Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 14., hétfő

ÉHEZŐ GYERMEKEK

Éhező gyermekek

A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás alapvető fontosságú a gyermekek egészségéhez, testi és szellemi fejlődéséhez. A helyesen összeállított vegyes étrend tudja legjobban fedezni a gyermekek energia- és tápanyagigényét. Amennyiben akár a bevitt energia mennyisége, akár az elfogyasztott táplálék összetétele eltér a megfelelőtől, az negatív hatással van a gyermek egészségi állapotára.

Az alultápláltság egyik legkézenfekvőbb oka a társadalmi-gazdasági helyzetben keresendő.
E gyermekek számára a legveszélyeztetettebb időszak a hétvége és az iskolai szünet, például a most közeledő téli ünnepek alatt. A nehéz körülmények között élő gyermekek közül is fokozottan veszélyeztetettek a kis településen valamint a nagycsaládban élők, ők jellemzően teljes energiabevitelüket szénhidrátból fedezik, szervezetük nagyon kevés fehérjéhez jut hozzá.

A gyermekek étkeztetését célul tűző alapítványok a legrosszabb anyagi viszonyok között élő családoknak igyekeznek segítséget nyújtani. Ennek keretében élelmiszercsomagot küldenek a rászorulóknak, és megszervezik a napközis étkeztetést.
)

A hiányos tápanyag-ellátottság hátterében orvosi tényezők is állhatnak: meg lehet említeni a genetikai okokat, valamint az emésztést, felszívódást akadályozó gyomor-bélrendszeri és anyagcsere betegségeket. Vannak továbbá olyan élethelyzetek, amikor fokozott a tápanyagszükséglet: az elválasztás idején, a gyors növekedéssel járó időszakok során (például a serdülőkor), és súlyos betegségek alatt. Ilyenkor általában könnyebben alakul ki tápanyaghiány.

További tényező lehet a családban a táplálkozási ismeretek hiánya: ez okoz problémát például a hozzátáplálás nélkül egy éven túl csak szoptatott kisdedeknél, a helytelen - reform - diétákat követőknél, illetve a vegetarianizmus nagyon szigorú fajtáit (vegán és makrobiotikus étrendet) követő családok gyermekeinél.

A hiányos táplálkozás hatásai a fejlődésben lévő szervezetre

A hiányos táplálkozás csecsemő- és gyermekkorban okozhatja a legkomolyabb problémákat. Egyrészt a fokozott ütemű növekedés és fejlődés miatt ilyenkor kiemelkedő szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, másrészről pedig a gyermekek testtömegre jutó energiaigénye nagyobb, energia- és fehérjeraktározásuk viszont kisebb a felnőttekénél, ráadásul nem is képesek tudatosan irányítani saját táplálkozásukat.

A hiányos táplálkozás már rövid távon is gyengíti a gyermek szervezetét. A zsírszövet lebontása a testtömeg csökkenésével jár, és a fogyás a hideg elleni védekezés elégtelenségét okozza. Az immunrendszer károsodása a fertőző betegségek gyakoribb előfordulását és a sebgyógyulás folyamatának elhúzódását vonja maga után, az izomrendszer gyengülése pedig fáradékonyságban, a mozgásmennyiség csökkenésében mutatkozik meg. A gyermek bőre és haja elvékonyodik.

Ennél súlyosabbak a hosszú távú hatások, amelyek egyrészt a testalkat kialakulásában mutatkoznak meg: a testfehérjék lebontása következtében gyengülnek a csontok, alulfejlett izomzat alakul ki, alacsony növés tapasztalható. A gyomor- bélrendszer működése renyhébb, ezért csökken az emésztés, a zsír- és cukorfelszívás, ezek pedig következményes vitamin- és nyomelem-hiányokhoz vezetnek. Vérszegénység is létrejön, és a tartós alultápláltság lelki következményei jelentkeznek: fáradékonyság, levertség, rossz hangulat, a kezdeményezőkészség hiánya.

Mivel hiányos táplálkozás mellett súlyos esetben a szív- tüdő- és veseműködés is romolhat, különböző nem fertőző betegségek gyakoribb előfordulásával és akár a várható élettartam rövidülésével is számolni kell. A szellemi fejlődés akadályozottsága először az iskolai teljesítmények elmaradásában jelentkezik, ez pedig a felnőtt életben a munkavégzést, a szociális beilleszkedést is megnehezítheti.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése