Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 27., vasárnap

ÖRÖKLETES VÉRZÉSES HAJSZÁLÉRTÁGULAT-OSLER-WEBER BETEGSÉG

ÖRÖKLETES VÉRZÉSES HAJSZÁLÉRTÁGULAT Osler-Weber-Rendu-kór.

Hereditaer = örökletes, haemorrhagiás = vérzékenységgel járó, teleangiectasia = kisértágulatok.

A betegség meghatározása
Az érrendszer veleszületett zavara következtében kialakuló vérzékenység, mely elsősorban orr- és egyéb nyálkahártyavérzésekben nyilvánul meg.

Etiológia
Örökletes kórkép, autosomális domináns öröklésmenettel, mindkét nemet érinti. A penetrancia a 40. év körül teljesedik ki. Az ok az esetek egy részében a 9-es kromoszómán elhelyezkedő endoglin, más esetekben a 12-es kromoszómán levő ALK-1 gén hibája, amelyek következtében az erek integritásához szükséges fehérjék károsodnak.
Osztályozás, típusok
Alcsoportokra nem osztják, de az esetek egy részében szinte kizárólag csak orr-, más betegekben pedig gyomor-bélrendszer vérzés a vezető tünet, melyet önállóan intestinalis teleangiectasia névvel is szoktak illetni.
Patogenezis, patomechanizmus
A kóros glycoproteinek következtében először a venulák kitágulnak, capillarisok révén, majd közvetlenül kapcsolatba kerülnek az arteriolákkal. Az így létrejövő shuntök sérülékenyek. Az érfal károsodáshoz alkalmanként egyéb alvadási és thrombocyta működési zavarok is társulhatnak, fokozva a vérzékenységi hajlamot.         Diagnosztika

Panaszok, anamnézis
Gyermekkorban elsősorban visszatérő orrvérzések jelentkeznek, de – különösen idősebbekben – egyéb nyálkahártyavérzések is fellépnek (gyomor-bélrendszer, húgyutak, nemi szervek). A beteg családjában halmozott előfordulásra lehet számítani.

Tünetek

A bőrön, a nyálkahártyákon jellegzetes, 1-3 mm nagyságú vöröses, nyomásra elhalványuló értágulatok alakulnak ki. Jellemző helyek: orrnyálkahártya, ajkak, nyelv, ujjbegyek, arc, fülek, agy, tüdők, torok, gége, gyomor-bélrendszer, máj, húgyhólyag, hüvely. Véres köpet, véres vagy fekete széklet. Megmagyarázhatatlan ismétlődő, többszörös, kis agyvérzések. A visszatérő vérvesztés miatt vashiány alakul ki, annak tüneteivel (fáradékonyság, fertőzéshajlam, stb.)

Általános vizsgálatok
A bőrön keresni kell a jellegzetes eltéréseket, tájékozódni kell az esetleges vérszegénység (halvány nyálkahártyák, sclerák), vashiány tüneteiről (szájzug berepedések, köröm eltérések).

Célzott vizsgálatok
Az orrüregek, a szájnyálkahártya, szükség esetén a nyelőcső-gyomor, a hüvely eszközös (endoscopos) vizsgálata. A bélrendszer vérzéseiben angiographiával, izotóp módszerrel lehet szerencsés esetben megtalálni a vérzésforrásokat. Mellkas röntgen „tüdőpontok” (arteriovenosus malformatiók). Szívultrahang „high output” szívelégtelenség jelei. Vashiányos anaemia igazolása. Vérgázanalízis (csökkent O2). Genetikai mutációk igazolása az endoglin vagy az ALK1 génben.          

Differenciáldiagnosztika
A májbetegségekben észlelt teleangiectasiák (ún. csillag-naevusok), illetve egyéb – thrombocyta vagy ér eredetű purpura, petechia.

Rizikófaktorok
Nem ismeretesek, azonban a laesiók és a tünetek az életkor előrehaladtával szaporodni szoktak. Terhességben pedig a vérzések megszűnhetnek (feltehetően hormonhatás következtében).

Szövődmények
Vashiány, vérszegénység, belső vérzések, szívelégtelenség, pulmonalis hypertonia, agyvérzés, portalis hypertonia, májzsugor. Társuló betegségek: Bizonyos (VIII-as, XI-es) alvadási faktorok csökkent volta, thrombocytopenia és thrombocyta működési zavar kísérheti a betegséget.
Epidemiológia
Ritka vérzékenység, prevalencia: 1:20-50 000.

Terápia

Gyógyszeres kezelés
A deamino-dearginin vazopresszinnel (DDAVP), fibrinolysis gátlókkal esetleg ösztrogén készítménnyel lehetnek kedvező eredmények.
Műtéti kezelés
A tamponálás, elektrokauterezés, lézersebészet vagy a laesio endoscopos, eltávolítása esetleg az érintett bélszakasz/orrnyálkahártya műtéti eltávolítása. A tüdőben levő AV shuntök katheteres embolisatióval szüntethetők, megelőzve a paradox embolisatiót.

IKONOGRÁFIA

1-


2-



3-



4-



5-



6-




7-


8-

9-

10-

11-




7-         
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése