Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 18., péntek

A BÖLCSŐHALÁL KOCKÁZATI TÉNYEZŐI

A bölcsőhalál kockázati tényezői

1A hirtelen csecsemőhalál, vagy más néven bölcsőhalál pontos okai máig tisztázatlanok, azonban néhány kockázati tényezőt sikerült azonosítaniuk az orvosoknak.

 

 

A hirtelen csecsemőhalál - hétköznapi nevén bölcsőhalál - kockázati tényezői


1. Hason alvás
Egy hason alvó csecsemő esetében a bekövetkező bölcsőhalál szokszor valószínűbb, mint a nem hason alvó társaiknál. Amikor az újszülött hason alszik, túlmelegedhet, kihagyhat egy-egy pillanatra a lélegzetvétel, illetve nagy eséllyel az éppen kilélegzett levegőt fogja belélegezni ismét, ami megnöveli a szén-dioxid-szintet a kicsi szervezetében. Azt se felejtsük el, amit a tanulmányok mutatnak, hogy a csecsemő természetes, megszokott pozíciója a háton alvás, míg a hason alvás jelentősen megnöveli a bölcsőhalál veszélyét. Természeten a hasonfekvés  nagyon fontos eleme a csecsemő mozgásfejlődésének, ám ez ébren, a nap aktív momentumaiban, és mindenképp felügyelet mellett kell történjen.

2. Puha ágy és tárgyak a fej közelében

Növekszik a hirtelen csecsemőhalál veszélye akkor is, ha a baba ágya (matraca) túl puha, ha az ágynemű anyaga bolyhos, illetve ha a gyermek alvási zónájában, a feje körül plüssjátékok, párna stb. vannak. Mindezek a kicsi test túlmelegedéséhez, légzés-kimaradáshoz, illetve a kilélegzett szén-dioxid visszalélegzéséhez, ez által oxigénhiányhoz vezethetnek.

3. Passzív dohányzás
Tanulmányok igazolják, hogy a gyermek környezetében lévő minden egyes dohányzóval, minden egyes elszívott cigarettával, és a dohányfüstben eltöltött idővel arányosan növekszik a hirtelen csecsemőhalál bekövetkezésének valószínűsége. Kutatók gyanítják, hogy az úgynevezett „harmadkézből” érkező cigarettafüst (azok a vegyi anyagok, melyek beleivódtak a ruhákba, bútorokba, szőnyegbe, bútorkárpitba, autós kárpitba) is hasonlóan ártalmas. Ám ezen a téren még nem végeztek érdemi kutatásokat.

4. Koraszülött vagy kis súllyal született csecsemő

Minél korábban születik meg egy baba a kiírt időponthoz képest, minél kisebb súllyal érkezik a világra, annál nagyobb a bölcsőhalál veszélye.

5. Túlmelegedés


Bizonyított tény, hogy a túlmelegedés növeli a bölcsőhalál valószínűségét. Túlmelegedést okozhat a szoba túl magas hőmérséklete, a túl vastag ruházat, a nem megfelelő takaró. Különösen igaz ez akkor, amikor a gyermek lázas, vagy légúti fertőzésben szenved.

6. Puha felületen alvás

Több tanulmány is igazolja azt, hogy a puha felületen történő alvás növeli a hirtelen csecsemőhalál előfordulásának valószínűségét. Az ágytakaró, a paplan, a kanapé, a vízágy túl lágy felületek, nem megfelelőek egy csecsemő alvásához. Még a felnőttek ágybetétei/matracai is gyakorta túlzottan puhák, ugyanis puha ágyneműkkel borítottak. A hasonfekvéshez hasonlóan ezek a túl puha felületek is növelik a légzésproblémák megjelenésének veszélyét valamint a túlmelegedés esélyét.

7. Dohányzás vagy drogfogyasztás terhesség alatt

Szinte minden ez irányú kutatás alátámasztja, hogy a terhesség idején dohányzó anyák csecsemői között sokkal nagyobb a bölcsőhalál elfordulási gyakorisága. De ehhez hasonlóan a drogfogyasztás, különösképpen a heroinfogyasztás növeli a hirtelen csecsemőhalál veszélyét. A terhesség alatti dohányzás és drogfogyasztás súlyosan károsíthatják a magazat fejlődését. 

8. Kamaszkorú anya

Nagyobb a bölcsőhalál előfordulási valószínűsége fiatal, tizenéves anyák csecsemői között, valamint azokban az esetekben, amikor az anya két szülése között rövid idő telt el.

9. Életveszélyes állapot

Azon csecsemőknek, akiknek légzésük leállt, cianotikus volt a bőrük (kékes színű), újraélesztést kellett rajtuk végrehajtani, akár a szülés során kerültek ilyen állapotba, akár utána. Ezek komoly rizikócsoportnak tekinthetők.

10. Etnikai hovatartozás

A bölcsőhalál a leggyakrabban az afroamerikai populációban jelentkezik, valamint az amerikai indiánok körében, és sokkal ritkább az ázsiai, illetve a latin származású gyermekek között. A hirtelen csecsemőhalál kétszer gyakoribb az afroamerikai, mint a kaukázusi újszülöttek között. Az amerikai indián csecsemők körében háromszoros a bölcsőhalál előfordulásának valószínűsége a kaukázusi újszülöttekéhez mérten. Egyes kutatók szerint egyes társadalmakban, kultúrákban gyakoribb a csecsemők hason altatása, ami növeli a csecsemőhalál előfordulásának valószínűségét.

11. A baba neme
Kultúrától, etnikumtól függetlenül, a fiúk körében kimutathatóan magasabb a bölcsőhalál. Ez az arány 1,5 az 1-hez.
 

A cumi használata kockázati tényezőnek számít-e?

Kutatások kimutatták, hogy a cumit használó csecsemők körében kisebb a hirtelen csecsemőhalál előfordulása. Az azonban nem bizonyított egyelőre, hogy ez a kizárólagos ok-e. Mégis elmondható, hogy egyéves korig ajánlott a cumi használata. 

Nem kell a gyermek szájába visszaadni, ha álmában kiesett a szájából, és nem szabad erőltetni, hogy cumizzon. Fontos, hogy a gyermek először is megtanuljon szopni, szokjon hozzá az anya melléhez, és csak ezután ismerkedjen meg a cumival. Amennyiben a gyermeket megfelelően tápláják, a cumi nem fogja negatívan befolyásolni a szoptatást. 
 

Oltás okozhat-e bölcsőhalált?

Egy 2007-ben Németországban elvégzett tanulmány azt támasztja alá, hogy az oltás és a bölcsőhalálközött nincsen ok-okozati összefüggés. A német kutatók arra a következésre jutottak, hogy az oltás beadása csökkentette a bölcsőhalál valószínűségét, így ők ajánlják az oltás beadását.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése