Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 9., szerda

MENNYI SZERETET VAN BENNÜNK

Mennyi szeretet van bennünk?

Jó lenne, ha létezne egy igazi, tudományos, objektív teszt, ami kimutatná az igaz szeretet mennyiségét a szívünkben. Vagy ha például tudnánk azt, hogy mennyi szeretet van lelki "tartályunkban", vagy mennyi kell még, hogy a hiányzó rész feltöltődjön és újból tele legyen, ezáltal pedig igazán szeretve érezzük magunkat. És persze lehetséges lenne az is - mint egy benzinkútnál - hogy amikor úgy érezzük, "üres a tartályunk", akkor újra fel tudnánk azt tölteni a hiányzónak vélt "szeretet mennyiséggel". Ha esetleg valaki tud ilyenről, akkor jelezzen nekem :-)
Addig is hadd írjak arról, hogy mik lehetnek az okai annak, ha nincs bennünk elég szeretet. Az okok elemzése hozzásegíthet bennünket a megoldáshoz vezető megfelelő eszközök megtalálásához.

A szülői szeretet fontossága

Számos, jól megalapozott tudományos kutatás egyértelműen kimutatta azt, amit persze intuitívan is tudunk: a gyerekkorunk során szüleink "töltik fel" a szeretet-tartályunkat.
 Ha ebben az időszakban nem kapunk elég szeretetet, akkor úgymond "éhesek" maradunk.

Egy kisbaba még teljesen önző, szeretetre éhes, és a növekedése során - elsősorban a szülein keresztül - hatalmas mennyiségű szeretetet kap. Ez a "szeretetfeltöltő" folyamat egy önzetlen, szeretet-teljes, szeretetet adni és befogadni egyaránt képes természetet alakít ki a felnövekvő gyermekben.
- Ha ezen "felnőtté válási", transzformációs folyamat során nem kapunk elég "lelki táplálékot", vagyis kellő mennyiségű szeretetet és törődést, akkor nem érjük el a "teljes átalakulást" és szeretetre éhes emberként lépünk be a felnőttkorba.
Had szögezzem le azonban még most, hogy semmiféleképpen nem akarok "ujjal mutogatni" a szülőkre és nem akarok senkit sem hibáztatni.
Egyszerűen csak tényeket akarok felhozni és elemezni szeretném azokat a bennünket érő különféle hatásokat, amelyek befolyásolhatják a szeretet adására és befogadására való képességünk alakulását.
A legtöbb szülő teljes szívéből szereti a gyerekét, viszont sokszor nem érzékeli szeretetének a korlátait. Ez azt jelenti, hogy sokszor ők is csak azt tudják ösztönösen adni, amit annak idején, gyermekként a szüleiktől "kaptak". Vagy az is lehet, hogy az, amit ők szeretetnek vélnek a gyerekük irányába ( pl. túlzott engedékenység, vagy túlzott szigor), nem is feltétlenül az, és nem igazán szolgálja a gyerek lelki épülését. Vagy egyszerűen csak nincsenek megfelelő eszközök a tarsolyukban ( mert pl. az ő szüleik is hasonló "eszköztárú" tarsollyal nevelték őket és ők maguk pedig nem tanultak újabbakat más forrásokból), vagy pont nem a megfelelő eszközöket használják.:-) ...
Szóval számtalan tanulmány rámutat arra a tényre, hogy egy stabil, szeretet-teljes, két-szülős család a legmegfelelőbb "modell"egy kiegyensúlyozott és boldog gyerek felneveléséhez. Ha ez a családi háttér nincs meg, akkor sokszor ennek az ellenkezője lesz az igaz: a gyerek instabil és kötelességmulasztó lesz, aki mindenféle bajba bele fog keveredni. A családon belüli szeretet nagymértékű hiánya arra fogja indítani a gyereket, hogy ezt a szeretetet máshol keresse. Például egy utcai bandában, a kábítószerben, korai és túlzott nemi életben, extrém kalandokban vagy más, végső soron káros, személyiség-romboló viselkedésben.

A szeretet-nyelvek fontossága a szülő - gyermek kapcsolatban

Na de ne csak a szélsőséges esetekre koncentráljunk.
 Mivel egyikünk sem tökéletes, a legjobb családi háttérrel és legjobban szerető szülőkkel rendelkező gyerekek is sokszor tapasztalhatnak szeretet-hiányt, ami visszafoghatja őket a lelki fejlődésükben.
-Az egyik legfőbb oka ennek a szeretet-hiánynak ugyanaz, amiről mar a korábbi cikkeinkben is írtunk: sokszor nem értjük egymás szeretet-nyelvét.
Mindez a szülő - gyermek kapcsolatra vonatkoztatva: sok esetben a szülők nem ismerik fel és nem beszélik a gyerekeik szeretet-nyelvét. Emiatt pedig a gyerek úgy érzi, hogy a szülei egyáltalán nem szeretik őt. Ez sokszor felnőtt korunkig is elkísér minket és sok esetben maradandó sebet hagy maga után - mindaddig, amíg rá nem jövünk, hogy a szüleink igenis szerettek minket az ő maguk módján, és meg nem bocsátunk nekik mindazokért a dolgokért, amelyek miatt okoljuk őket.
Ezen felismerés és megbocsájtás nélkül továbbra is magunkkal fogjuk hordozni és "nyalogatni" fogjuk ezeket a sebeket, és bele fogjuk vinni a párkapcsolatunkba is. Ahol pedig öntudatlanul is el fogjuk várni a párunktól, hogy betöltse a szüleink általunk elmulasztottnak vélt szerepét és begyógyítsa a lelki sebeinket. Hangsúlyozom, hogy általában ezt öntudatlanul tesszük. A felismerés, vagyis a tudatosítás az első lépés az "öntudatlanság" feloldására. Mert amíg ez egy öntudatlan folyamat marad, addig egy olyan, igazságtalan terhet teszünk a társunk vállára, amiért nem is ő a felelős. Sok esetben társunk képtelen betölteni ezt a szerepet, így a múlt "hozadéka" apránként meg fogja mérgezi a kapcsolatunkat.
Persze ezt a szeretet-hiányt lehet másképpen is orvosolni. De úgy hiszem, hogy amikor ráébredünk arra, hogy a szüleink a maguk módján tényleg szerettek minket - még ha mi nem is éreztük úgy - akkor tudunk igazán "eljutni" oda, hogy meg tudjunk bocsájtani nekik. A megbocsátás pedig az első és legfontosabb lépés a "gyógyulásunk" folyamatában, és ez nagymértékben elősegítheti személyiségünk fejlődését is.
Ugyancsak hatékony lehetőség szeretet-tartályunk feltöltésére az, ha további, mélyebb emberi kapcsolatok építésére is törekszünk.
-Ez lehet például testvéri, vagy baráti vagy mentori kapcsolat. Még annyit megemlítek, hogy vannak szélsőséges esetek is, ahol nagyon nehéz vagy majdnem lehetetlen a szeretet-hiány vagy éppen a szeretettel történt nagyfokú visszaélés orvoslása. Ezekben az esetekben természetesen más, például terápiás módszereket kell alkalmazni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése