Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. október 25., péntek

USZODASZEMÖLCS GYERMEKKORBAN KÉPEKBEN

Uszodaszemölcs gyermekkorban képekben.

A betegség leírása röviden

Az uszodaszemölcs kórokozója a poxvírus. Nevét onnan kapta, hogy leggyakrabban azok között fordul elő, akik uszodába járnak. Az uszodában az is elég, ha a gyermek mezítláb lép be a zuhanyzóba, vagy éppen más törölközőjével törölközik. Ha pedig egyszer valakit megfertőzött, akkor gyermekközösségekben, óvodás kisiskolás korban szinte járványhoz hasonló gyorsasággal és megbetegítő képességgel terjed.
Hajlamosít a betegségre, ha valakinek száraz a bőre, mert a vírusok a száraz bőrön könnyebben megtelepszenek és elszaporodnak. Elsősorban azok a gyerekek fogékonyak, akik atopiás dermatitisben, ekcémában szenvednek. Részben azért, mert az érzékeny bőrük kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, részben pedig azért, mert a kezelésükhöz használatos szteroid kenőcsök sajnos visszafogják a bőr természetes védekezőképességét.
A szemölcsök, ha nem kerülnek eltávolításra továbbterjedhetnek, különösen igaz ez, a nemi szerveken lévő szemölcsökre.

Tünetek:

A tünetek általában néhány milliméter nagyságú sárgás-fehér, középen enyhén behúzódott, fénylő, gyöngyszerű papulákból állnak. A környezetük általában ép, de irritáció esetén a környező bőr kissé vöröses lehet.
  • Leggyakoribb előfordulási hely az arc, a nyak, a hónalj és lágyékhajlat, a nemi szervek és a végbél környéke, valamint a törzs felszíne.
  • Számuk egyidejűleg néhánytól néhány százig terjedhet.
  • Erős viszketéssel járhat, mely csak a további terjedését generálhatja.

Tanácsok: Mit tehet uszodaszemölcs esetén

  • Sokféle módszer van a kezelésére, de átfogó mely mindenkire érvényes, olyan nincs.
  • Hatékonyabb és gyorsabb módszer a fagyasztásos eljárás, ilyenkor folyékony nitrogénnel (-196 Celsius-fok) másodfokú fagyást igyekeznek előidézni és a keletkezett hólyaggal együtt rendszerint leemelik a szemölcsös hámburjánzást is. Ez a módszer tömeges szemölcs esetén nehezebben alklamazható.
  • Általános szabály, hogy lehetőleg hegesedést - különösen arcon, talpon - ne idézzenek elő, hiszen ez maradandó károsodást okozhat, ezért újabban a szemölcsökkiégetését már nem alkalmazzuk.
  • Hasonló veszélye lehet a lézeres eltávolításnak is. Fontos, hogy bármely módszer kapcsán a szemölcsök visszaújulhatnak, illetve bármely szemölcs az esetek körülbelül 50 %-ban magától is képes elmúlni. A nemi szerveken jelentkező szemölcsök helyi alfa-interferon kezelésre jól reagálnak.
  • Alkalmazhatunk kémiai szereket (pl. szalicilt, ezt tartalmazza a patikákban beszerezhető tapasz is), vagy előkezelés után kikaparhatjuk. Ám nem tanácsos otthon található szerekkel próbálkozni. Inkább érdemes bőrgyógyász szakorvost felkeresni.
IKONOGRÁFIA

1-Jellegzetes elváltozás a bőrön2-A genitáliákon3-Az arcon4-A hajas fejbőrön5-A genitálákon6-Idem7-Az ajak körül8-Az uszoda szemölcs jellegzetes alakja9-Idem10-A végbél körül11-A bőrön a könyökhajlatban
12-A szem körül


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése