Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 26., szombat

KÉT TERHESSÉG KÖZÖTT ÉRDEMES VISSZANYERNI NORMÁL SÚLYUNKAT


Két terhesség között érdemes visszanyerni normál súlyunkat
Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című lapban közzétett tanulmányban Sarah Hopkins, a Saint Louis Egyetem munkatársa, valamint Aurin Jain, az Egyetem ösztöndíjasa arra hívják fel a nők figyelmét, hogy két terhesség között érdemes nekiállni a fogyókúrának, a terhességek során pedig kellő figyelmet kell fordítani arra, hogy ne szedjünk fel túl sokat.
A vizsgálat során a szakemberek több mint 10 000 missouri nőt kísértek figyelemmel, akik első két gyermeküket 1998 és 2005 között hozták világra, és megállapították, hogy azoknak a túlsúlyos nőknek, akik a két terhességük között lefogytak, nagyobb valószínűséggel született normál súlyú gyermekük, mint azoknak, akik ez idő alatt híztak, vagy stagnált a súlyuk.
A tanulmány azért is igen nagy jelentőségű, mivel az Egyesült Államokban minden negyedik nő már eleve túlsúllyal kezdi a terhességét, és az elmúlt 30 évben háromszorosára nőtt a kórosan kövér nők száma az országban.
A túlsúlyos kismamák már a terhesség során is számos kockázattal - például magas vérnyomással vagy terhességi cukorbetegséggel - néznek szembe, és emellett nagyobb eséllyel hoznak túlságosan nagy újszülötteket a világra.
A nagyméretű újszülötteknek pedig nagyobb az esélye arra, hogy születés után közvetlenül alacsony lesz a vércukruk vagy sárgaságuk lesz, emellett gyerekkorukban is nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, ami számos további egészségügyi kockázattal - cukorbetegséggel vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekkel - járhat.

Sarah Hopkins hangsúlyozta, hogy minél kevesebbet hízik valaki a terhessége során, annál kevesebb kilótól kell szülés után megszabadulnia, ám még annál sincs minden elveszve, akinek a súlya első terhessége során a kelleténél jobban gyarapodott, hiszen egészséges étrenddel és megfelelő testmozgással még a következő terhesség előtt visszanyerheti normál testsúlyát, és ezzel saját, valamint gyermeke egészségéért is sokat tehet. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése