Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 31., csütörtök

A SZATMÁRIAK GYÓGYITÓINAK TÖRTÉNETE A XIII-DIK SZÁZADTÓL A XX-DIK SZÁZAD VÉGÉIG.

A SZATMÁRIAK GYÓGYITÓINAK TÖRTÉNETE A XIII-DIK SZÁZADTÓL A XX-DIK SZÁZAD VÉGÉIG





 Dr.Lükő  Béla mellszobra a róla elnevezett kórház előtt

Ha mindeddig ezt a munkát senki nem végezte el,a sors lehet hogy nekem tartogatta ezt a feladatot. Ha az Úr arra tartott érdemesnek  hogy ezeknek a leírásához a kelléktárat is rám ruházta ez számomra egy egyedi öröm de egyúttal erkölcsi felelősség amit a  mindennemű és rangú gyógyító, segítő kezek nevében kellet  elvégezzek. És sikerült.
Egy utolérhetetlen és megfoghatatlan  emberi örömérzés és nem tudományoskodó mellveregető mámorról szólok. Hanem arról hogy méltányosan tudtam betűbe vésni a XIII dik század ferences rendi minoritáinak és domokos rendieknek sokszor életüket áldozó ténykedésüket, a szatmári –Szent Vince-irgalmasrendi nővérek sok áldozatot követelő munkájukról Dr Lükő Bélán a XX dik század orvos apostolán  keresztül Dt.Gózner Lexi-ig napjaink sebésztudoráig és mindenkit aki sorstársam volt a gyógyításban egy méltányos együtt érzésben meg tudok említeni.
A történelmi emlékezet szűkre szabott és rendkívül hiányos,a természet indulatait megfékezni meg egyszerűen álságos szólam. Kit érdekel ma már hogy 1742–ben súlyos pestisjárvány pusztított Szatmárnémetiben, ami néhány hónap alatt 1500 áldozatot követelt köztük a szerzetesekkel,vagy hogy 37 000 skarlátos megbetegedést jegyeztek fel, amiből 467 gyermek elhalálozással végződött.  A tömeges megbetegedést előídéző fertőző betegségek, a kolera, a tífusz, a bakteriális vérhas, a himlő, szamárköhögés, torokgyík, valóságos tragédiákat okoztak, megsemmisítve számtalan emberi reményt Napjaink nyavalyái már más természetűek de az orvosi ténykedés terhei ugyanolyan nyomasztóak.
Hát ezekről írtam én a fehér éjszakák hőseiről,az utolsó remények valóra váltóiról.
Ez pedig emberi létünk tisztes megőrzői közé emel. 

Megjelent munkáim címe-Istoricul  instituţiilor spitaliceşti din Satu-Mare.

Memento medical sătmărean.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése