Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 29., kedd

CUKORFÜGGŐ ÚJSZÜLÖTTEK

Cukorfüggő újszülöttek

A várandós anyák néha olyan sok cukrot fogyasztanak, hogy gyermeküknek születése után pár órával cukorcseppeket kell adni, hogy enyhítsék az elvonási tüneteket.

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a túlsúlyos illetve terhességi cukorbetegségben szenvedő anyák gyermekeire hosszútávú kockázatok várnak. Ezek az újszülöttek nemcsak nagyobbak a normálisnál, de gyakran cukorfüggőként látják meg a napvilágot.
Az EU statisztikai intézete, az Eurostat szerint Nagy-Britanniában a  termékeny korú nők több mint fele túlsúlyos, 15 százalékuk pedig komolyan elhízottnak tekinthető. A brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium szóvivője, Patrick O’Brien elmondta, hogy az anyaméhben nagy mennyiségű cukornak kitett magzatok születésük után is több inzulint termelnek a kelleténél
”Az a baba, aki túl sok cukrot kap, sok inzulint is termel. Miután megszületett, és elszakad az anyjától, a cukor folyamatos áramlása megszűnik, ám továbbra is termeli az inzulint, mivel a vércukorszintje nagyon leesik. Hamar meg kell őket etetni, még gyakoribb azonban, hogy cukorcseppeket és glükózt kapnak” - magyarázta a szakember, majd hozzátette, hogy sokaknak a gyomrukba vezetett csövön át adagolják a cukrot.
A terhességi diabétesz rendszerint a várandósság második felében alakul ki, és a szülés után el is múlik. Mégis számos veszélyt rejt magában, például megnöveli a születési rendellenességek és a halvaszülések gyakoriságát, emellett ilyenkor mind az anya, mind a gyermek fokozottabban ki van téve annak, hogy későbbi élete során cukorbetegség alakuljon ki nála.
”Minél több súlyfeleslege van egy nőnek, annál valószínűbb, hogy diabéteszes lesz a terhessége alatt.
 A kismamák átlagéletkorának növekedése szintén növeli e betegség előfordulásának gyakoriságát” - nyilatkozta O’Brien.

Az ajánlások szerint a harmadik trimeszterig nem kell a megszokottnál több kalóriát magukhoz venniük gyermeket váró anyáknak, és a terhesség végén is elég 200 kalóriával növelni a napi adagot - ez egy kis szendvicsnek vagy egy pohár cukormentes joghurtnak felel meg. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése