felírható a tabletta egy 15 éves lánynak, akinek az első havi vérzése 13 évesen kezdődött és az egyéb követelményeknek megfelel, de egy 17 évesnek sem ajánlott, ha csak fél éve kezdett el menstruálni.

Miért kell a serdülőknél a tabletta felírást gondosan mérlegelni?

A nőgyógyászok azért ilyen óvatosak a tabletták rendelésével, mert a tabletta hatóanyagai gátolják azoknak az idegrendszeri központoknak a működését, amelyek a peteérésért és tüszőrepedésért felelősek. Ha túl korán, a szabályos ciklusok kialakulása előtt következik be ez a gátlás, az később tartós vérzésmentességet (amenorrhoeát) és a peteérés hiányát eredményezheti.
Nem lehet azonban mereven felfogni ezt az irányelvet. Igen sokat számít például a serdülő életmódja, értelmi fejlettsége, a rendszeres szexuális élet megléte vagy hiánya, vagy a partnerváltogatás. Rendszeres nemi életet élő 13 évesnek - aki folyamatosan ki van téve a teherbeesés veszélyének, vagy már volt is abortusza - akkor is fel lehet a tablettát ajánlani, ha ciklusai még nem teljesen szabályosak.

Melyik tabletta a legjobb tinédzsereknek?

Nincs olyan ideális tabletta, amely minden serdülő részére egyformán beválik. Az alacsony hormontartalom azonban követelmény. Egyénileg kell eldönteni, hogy az egyfázisú vagy a háromfázisú tabletta megfelelőbb-e (pl. vérzészavar vagy a méh fejletlensége esetén a háromfázisú tablettát részesítik előnyben). A kombinált fogamzásgátlók - amelyek tüszőhormont és sárgatesthormont is tartalmaznak - megbízhatóbb védelmet nyújtanak, mint a csupán sárgatesthormont tartalmazó minitabletta. 

Amiről a tabletta egyáltalán nem tehet...

A tabletták alkalmazásánál problémát okozhat, hogy a serdülők nem valami ideális tablettaszedők.
 Nehezen szoknak hozzá, hogy naponta egyszer, azonos időpontban be kell venni a gyógyszert, gyakran elfelejtik vagy kihagyják. A fogamzásgátló tabletta melletti teherbeesés emiatt a serdülőknél magasabb (felnőtt tablettaszedőknél néhány százalék, náluk a 20%-ot is elérheti). Az alacsony hormontartalmú tabletták esetében a szedési hiba közti vérzést vagy akár nem kívánt terhességet is eredményezhet. A bonyolultabb szedési sémájú háromfázisú tabletták esetén a naptárcsomagolás éppen azt a célt szolgálja, hogy ezek a hibák elkerülhetők legyenek.

Mit kell tudni a mellékhatásokról?

A serdülők nehezebben tűrik a tabletta esetleges mellékhatásait is.
 Megijednek az első hónapokban jelentkező - és utána általában maguktól is rendeződő - közti vérzésektől, émelygéstől, különösen, ha a kezelőorvos előtte nem magyarázta el, mire számíthatnak.
-Kínosan ügyelnek külső megjelenésükre, ezért a testsúlynövekedés bármely jelére azonnal sutba vágják a tablettát.
-Pattanásokról vagy szőrösödésről pedig szó sem eshet! A megbízható védelem mellett ezért igen fontos, hogy a tabletta jó ciklusszabályozó hatással rendelkezzék, tehát lehetőleg kevés közti vérzést okozzon, és egyéb mellékhatásai is minimálisak legyenek.

Akit a számok érdekelnek

Egy németországi tanulmány a Schering egyfázisú gesztoden-tartalmú tablettájának alkalmazását vizsgálta több mint 5600 serdülő esetében, fél éven keresztül. A tabletta igen ritkán okozott közti vérzést. Testsúlyváltozás a használók 91,5%-ánál nem fordult elő. Még a két leggyakoribb mellékhatás - a fejfájás és hányinger is csak 2,1% illetve 1,8% gyakoriságú volt. A serdülők ezért szívesen és fegyelmezetten használták a tablettát. Az esetek 89,7%-ában nem fordult elő szedési hiba, ami rendkívül jó eredmény ebben a korcsoportban. Ahol jelentkezett, ott általában először szedők gyakorlatlanságáról volt szó. A szedési hibák előfordulása a 6 hónap során folyamatosan csökkent.

Ami áldás egy tininek: eltűnnek a pattanások

Előzőekben már írtunk a fogamzásgátló tabletták kedvező hatásáról a pattanásokra, zsíros bőrre. A hatás különösen jól kiaknázható serdülők esetében, akik gyakran szenvednek ezektől a tünetektől. Enyhébb esetben bármely alacsony dózisú kombinált fogamzásgátló tabletta megoldást jelenthet. Súlyosabb esetben, ha jelentős férfihormon-túlsúly, esetleg a petefészek policisztás elváltozása is igazolható, szóba jön a Schering kifejezetten pattanásos bőr ellen kifejlesztett fogamzásgátló tablettájával történő kezelés is.

Az esemény utáni tabletta

Sok serdülő csak alkalomszerűen, több hónapos kihagyásokkal él nemi életet. Nincs értelme, hogy folyamatosan szedjenek tablettát. Megoldást nyújthat az ún. esemény utáni vagy sürgősségi tabletta. Az ilyen gyógyszer nagyobb dózisú hormont tartalmaz, és a nemi együttlétet követő 24-72 órán belül kell bevenni az előírt adagot. Ha pontosan és előírás szerint alkalmazzák, megbízható védelmet ad.
A leggyakoribb probléma ezzel a módszerrel, hogy a serdülők folyamatos fogamzásgátlásra is megpróbálják alkalmazni, így rövid idő alatt jelentős hormonmennyiséget vesznek be. A helytelen használat súlyos vérzészavarokhoz vezethet és egyéb mellékhatásokat is okozhat.
A tanácsadás során ezért fontos hangsúlyozni, hogy a sürgősségi tabletta csupán havi egyszer vagy kétszer használható, és nem helyettesíti a rendszeres fogamzásgátlást.

Kinek nem szabad tablettát szednie?

A tabletta felírásának ellenjavallatai felnőtt nők és serdülők esetében nem különböznek egymástól. Csupán néhány olyan tényezőt szeretnénk kiemelni, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítani serdülők esetében.
1. Aki trombózisra hajlamos
A kombinált orális fogamzásgátlók használata során enyhén emelkedik az artériás és vénás vérrögösödéssel (tromboembóliával) járó kórképek gyakorisága. Ide tartozik például a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia. Az ilyen történések szerencsére igen ritkán fordulnak elő.
A véralvadási rendszer örökletes zavarai fokozottan hajlamosítanak trombózis kialakulására. Olyan kórképekről van szó, amelyekben a véralvadás szabályozása hiányosan működik, és ez a vér kóros alvadékonyságához és vérrögösödés kialakulásához vezet.
Teljesen egészségesnek tűnő nőkön 5 százalék körüli az ilyen véralvadási rendellenességek előfordulási gyakorisága. Az állapot gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha egyéb külső tényező is elősegíti a vérrögösödést. A fogamzásgátló tablettában levő hormonok ilyen tényezőt jelentenek. A szövődmények jelentkezhetnek például akkor, ha az öröklött hajlammal rendelkező serdülő elkezd tablettát szedni.
A komplikációk tipikusan igen korán, a tablettaszedés első néhány hónapjában lépnek fel. 
Az öröklött trombózis-hajlamban szenvedő nőknek természetesen tilos fogamzásgátló tablettát rendelni. Gondot csak az jelent, hogy az állapot felismerése meglehetősen nehéz. Támpontot adhat a családi kórelőzmény alapos felderítése. Például ha a családban, egyenesági rokonok között, fiatal életkorban halmozottan fordult elő mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia, ez örökletes rendellenesség jelenlétére utalhat.
A tabletta felírása előtt mindig tájékoztassák a kezelőorvost a családban előfordult gyakoribb betegségekről is! Szűrővizsgálattal kideríthető a trombózishajlam
Sokan szorgalmazzák, hogy fiatal nőknél az első tabletta felírása előtt minden esetben történjék szűrővizsgálat, amely igazolja vagy kizárja a véralvadási zavar leggyakoribb típusának jelenlétét. Ha a családi kórelőzmény alapján ilyen rendellenességre van gyanú, mindenképpen érdemes ezt a vizsgálatot elvégeztetni. Ma már a legtöbb nagy nőgyógyászati intézményben hozzáférhető és társadalombiztosítási támogatásban részesül. Neve: APC rezisztencia vizsgálat.
Mi az APC?
APC = aktivált protein-C , egy olyan fehérjetermészetű anyag, amely a véralvadást élettani körülmények között gátolja. A kórkép fennállása esetén nem tudja kifejteni hatását.
2. Anyagcsere betegségek esetén
A tabletta felírásakor figyelembe kell venni egyéb kockázati tényezőket is, például nagyfokú elhízás, a zsíranyagcsere veleszületett zavara, nehezen beállítható fiatalkori cukorbetegség vagy bármely egyéb szív-, érrendszeri betegség is ellenjavallatot jelent.
3. Annak, aki dohányzik
A tinédzserek körében egyre népszerűbb a dohányzás, amely a tablettaszedéssel együtt fokozhatja a szív-, érrendszeri megbetegedések kockázatát. Kimutatták azt is, hogy dohányzó nőkön romlik a tabletta ciklusszabályozó hatása, több a közti vérzés. A mellékhatásokat nehezen tűrő serdülők így gyakrabban hagyják abba a tabletta szedését. A dohányzás tehát mindenképpen ellenjavallt, ha a serdülő fogamzásgátló tablettát szed!

Összefoglalás a tablettákról

A tabletta lehetséges kockázatait annak előnyös hatásai messzemenően felülmúlják. Serdülőknél különösen fontos a megbízható és kényelmes fogamzásgátlás. A tabletta hatása teljesen visszafordítható, és a késôbbi termékenységet nem károsítja.
-A szabálytalan ciklusok és a vérzészavarok a tabletta hatására rendeződnek.
Csökken a serdülőkorban gyakran előforduló fájdalommal, görcsökkel járó havi vérzés előfordulása, ritkább a vashiányos vérszegénység. A tabletta szedése előnyösen befolyásolja a későbbi csontsűrűséget.
 Csökkenti a kismedencei gyulladások gyakoriságát - a tinédzserek a gyakori partnerváltások miatt veszélyeztetettek ebből a szempontból - és a későbbi életkorban csökken számos jó- és rosszindulatú daganat előfordulása is. A pattanásokra gyakorolt kozmetikai hatás sem elhanyagolható.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése