Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 28., hétfő

A GYÓGYSZERALLERGIA EGYES BŐRTÜNETEI KÉPEKBEN

 A GYÓGYSZER ALLERGIA BŐRTÜNETEI KÉPEKBEN


A gyógyszerallergia változatos képet ölthet a gyógyszer típusától, az expozíció gyakoriságától, időtartamától és más paraméterektől függően. A leggyakoribb tüneteket az alábbiakban foglaljuk össze.

A bőrtünetek közül jellemzőek a kanyarószerű kiütések, vagy a csalánkiütés, amely viszkető, szabálytalan alakú hólyagok formájában jelentkezik. A kiemelkedő, vörös, viszkető foltok lehetnek céltáblaszerűen koncentrikusak, s ez a megjelenés gyakran az arc és a nyelv duzzanatával társul. Felléphet fokozott fényérzékenység: a kiütések napfény hatására jelennek meg, a napnak kitett bőr viszket és hámlik.

A szisztémás tünetek közül gyakori a láz, az izom- és ízületi fájdalmak, a nyirokcsomó-duzzanat. Igen súlyos esetben akár vesegyulladás is kialakulhat.

Gyógyszerek is képesek előidézni az allergiás reakció legrettegettebb formáját, az anafilaxiás sokkot. Az anafilaxiás páciens azonnali intenzív ellátásra szorul, mivel ez az állapot közvetlenül veszélyeztetheti az életet. Az anafilaxiás reakció tünetei között szerepelnek bőrreakciók (csalánkiütés, bőrpír, forróságérzet, viszketés), nehézlégzés (mellkasi nyomás, sípoló légzés, torokszorítás), ájulás a vérnyomás hirtelen lezuhanása következtében, gyors vagy szabálytalan szívverés, valamint testszerte (arcon, nyelven, ajkakon, torokban, ízületekben, végtagokon) jelentkező duzzanatok.

Az anafilaxia kivételével a gyógyszerekre adott allergiás reakciók rendszerint csak igen későn, napokkal vagy hetekkel az első bevétel után fejlődnek ki. Az anafilaxiás sokk ezzel szemben legtöbbször a bevételt követő egy órán belül, legkésőbben négy órán belül, de jellemzően már másodpercekkel-percekkel a gyógyszer bevétele után jelentkezik.

IKONOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-



6-

7-




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése