Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 13., vasárnap

A VÁLOGATÓS GYERMEK

VÁLOGATÓS GYERMEK


Kisgyermekeknél gyakran előfordul, hogy nem hajlandók megenni bizonyos ételeket. Egyéni ízlés vagy rossz étkezési szokások, betegségek, a legkisebbeknél pedig fogzás is okozhatja a jelenséget. Hosszabb ideig tartó válogatás esetén szakorvoshoz kell fordulni.
Gyakran szembesülnek a szülők azzal a problémával, hogy csemetéjük nem eszik meg akármit. Többé-kevésbé minden gyermek válogat, hiszen ízlésük is különböző, étvágyuk is változó lehet. Sokféle okra vezethető vissza a válogatás, és időtartama is változó. Lehet, hogy bizonyos ízeket nem szeret egy gyerek, máskor pedig rosszul érzik magukat, betegek, azért válogatnak.

Közbeszólhat egy betegség is
Akár egy betegségtől is függhet, mit esznek meg épp, és mit nem. Amelyik kicsinek fáj a torka, az a pépes ételt kívánja, amelyiknek a hasa fáj, az kevés ételt fogad el. Általában átmeneti a válogatás, de figyelnünk kell bizonyos jelekre. Gyanússá akkor válik, ha hirtelen kezdenek el kerülni bizonyos ételeket, mert lehetséges, hogy ennek hátterében egészségügyi okok állnak.
"Ha egyféle élelmiszert utasítanak el konzekvensen a gyerekek, akkor figyelni kell, hiszen okozhatja allergia vagy táplálék intolerancia".
"Elképzelhető, hogy tejcukor, vagy a gyümölcscukor érzékenység miatt nem hajlandó elfogyasztani egy-egy típusú ételt a kisgyermek. Gyakran ösztönösen érzik, hogy mi okoz nekik panaszt és mi nem. Például a paradicsomot van, aki azért nem eszi meg, mert csípi a száját, csak ezt még nem tudja a szülőknek elmondani. Utólag, szakorvosi vizsgálat során kiderülhet, hogy allergiás rá".

Szénhidrátok, zsír, fehérje, vitaminok, nyomelemek

Amikor egyoldalúan táplálkozik a gyermek, akkor az úgynevezett makronutriensek azaz a fő tápanyagok, mint a szénhidrát, zsír és fehérje - nem megfelelő arányban kerülnek a szervezetébe.
Ez a felépítő folyamatok komoly zavarához vezethet, például nem fejlődik megfelelően a gyermek izomzata ilyenkor. Ezért is lényeges a fehér-, vagy az idegrendszer számára a zsír és cukorbevitel.
Gyermekek esetében nehéz meghatározni, mennyi kalóriára van szükségük naponta, de ha válogatnak, meg van rá az esély, hogy nem jut elegendő kalória a szervezetükbe. Ennek következménye lehet például a növekedési zavar.
Szerencsére igen ritka, hogy a válogatás miatt súlyos hiányállapotok alakuljanak ki.
-Inkább technikai jellegű gondot jelent a válogatás, ez pedig a szülők találékonyságával orvosolható. Amikor ugyanis bizonyosféle gyümölcsöket nem eszik meg egy gyerek, akkor más fajták szolgálhatnak vitaminforrásként. Mindenképpen szükség van a szülők leleményességére, hogy alternatívát nyújtsanak az apróságoknak a visszautasított élelmiszerek helyett.


Márpedig hús és zöldség igenis kell!


Problémát a hús vagy a zöldség félék elutasítása jelenthet.
 Nem ritka, hogy a gyerekek a párolt zöldségeket nem eszik meg, vagy egyáltalán nem nyúlnak a zöldségekhez. "Jó volna, ha a kicsik a kisétkezések alkalmával - tízórai, uzsonna - megennék a szendvicshez a paprikát, paradicsomot".
Mindenképpen orvosi segítségre van szükség, ha túlzottnak gondoljuk a válogatást.  Ugyanis így előfordulhat, hogy alapvető ásványi anyagok, nyomelemet, vitaminok hiányoznak a táplálékából, így például az A-vitamin, vagy a cink, vitamin- és ásványi anyag pótlására is szükség lehet. "Addig is kínáljuk meg a kicsit zöldséglevekkel, gyümölcsök kicsavart levével, új ételekkel, és ne féljünk kísérletezni sem. Bevonhatjuk úgy is őket az ételkészítés folyamatába, ha elmondjuk nekik, hogy most milyen alapanyagok találhatók otthon, és együtt kitaláljuk, milyen ételt készítünk el belőle.
- Nem kell megkérdezni naponta arról, hogy mit kér, hiszen ha minden alkalommal azt feleli, palacsintát, akkor azt azért nem kaphat adhatjuk neki" -.

Helytelen étkezési szokások

Bizonyos ételek elvehetik az étvágyat.
-"Amelyik kisgyermek napközben sok cukrozott ételt és sok cukros üdítőt kap, az bizonyos ételeket kerülhet, esetleg csak édességet lesz hajlandó fogyasztani". 
- Okozhatja viszont pszichés probléma is, hogy az asztalnál válogatós lesz a gyerek. Nem használ, "amikor a szülők túl nagy figyelmet szentelnek az étkezésnek, ráerőltetnek bizonyos ételeket. Amint ugyanis egyre jobban figyel a szülő az evésre, és egyre inkább erőltetné, a gyerek ellenállása egyre jobban nő: ez egy ördögi kör"."Hiba az is, ha a testvérével, barátaival példálózunk".

"Teljesen semlegesnek kellene maradnunk étkezés közben, nem szabad sem szidni, sem állandóan dicsérgetni a gyereket. Viszont nagyon fontos, hogy a család többi tagjával, illetve a szülőkkel együtt üljön asztalhoz, és ehhez hozzá is szokjon" "Ne álljon fel, ne rohangáljon, jó, ha azt látja, hogy mindenki nyugodtan ül és eszik. Egy idő múlva neki is megjön az étvágya, csak ehhez a szülők részéről türelem kell. Így lehet a gyermekek megfelelő étkezési kultúráját idejekorán kialakítani, Étkezés alatt ne nézzen tévét a gyerek, ne vigyen játékot az asztalhoz, mindez elvonja a figyelmét az étkezéstől: az ételeket nem rágja meg megfelelően, és ez további egészségügyi problémához vezethet".

Egészséges táplálkozási szokások alapjai

Nem árt tudni, hogy a gyerekek ízlése folyamatosan változhat. Egy-egy nemszeretem étellel érdemes később újra próbálkozni, amíg el nem fogadja, anélkül persze, hogy tukmálnánk vagy erőltetnénk. Egyszerűen csak kínáljuk meg vele, de akkor se keseredjünk el, ha visszautasítja. Lehet, hogy a tizedik alkalommal már megeszi. Ha csak rövid ideje válogat, ne aggódjunk, éhen halni biztosan nem fog.

Arra is érdemes figyelni, hogy a szilárd táplálék bevezetésénél a gyerekek többféle ízt is megismerjenek, ugyanis az anyatej elhagyása után a túl sok új, idegen íz esetleg nehézséget okozhat a gyerekeknek.

Édességeket is ehetnek a kicsik, persze csak mértékkel. Heti egy vagy két alkalommal belefér egy-egy szelet csoki. Születésnapján természetesen tortával, süteménnyel kedveskedhetünk neki. Fontos, hogy a szokásos édességeken kívül neveljük rá arra is a gyerekeket, hogy másfajta, cukormentes desszertek is léteznek. Tejberizst, túrókrémet, kölest készíthetünk egy kis kefir hozzáadásával, mazsolával, aszalt, szárított gyümölcsökkel, így a természetes cukrok adnak nekik édes ízt. Joghurtból, gyümölcsökből kevés mézzel fagylaltot is készíthetünk, ehhez még gépre sincsen szükség. Rágcsálnivalónak adhatunk sózatlan diót, mogyorót, olajos magvakat, zöldségszószokat bulátával.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése