Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 1., vasárnap

A KORAI SZEX VESZÉLYEI

A korai szex veszélyei

A szexuális felvilágosítás első lépéseit már az óvodában meg kellene tenni.

Napjainkban sokkal nyíltabban kezelik a szexualitást a különböző médiumokban, mint például tíz évvel ezelőtt. Ma már senki sem kapja fel a fejét, ha fényes nappal meztelen női testek láthatók a képernyőn, és ezt a gyerekek elől sem lehet elrejteni. De a nyilvánosság szintjén lazán kezelt szexualitás nem jelenti azt, hogy a szülők is ugyanilyen nyíltan és közvetlenül tudnak beszélni lányaikkal vagy fiaikkal a nemiségről. Pedig kellene, méghozzá nagyon korán, már óvodáskorban.
Tulajdonképpen a csecsemők is kapcsolatba kerülnek a testiséggel, érzik, hogy nekik mi kellemes, és mi nem. A három-négyéves óvodások pedig már maszturbálnak, elindul a „mutasd meg, mid van” játék, amitől nem kell megijedni, teljesen normális. A szülőnek hagyni kell, hogy a gyerek ismerkedjen a nemi szervével – mondják  a pszichiáter, szexológusok.
A szakember ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a gyereknek a szexualitás ugyanúgy lehet a feszültségoldás eszköze, mint a felnőttnek. Ezért ha túl sokat maszturbál, akkor fokozott idegesség lehet a háttérben. Ennek oka gyakran a testvérféltékenység, ha a kisebb gyerek születése miatt kevesebb figyelmet kap. A szülőnek ezt a feszültséget fel kell oldani, és ha nem sikerül, akkor pszichológushoz lehet fordulni. Természetesen akkor is beszélgessenek a kicsivel, ha nem „kóros” mértékű az önkielégítés.
Már óvodáskorban el kellene kezdeni beszélgetni az anyának és apának a gyerekkel, hogy tudja, mi micsoda a testén, és az adott szerv mire való. Az óvónőknek is fontos lenne bekapcsolódni ebbe a felvilágosítási folyamatba. Általános probléma, hogy a szülők akkor kapnak észbe, amikor már a gyermeküket aktívan foglalkoztatja a nemiség.
Nem kell megijedni attól, ha a gyerek a testvérével vagy az unokatestvérével pettingre emlékeztető szexuális szerepjátékokat játszik. Ha ez egyszer előfordul, nem kell semmiféle mentális problémára gyanakodni, de akkor is el kell magyarázni neki, hogy nincs semmi baj, de ne így próbáljon élményeket gyűjteni.
Napjainkban általános jelenség, hogy 12-14 évesek orális szexet gyakorolnak. Ennek több oka is van. A tinédzserek – tévesen – azt hiszik, hogy így nem terjednek a nemi betegségek, és nem tekintik igazi szexnek sem, ezért nyugodtan mondhatják, hogy „még szűz vagyok”.
Manapság már a 14 évesek testileg eléggé fejlettek a szexhez, de lelkileg nem, ami komoly traumákhoz vezethet. A pszichés sérülések rendszerint nem az aktus közben, hanem utána jelentkeznek.
A túl korai vagy nem megfelelő körülmények között kezdett nemi élet következménye lehet az intimitásra való képesség elvesztése, vagyis hogy a szexet csupán gépies mozdulatsorként, testedzésként élik meg.

Felmérések szerint a 16 évesek fele már túl van a szüzessége elvesztésén.
Fontos, hogy először a szülők közötti kommunikáció legyen rendben, beszéljék meg, hogy mikor és mivel kezdik el a felvilágosítást. Ezután jöhet a gyerekkel való társalgás az emberi testről és a szexualitásról. Ha a szülő-gyerek kapcsolat jól működik, akkor a tinédzser fiú vagy lány felelősségteljesen és eléggé éretten kezdheti el a nemi életet.
De ha a családban feszültségek, konfliktusok vannak, akkor könnyen lehet, hogy épp a testiségbe menekül a lelkileg még éretlen tizenéves


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése