Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 23., szerda

HADJUK E SIRNI AZ ÉJSZAKA FELSíRÓ CSECSEMŐKET??

Hagyjuk-e sírni az éjszaka felsíró csecsemőket?

A frissen szült anyák körében az egyik leggyakoribb kérdés, és egyben igen sok vita kiváltója, hogy vajon mivel teszünk jobbat az éjszaka során felsíró gyermekünknek: ha hagyjuk, hogy álomba sírja magát, vagy ha beszaladunk hozzá és megpróbáljuk megnyugtatni.


Marsha Weinraub pszichológia professzor a Developmental Psychology című lapban közzétett tanulmányában szintén ezt a kérdéskört járja körül, és tudományosan alátámasztott tényekkel igyekszik segíteni a tanácstalan szülőkön.
- A szakember azon a véleményen van, hogy a csecsemők döntő többsége képes saját magát megnyugtatni és újra álomba ringatni, hat hónapos korra pedig a legtöbb kisgyerek már anélkül végigalussza az éjszakát, hogy egyszer is felébredne.
Weinraub ugyanakkor hozzáteszi, hogy nem minden csecsemő működik így, ezért vizsgálata során munkatársaival több mint 1200 hat és harminchat hónapos kor közötti gyerekeket követett nyomon éjszakai alvásuk közben. A kutatás kimutatta, hogy a csecsemőknél ugyanaz az alvásritmus jelentkezik, ami a felnőtteknél is, azaz másfél-kétóránként felébrednek, ám szinte azonnal vissza is alszanak. Akik nem alszanak vissza, azok felsírnak, és ezekre a csecsemőkre mondjuk, hogy nem alusszák végig az éjszakát.
A vizsgálatok során a szakemberek arra a megfigyelésre jutottak, hogy hathónapos korukra a csecsemők 66 százaléka már egyáltalán nem, vagy maximum hetente egyszer ébredt fel az éjszaka során, 33 százalék azonban még ekkor is hetente hétszer felriadt éjjel, ami 15 hónapos korukra már heti kettő, 24 hónapos korukra pedig heti egy éjszakára csökkent le. Az éjszaka felriadó gyerekek többsége fiú volt, emellett több volt közöttük az ingerlékeny, érzékeny csecsemő, nagyobb arányban szoptatták még őket, az anyukák között pedig több volt a depressziós személyiség.
Weinraub kifejtette, hogy vizsgálataik több fontos dologra is felhívják a figyelmet, többet között arra, hogy a napközben nyugtalanabb gyerekek éjszaka is nehezebben alszanak, továbbá, hogy az a szülő, aki rendszeresen közbelép, ha gyermeke éjszaka felriad, illetve csak szoptatás közben tudja elaltatni, meggátolja őt abban, hogy megtanuljon egyedül elaludni.
Az is előfordulhat továbbá, hogy az anya terhesség alatti depressziója hat hátráltatóan gyermeke nyugodt alvására, ám az sem mellékes szempont, hogy egy kialvatlan csecsemő mellett is könnyen depresszióssá válhat az anya.
 A szakember szerint a legfontosabb, hogy mindig ugyanabban az időben tegyük le aludni gyermekünket, hagyjuk, hogy egyedül aludjon el, ha pedig még 18 hónaposan is alvásgondokkal szembesülünk, keressünk fel a gyerekorvost vagy a védőnőt segítségért.
</p           
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése