Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 19., szombat

HA KIS SULLYAL SZÜLETIK A BABA

Ha kis súllyal születik a baba...
Azoknak a családoknak, ahol a gyermek nagyon kis súllyal jön világra, különböző nehézségekkel kell megküzdeni. Kutatók azonban, akik az ilyen kis súllyal született gyermekeket, és azok családját vizsgálták, jó hírről számolnak be.

Mire ezek a csöppségek elérik a felnőttkort, azok a negatív hatások, amik esetleg a családot érték, teljesen feledésbe merülnek, állítják kanadai tudósok"Úgy találjuk, hogy idővel a családot ért trauma egyre csökken." - számol be Dr. Saroj Saigal, a hamiltoni McMaster Egyetem gyerekgyógyász professzora. Viszont hozzátette, hogy ez a megállapítás nem minden országra érvényes, főleg nem az Egyesült Államokra.
"Pozitív eredményeinkben nagy szerepet játszhat a kanadai egészségügyi ellátás minősége" - magyarázza a kutatónő. "A vizsgált családok 80%-ánál a szülők együtt voltak, ami nagyon jó hatással volt a végkimenetelre." Az Egyesült Államokban 12 újszülöttből 1 nagyon kis súllyal születik, ami azt jelenti, hogy nem éri el a 2,5 kilogrammot.
Dr. Saigal a különösen kis súllyal született babákat vizsgálta, akik 725 grammnál alacsonyabb súllyal jöttek világra. Az ilyen újszülöttek nagy egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a születés utáni időszakban, és a hosszú távú fogyatékosság esélye is nagy.  Saigal és kollégái 130 különösen kis súllyal született, és 126 normál súllyal született gyermek családját vizsgálta. A babák 1977 és 1982 között születtek Ontario középső és nyugati részén. Mindkét csoportból az édesanyák részletes kérdőívet töltöttek ki arról, hogy hogyan éltek ők és gyermekeik, akik ma már 30 év körüliek. 
A kutatók nem találtak jelentős különbségeket a két csoport között olyan kérdésekben, mint házassági problémák, családi problémák, az anya kedélyállapota, szorongás és depresszió előfordulása a családban, szociális támogatottság, és a szülők mentális és fizikai egészsége. Azok a családok ahol a gyermek betegen született - vakság, vagy agyvérzés ritkán ugyan, de előfordulhat a nagyon kis súllyal született babáknál - összetartóbbnak, és kiegyensúlyozottabbnak bizonyultak a felmérés szerint. Ennek okát Dr. Saigal sem tudja megmagyarázni. 
Egyetlen rossz eredmény született: azok a szülők, akiknek gyermekük különösen kis súllyal született, nehezebben tudták ellátni munkájukat, illetve új munkát találni, és tanulási lehetőségeik is leszűkültek, feltehetőleg amiatt, hogy sokkal több időt vett igénybe gyermekük ellátása. 
Viszont ezek a családok arról számoltak be, hogy ez sokkal közelebb hozta őket egymáshoz, a rokonoktól és barátoktól sokkal több segítséget kaptak, mint amiről a normál súllyal született gyermekek édesanyja számolt be. 
Egy egyesült államokbeli szakértőt nagyon meglepett e tanulmány: "Az eredmények sokkal jobbak, mint amire számítottam" - nyilatkozta Dr. Avroy Fanaroff, a Rainbow Gyermek- és Csecsemőkórház gyermekgyógyászati részlegének főorvosa.  
Ezek az eredmények sokkal pozitívabbak, mint egy korábban, a Rainbow Kórház kutatócsapata által végzett vizsgálat, ami azt állapította meg, hogy a nagyon kis súllyal született babák hosszú távon sok nehézséggel szembesülnek, ami egészen a kamaszkorig elkísérik őket
"Amit ez az új tanulmány nem vesz figyelembe az az, hogy e csöpp babák családjainak nagyon sok támogatásra és segítségre van szükségük." - teszi hozzá Dr. Fanaroff.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése