Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 19., csütörtök

BŐRTUBERKULÓZIS GYERMEKEKNÉL -KÉPEKBEN

Bőrtuberkulózis gyermekeknél-Képekben

Bőrtuberkulózis, (bőrgümőkór), a bőrnek a gümőkór bacilusa által okozott betegsége.Napjaink orvosi gyakorlatában már ritkán fordul elő gyermekeknél. A kórokozó kívülről, közvetlenül kerül a bőrbe v. a bőr szomszédságában elhelyezett gümős szervből a szövetrések v. nagyobb nyirokerek útján kerül a bőrrétegbe v. pedig a szervezetből a véráram útján jut oda. A B.-nak sokféle alakja van. Tüneteik és lefolyásuk különbözősége a bacilus különböző virulenciájától, az úttól, amelyen a bőrbe került, főképpen azonban a szervezet reakcióképességétől függ. Utóbbi ugyanis más, ha a bacilus olyan szervezetbe került, amely még soha nem érintkezett gümőbacilussal és más, ha a B. olyan szervezetbe kerül, amely már korábban is gümős volt. A szervezet megváltozott reakcióján, (ú. n. allergiáján) és annak különböző fokán kívül, még a megtámadott testtájék sajátságai, a szervezet különös hajlamossága, a beteg életkora játszik szerepet a B. egyes alakjainak kifejlődésében. A bőr gümősödésének leggyakoribb alakjai:
§                     1. Bőrfarkas (Lupus vulgáris, l. o.). Lupus vulgaris (más néven a tuberkulózis luposa [1]), fájdalmas bőr tuberkulózis bőrelváltozások a csomós megjelenésű, leggyakrabban az arcon az orr körül, szemhéj, az ajkak, az arc, a fül [2] és a nyak. Ez a leggyakoribb M. tuberculosis bőrfertőzés. [3] Az elváltozások végül alakulhat eltorzító fekélyek ha nem kezelik
§                     2. Scrophuloderma (l. o.), a bőr és bőralatti kötőszövet csomókban jelentkező, ellágyulásra hajlamos gümős megbetegedése.
§                     . 3. Tuberculosis verrucosa, a kézháton v. az ujjak feszítő oldalán fellépő, borsónyi-pengőnyi, kemény, szemölcsszerű beszűrődés.
§                     4. Tuberculosis miliaris cutis, a csecsemők arcán, végtagján észlelhető vörös kiütések, melyek néhány nap alatt eltűnnek.
§                     5. Tuberculosis ulcerosa cutis, ide azok a kórképek tartoznak, amelyeknek a fekélyképződés a legszembeötlőbb tünete
§                     . 6. -Lichen scrophulosorum, a nyirokmirigyek megbetegedésében szenvedő ifjúkori egyének bőrén, a szőrtüszök körül elhelyezkedő, barnás v. szürkés göbök.



IKONOGRÁFIA



Elsődleges bőr tbc


Lupus vulgaris (más néven a tuberkulózis luposa-Bőrfarkas, fájdalmas bőr tuberkulózis bőrelváltozások a csomós megjelenésű, leggyakrabban az arcon az orr körül, szemhéj, az ajkak, az arc, a fül és a nyak. Ez a leggyakoribb M. tuberculosis bőrfertőzés.  Az elváltozások végül alakulhat eltorzító fekélyek ha nem kezelik
IDEM
IDEM
IDEM-MILIARIS FORMA
IDEM





.
A fej-nyaktáji tbc (SKROFULODERMA) a nyaki és állkapocs alatti nyirokcsomók megbetegedése, jelentős nyirokcsomó megnagyobbodáshoz, sipolyok képződéséhez, kiterjedt bőrhegesedéshez vezet.
IDEM





Kifekélyesedett bőr t.b.c
Tuberculosis ulcerosa cutis, ide azok a kórképek tartoznak, amelyeknek a fekélyképződés a legszembeötlőbb tünete


A szájnyálkahártya göbös t.b.c-és fertőzése


Tuberculidok ismeretlen erededetü bőrelvátozások amelyeket régebben a  szervezet tuberkulótikus fertőzésének jelzéseképpen fogtal fel.Hasonlitanak a szúrtüsző gyulladáshoz.


Tuberculosis verrucosa, a kézháton v. az ujjak feszítő oldalán fellépő, borsónyi-pengőnyi, kemény, szemölcsszerű beszűrődés



Lichen scrophulosorum, a nyirokmirigyek megbetegedésében szenvedő 


ifjúkori egyének bőrén, a szőrtüszök körül elhelyezkedő, barnás v. szürkés göbök.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése