Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. szeptember 4., szerda

GYAKORI KÉRDÉSEK A KORAI TERHESSÉGRŐL

Gyakori kérdések a korai terhességről


Oldalunk nyíltan foglalkozik a szexualitással. Cikkeink olvasása 16 éven felülieknek ajánlott!
A nőkben rengeteg kérdés merülhet fel a terhességgel kapcsolatban. Itt most megtaláltok néhányat a korai terhességgel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekből!

 

Lehetséges az, hogy egy nő terhesség közben is menstruál?

A teherbeesés után még lehetséges kevés, úgynevezett „beágyazódási” vérzés a terhesség korai szakaszában, de ez egyáltalán nem olyan, mint a „normál vérzés”. Ezt sok nő összekeveri a havi vérzéssel, mert ez a vérzés gyakran éppen akkorra esik, amikorra a havi vérzésüket várják. A terhesség alatt is előforduló rendszertelen folyás színe gyakran sötétbarna, esetleg rózsaszínes. Ez a vérzés nem olyan nagy mennyiségű, hogy több betétet vagy tampont kelljen elhasználnod pár nap alatt! Ha viszont olyan erősségűt tapasztalsz, amely esetében többször kell betétet vagy tampont cserélned, az azt jelzi, hogy nem vagy terhes.

Mi van akkor, ha a terhességi teszt pozitív volt, ezután mégis vérzések kezdődnek?

A terhes nők 25-30%-a tapasztal valamilyenféle vérzést a terhesség korai szakaszában.
Ez számos különféle tényező eredménye lehet:
o                      beágyazódási vérzés
o                      fertőzés
o                      méhnyaki irritáció
o                      méhen kívüli terhesség
o                      vetélés
Rengeteg nő - akinek ilyen enyhe vérzése van - képes normál terhességre és egészséges babáknak életet adni. Az ilyen vérzést tapasztaló nők fele azonban a továbbiakban egyre erősebben kezd vérezni, míg végül elvetél. Sajnos nincs semmilyen módszer arra, hogy megjósoljuk, a vaginális vérzés vetéléshez vezet-e. Ha egyre erősödő vérzést tapasztalsz, fájdalmas görcsökkel, hátfájással vagy szúró fájdalommal kísérve, orvosi segítségre van szükséged! Ha nagyon enyhe vérzést tapasztalsz, ami később abbamarad, jobb, ha szintén felkeresed kezelőorvosodat, aki bizonyára tud rá valamilyen magyarázatot adni.

Mi van akkor, ha a terhesség tüneteit mutatom, mégis erős havi vérzésem van?

Ha olyan különös tüneteket mutatsz, amikből terhességre következtetsz, ezután mégis erős havi vérzésed lesz, keresd fel szakorvosodat, hogy megtudd, mi is történik. Ezt okozhatja a hormonális egyensúly felborulása, fertőzés vagy esetleges vetélés. De az egyetlen módja, hogy biztosan megtudd, az orvosi vizsgálat!

Mi van akkor, ha terhes vagyok és görcseim is vannak?

A terhes nőknek a terhesség korai szakaszában lehetnek enyhe görcseik, a menstruációs görcsökhöz hasonlóak, a hasizom egyik vagy mindkét oldalán. A görcs lehet a méhben lezajló folyamatok eredménye is. A méh ugyanis változásokon megy át, ahogy a beágyazódott petesejt növekedni és fejlődni kezd. Néhány enyhe görcs keletkezhet olyan cisztából, ami a petefészekben keletkezik peteérés közben. Kis ciszta keletkezik azon a helyen a petefészekben, ahol a petesejt „kiugrik”, mielőtt megkezdené útját a méh felé. A ciszta ezután egy progeszteron nevű hormont termel, amíg a méhlepény el nem kezdi termelni a saját progeszteronját. Ez a kis ciszta okozhat kellemetlenséget is a korai terhességben levő nőknek.

Meghatározható pontosan a megtermékenyülés napja?

Számos nő számára kérdéses a fogantatás lehetséges napja, és sajnos ezt nem is olyan egyszerű kitalálni. A feltevés az, hogy ha egy nőnek elég rendszeres a menstruációs ciklusa, akkor a hónap bizonyos napjain ovulál. Az ovuláció, azaz peteérés az az idő, amikor a petesejt a legalkalmasabb a megtermékenyülésre. A probléma az, hogy a legtöbb nő nem ugyanazon a napon ovulál minden hónapban, sok nőnek hónapról hónapra más napra esik a peteérése. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a spermium az aktus után 3-5 napig is életben marad a szervezetben, nehéz lehet kitalálni a megtermékenyülés dátumát.
A legtöbb orvos az utolsó menstruációs ciklus első napját és az ultrahangos vizsgálatot felhasználva állapítja meg a terhesség idejét, és hogy a baba mikor fogant meg.
De ezek az eszközök csak megbecsülik a dátumot – a fogantatás pontos dátumát nagyon nehéz megmondani. A kiírt dátumok nem pontos eszközei a fogantatás meghatározásának, mivel csak becsült adatok (a nőknek csak az 5%-a hozza világra gyermekét a szülésre kiírt napon). Ha azért akarod a fogantatás dátumát megtudni, hogy kiderítsd, ki az apa – 10 napon belül két különböző partnerrel is volt aktus – akkor az apasági teszt az ajánlott, ami elvégezhető terhesség alatt és a baba megszületése után is. Ez az egyetlen módja az apa személyének pontos meghatározásának!

Ha kimaradt a menstruációm, a terhességi teszt mégis negatív, akkor nem vagyok terhes?

A teszt negatív eredménye jelentheti azt, hogy nem vagy terhes, vagy azt, hogy túl korán, esetleg rosszul végezted el a tesztet. A terhességi tesztek érzékenysége változó (mennyire gyorsan észlelik a HCG hormont), és talán csak nem hagytál elég időt a szervezetednek, hogy a teszthez elegendő mennyiségű HCG hormont termeljen. A legjobb követni az utasításokat, és várni addig, amíg kimarad a menzeszed, mielőtt elvégeznéd a tesztet! Néhány nőnek már a menstruáció késésének napján pontos a teszt, míg másoknak talán 3-4 héttel a késése után se mutat pozitív eredményt.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése