Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 20., vasárnap

ÖTHETES ELTÉRÉSEKET IS MUTATHAT A TERHESSÉG IDŐTARTAMA

Öthetes eltéréseket is mutathat a terhességek időtartama

A Human Reproduction című lapban közzétett tanulmány szerint a teresség hossza természetes keretek között akár öt hét eltérést is mutathat.


A vizsgálat során 125 nő terhességének várható hosszát próbálták meghatározni a szakemberek a fogantatás pontos idejének ismeretében, és úgy tűnt, hogy a kor, a petesejt-beágyazódásának ideje és az anyák saját születési súlya mind befolyásolt azt, hogy mennyi ideig tartott a terhesség.

A szülés várható idejét általában úgy határozzák meg a szakemberek, hogy az utolsó menstruáció kezdetének napjához hozzáadnak 280 napot, illetve ultrahangos vizsgálat során igyekeznek ezt még tovább pontosítani. Mégis csupán a nők 4 százaléka szül azon a napon, melyre kiírták, és a kiírt dátumhoz képest tíz napon belül is csak a 70 százalékuk.
Az Egyesült Államok Környezet-egészségügyi Tudományok Intézetének kutatói olyan nők hormonkoncentrációját mérték meg a vizeletben napi rendszerességgel, akik természetes módon próbáltak teherbe esni, hogy ezáltal meghatározhassák, pontosan mikor is történt az ovuláció, illetve mikor került sor a megtermékenyített petesejt beágyazódására.
-Az eredmények azt mutatták, hogy az ovulációtól a születésig tartó átlagos időtartam 268 nap volt, vagyis alig több mint 38 hét.
Miután hat koraszülést kivettek az eredmények közül, a gesztációs idők akár 37 napos eltéréseket is mutattak.
Dr. Anne Marie Jukic azt nyilatkozta, hogy őket magukat is meglepte ez az eredmény, mivel – bár valamennyi eltérés nyilvánvalóan eddig is köztudott volt a terhességek időtartamában – bizonyos idő után ezt már többnyire azzal indokolták az orvosok, hogy valószínűleg elszámolták a szülés várható idejét.
 A mostani vizsgálatban a tévedés lehetőségét kizárták a szakemberek, mégis öthétnyi eltérések fordultak elő a terhességek hosszában.
-Az is kiderült továbbá, hogy azon embriók esetén, melyeknek tovább tartott a beágyazódása, a beágyazódástól a terhességig tartó idő is hosszabb volt.
Emellett a kutatás azt is kimutatta, hogy az idősebb nők terhessége általában tovább tart, illetve, hogy összefüggés lehet a terhesség hossza és az anya születési súlya között.
Végül arra is fény derült, hogy a korábbi terhességek hossza is befolyásolja az adott terhességet, vagyis egy nőnek általában valamennyi terhessége hasonló időtartamú.
Túl messzemenő következtetéseket egyelőre korai lenne levonni a fenti eredményekből, azt azonban már most érdemes újragondolniuk a szakembereknek, hogy a szülés várható időpontjához képest mennyi idő elteltével szabad mesterséges módon beindítani egy szülést. Emellett azon a bevett rutinon is érdemes lenne változtatni, hogy a kismamákat szinte már az első nőgyógyásznál tett látogatás alkalmával kiírják egy adott időpontra, mert ezzel csak a szorongásukat növelik, ha az adott napon mégsem indul be a szülésük.

            
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése