Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 23., szerda

KÖRKÖRÖS HAJHULLÁS GYERMEKEKNÉL

KÖRKÖRÖS HAJHULLÁS GYERMEKEKNÉL-ALOPÉCIA AERATA



A körkörös hajhullás gyerekeknél 3 és 12 éves kor között lép fel. Mielőtt elkezdődne a speciális kezelés, mindenképp meg kell bizonyosodni a körkörös hajhullás diagnózisában. Más betegségek, mint pl. a fejbőr gombás megbetegedése, de tudatos, vagy öntudatlan hajtépés, vagy a haj kivágása is előfordulhat, ami könnyen összetéveszthető a körkörös hajhullással. Az utóbbi esetben idegi feszültség állhat a háttérben, amelyet intenzív beszélgetéssel elő lehet hozni a gyerekekből.
A megfelelő kezelés kiválasztásához fontos figyelembe venni a gyermek korát, hogy mennyi ideje és milyen tünetekkel tart a betegség, éppúgy, ahogy a lehetséges előfordulásait a fentebb megnevezett betegségeknek. Ezen kívül vizsgálni kell, hogy a gyermek milyen szociális környezetben él, milyen a család gyermekhez való hozzáállása, valamint az iskolai, vagy óvodai beilleszkedést.
-Általában elmondható, hogy erőteljes eredmény eléréséhez - ha kisebb területen fordul elő a körkörös hajhullás - elegendő a pubertás kezdete után elkezdeni a terápiát.
- Ha hirtelen fellépő, súlyosabb - közel egy éve fennálló, nagy területen elhelyezkedő - hajvesztésről van szó, természetesen elkerülhetetlen a kezelés.
Akut, tehát rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben először gyulladásos gócokat kell keresni a szervezetben, ami nem mint kiváltó ok, de mint lehetséges faktor szóba jöhet. Ha pl. mandula-, vagy orrmelléküreg-gyulladása van a gyermeknek, kezelni kell mindenképp, még ha nem is vezet a haj újranövekedéséhez.
 A körkörös hajhullás nem ritka diagnózis gyermekkorban. A betegség aktivitásától függően az akut fázisban 4-6 héten át a beteg hajas fejbőrt kortizon-tartalmú krémmel, vagy oldattal szokták orvosilag kezelni.
Általános kezelésként 3-6 hónapos, nagy dózisú cink-kúrát (200 mg/nap), vagy vashiány esetén vastartalmú gyümölcsök, készítmények fogyasztását szokták alkalmazni.
A körkörös hajhullás körkörös hajhullás esetén legelőször a bőrgyógyász érintett. A további lépésként a bőrgyógyászati klinikák kezelései válhatnak szükségessé. Fontos és ésszerű a gyermekorvossal való együttműködés, mert a kis pácienst ő ismeri a legjobban és pl. góckereséskor bekapcsolódhat a vizsgálatokba, majd a kezelésbe.
A szociális helyzettel és a páciens érzékenységével összefüggésben pszichológiai tanácsadást is érdemes igénybe venni.

A KÖRKÖRÖS HAJHULLÁS KÜLÖNBÖZŐ KLINIKAI FORMÁI

1-



2-





3-



4-





#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése