Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 28., hétfő

A FÉLELEM,SZORONGÁS LEKÜZDÉSE GYERMEKEKNÉL

Félelem szorongás leküzdése gyermekeknél

Hogyan lehet a gyermeknek segíteni, hogy képes legyen leküzdeni a félelmeit, szorongásait?

Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke is szorong, gyakran a szülő is szorong, ha más nem attól, hogy mi lesz a gyermekével. A helyzetet bonyolultabbá teszi az a tény, hogy a szülők szorongása a gyermekek számára is hat. A gyermekek, egyszerű tudatalatti segítő szándékkal átveszik a szüleik problémáját.
A szülők viszont a nagyobb tapasztalatuk révén képesek elsajátítani olyan technikákat, melyek révén a gyermeken is segíteni tudnak.
Az alábbi technikák, ötletek ebben kívánnak segíteni.

A gyermek szorongás tünetei

·                  Folyamatos, gondolatok, és erős félelmek, melyek a biztonság          körül forognak.
·                  Félelmek az iskolától és más helyektől.
·                  Erős gyomorfájdalmak és más pszichoszomatikus tünetek.
·                  Erős aggodalmak a mindennapi teendők miatt.
·                  Túlzott óvatosság.
·                  Pánik, hiszti.
·                  A gyermek képtelen megnyugodni, keze-lába jár, izzad.
·                  Alvási problémák, rémálmok.
·                  Félelmek az idegenekkel való kommunikáció miatt.
·                  Szociális interakciók kerülése.
·                  Kevés barátja van a családon kívül.
·                  Aggodalmak a dolgok megtörténte előtt.
·                  Aggodalmak a család, az iskola, a barátok miatt.
·                  Ismétlődő nem szándékos gondolatok, cselekedetek.
·                  Félelmek a megszégyenüléstől, attól, hogy hibát követ el.

Mitől félnek, szoronganak a különböző korú gyermekek?

Az 5-6 évesek félelmei gyakran a sötéttől, magasságtól, elveszéstől való félelmekben jelentkeznek.
A 6-11 évesek félelmei változnak. Ők inkább a betörőktől, villámlástól, repülőtől, haláltól félnek. Minkét fenti korosztály gyakran számol be szellemekről, lényekről. Az ő világukban ezt is el kell fogadni. Nincs szomorúbb a gyermek számára, mint, hogy a félelmeit nem értik meg és kinevetik!

12 éves kor felett előjönnek a szociális félelmek. Mikor a gyermek be akar illeszkedni valahova, és fél, hogy visszautasítják. Emellett jelen vannak a dolgozatoktól, feleléstől, párkapcsolat kezdeményezésétől való félelmek is.

Lehetőségek a szülők számára, hogy csökkenjen gyermekük szorongása

Szorongás oldása gyermekeknél

A gyermek félelmei

Ne becsülje le a gyermek félelmeit. Az ő szempontjából, ezek nagyon is reális félelmek lehetnek. Kerüljük az olyan mondatokat: „Ne butáskodj! Nincs is ott semmi!”
Ehelyett érdemes átkeretezni a mondottakat: „Megértem a félelmed. Anya nézd csak milyen nyugodt! Biztonságban vagy velünk!”

Beszélni a félelmekről

Abban az esetben, ha a gyermek tud beszélni a félelméről, sokszor elég lehet a megnyugváshoz.Tanítsa meg gyermekének, megfogalmazni a félelmeit. Erre a legjobb példa, ha ön mer beszélni az érzéseiről. Anélkül persze, hogy a gyermekét megterhelné a saját problémáival, félelmeivel.

Beskálázni a félelmet

A félelemnek a „mérhetősége” már sok gyermeknek okozott meglepetéseket. Hiszen rájöhetett, hogy a nagy félelem nem is olyan nagy, csupán 4-es erősségű a 0-10-ig terjedő skálán. A gyermek képzeljen el egy skálát, melynek a 0 pontja a félelem hiánya, a 10-es a maximum félelem.
A számolni nem tudó gyermekeknél a karjuk összecsukásával, kitárásával is el lehet érni ugyanezt.

Reális elvárások a gyermek felé

Egy 5 éves nem kell, hogy falmászást tanuljon, és az esti filmre sincs szüksége. Ha új dolgot tanul, nem szükséges a tökéletességre törekedni. A siker, a pozitív visszajelzés sokkalfontosabb.

A félelmek leküzdése fokozatosan megy

A pillanatok alatt bekövetkező változások nagyon ritkák, legyen türelemmel.

Az új dolgok kipróbálása

Fokozatosság, erőltetés nélkül. Ha a gyermek izgul, akkor olyan helyet válasszunk, ahol kevés a gyermek, és nyugodtan ki tudja próbálni azt a tevékenységet, melyet gyakorolni szeretne. Kisebb gyermekeknél érdemes a szülőnek ilyen helyzetekben a gyermekkel tartani.

Alternatívák ajánlása

Amennyiben a gyermek stresszel valami új dolog kipróbálása miatt, ajánljunk neki alternatív lehetőséget. A kérdést érdemes vagylagos formában feltenni.
„Panka, melyik csúszdán csússzunk le azon a pirosan vagy a kéken ott messzebb?”

Pozitív visszajelzések a gyermek felé

„Ezt most jól csináltad! Észrevetted, hogy egyedül mentél ki WC-re a sötét szobán keresztül?”

Engedje a gyermekének, hogy egyedül tegye a dolgait

Néha meg akarjuk védeni őt. Ott vagyunk a nyomában. A kellő óvatosság nem árt, viszont mikor nem eshet komoly baja, érdemes hagyni próbálkozni.

Határok és szabályok

A gyermeknek a szabadság mellet szüksége van a határokra is, mert ez ad neki biztonságot. Ezeket a határokat a szülőknek kell lefektetnie. Azok a gyermekek, melyek nem mutatnak semmiféle félelmet, kialakulhat bennük félelem a határok, szabályok hiánya miatt is. Ide tartoznak a biztonsági rendszabályok is az utazás, eszközhasználat közben.

Adja meg a gyermeknek a kontroll lehetőségét

A gyermek gyakran attól fél, hogy nincs kontrollja az események fölött. A legnagyobb félelmek egyike, ha nem tudjuk uralni az események menetét. Egy buli szervezése kapcsán jó, ha van egy kialakult terv, hogy senkit se érjen meglepetés, de hagyjunk esélyt a spontán kibontakozásnak is!

A saját félelmeink kezelése

A félelem ragadós! Amitől, anya vagy apa is fél, a gyermek miért érezze magát biztonságban?
Amennyiben egy adott helyzetben „ketten ülnek a gödörben” a gyermek teljesen elveszti a biztonságérzetét. Ugyanez érvényes abban az esetben, ha a gyermek mondjuk uszodába megy, akkor nem célszerű, hogy a víziszonnyal rendelkező nagymama kísérje őt el.

Hogyan oldható a szorongás nehéz helyzetekben?

Teljes ellenállás esetén

Amennyiben a gyermek folyamatos félelmeket mutat, sír, visszautasítja a dolgokat érdemes szakembert keresni és oldani a félelmeket, mielőtt fóbia alakul ki vagy generalizálódik (állandósul) a gyermekben a szorongás.
A fóbiák, félelmek oldása nagyon hatékony az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) segítségével. Érdemes megismerkedni vele!

A szorongás lehetséges okai
szorongás, pánikbetegség


A pánikbetegség a leggyakoribb szorongásos tünetegyüttes, amellyel az orvosi gyakorlatban találkozni lehet.
 Mely tünetekről is van szó?
Minden előzmény és bevezető nélkül, váratlanul fellépő szorongásos tünetek jellemzik magát az úgynevezett pánik rohamot. Erős vagy felgyorsult szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, légzési nehézségek élménye, levegő után kapkodás, remegés, verejtékezés, bőrpír, forróságérzés, bizonytalan szédülés, hányinger fellépése jellemzi a testi tünetek oldaláról. Pszichés tünetei között a megőrüléstől, illetőleg a haláltól való félelem szerepelhet.
A fenti tünetek tehát hirtelen, másodpercek alatt lépnek fel, mintegy tíz perc alatt elérik maximális intenzitásukat, majd egy órán belül meg is szűnnek. Természetesen rendkívül kínzóak, és aggodalomra, félelemre adnak okot -, hiszen súlyos szervi, testi elváltozás gyanúját keltik.
Egy-egy roham lezajlása után már az előrevetített, szorongás rontja a közérzetet, a hangulatot, hiszen egy újabb roham jelentkezési ideje kiszámíthatatlan. Éppen ezen előrevetített szorongásnak lehet a következménye az, hogy a betegség házhoz köti az ember: a pánikrohamtól való félelem ugyanis megakadályozza, hogy bátran közlekedjenek az utcán, gond nélkül bevásároljanak, egyedül intézzék el dolgaikat.

Nem egy szorongó beteg csupán hozzátartozói kísérettel, vagy félve a gyalogos közlekedéstől kerékpárral, autóval, vagy egyéb közlekedési eszközzel meri elhagyni lakását.
Érthető, hogy ez mind saját maga számára, mind pedig környezetének is rendkívül kellemetlen, kínzó, nehezen elviselhető lehet. Ezen az úgynevezett agorafóbián túlmenően a betegség másik lehetséges következménye a depresszió.

A kialakult rossz hangulatnak a szorongásoktól, a bizonytalanságtól való félelmen túl oka a személyes korlátozottság, az állandósult betegségélmény- és esetleg a környezet rosszallása is.
Amint az utóbbi évtizedben kiderült, a pánikrohamoknak jól megmagyarázható biológiai háttere van: mégpedig az agy bizonyos területein lévő hormonok egyensúlyának megbomlása tehető értük felelőssé.

Erre a felborult hormonális egyensúlyra, ennek visszabillentésére irányulnak a terápiás beavatkozások is.
A megfelelő ideig és dózisban alkalmazott speciális pánikbetegség-ellenes és hangulat-stabilizáló készítmények kedvezően befolyásolják a tüneteket.

Amennyiben a beteg mozgásköre már korlátozottá vált, úgy ezen túlmenően célszerű pszichoterápiás, viselkedésterápiás gyógykezelés bevezetése is.
Az érintetteknek és a hozzátartozóknak is tudniuk kell: a pánikbetegség betegség, a gyógyszer pedig okának megszűntetését célozza. E gyógyszerelésben pedig - hasonlóan a depressziós jellegű kórképekhez - hosszútávú gyógykezelés szükséges.

Sokszor több évig tartó folyamatos gyógyszerszedés indokolt a teljes tünetmentességhez - a normális életvitel fenntartásához. Ez azt jelenti, hogy átlagban 4-6 hét alatt kialakul a stabil gyógyszerhatás, és tünetmentesség, azonban ha ekkor sor kerülne a gyógyszerelhagyásra, kiújulna a betegség. Jó együttműködés páciens és kezelőorvosa közt a gyógyulás záloga.

A pánikroham
A pánikroham kifejlődéséhez általában tíz percnél kevesebb idő kell, és igen gyakran kíséri halálfélelemmel, a megsemmisülés félelmével kevert szorongás, fejvesztett menekülési vágy.
A bizonyos ideig tartó intenzív félelmen és szorongáson kívül az alábbi 13 tünetből még legalább négynek a jelenléte szükséges ahhoz, hogy pánikrohamot diagnosztizáljunk:
A 13 testi és lelki tünet:
1. szívdobogásérzés, szapora szívverés
2. izzadás
3. remegés, reszketés
4. légszomj vagy nehézlégzés
5. torokszorítás (gombócérzés a torokban)
6. mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés
7. hányinger vagy hasi panaszok
8. szédülés, bizonytalanság-, ájulásérzés
9. önmagának idegenként való megélése, az ismert környezetidegenség érzése
10. megőrüléstől való félelem
11. halálfélelem
12. zsibbadásérzés vagy érzéketlenségérzés
13. kipirulás, hidegrázás


A pánikroham átélésekor kétségbeesve keresnek segítséget az emberek, halálfélelemtől űzve arra gondolnak, hogy szívroham végez velük, meg fognak fulladni vagy megőrülnek. Riadtan menekülnek mindenhonnan, ami a rohamra emlékezteti őket. A szorongás nem állandóan uralja őket, csak a roham ideje alatt lép fel, akkor viszont hevesen.
Pánikroham nemcsak pánikbetegségben fordulhat elő, hanem fóbiás betegségekben és pszichés traumák (súlyos katasztrófák) után is. Ezért fontos mindig tisztázni azokat a körülményeket, amelyek esetén a pánikroham fellépett. A pánikbetegségre a többször, váratlanul, nem bejósolhatóan fellépő pánikroham a jellemző. A helyzethez kötötten fellépő pánikrohamok inkább a fóbiás betegségek esetén fordulnak elő (közlekedés-, bezártság-, társaság-, kutya-, kígyó- stb. fóbiák).
A pánikbetegség kritériumai
Legalább két váratlan pánikroham (lásd előbb) kell a diagnózishoz, de sokan inkább négy rohamot tartanak szükségesnek, amelyek nem kötődnek speciális helyzethez, fellépésük váratlan.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése