Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 2., csütörtök

Tanácsok a kisfiúk bilire szoktatásához



Tanácsok a kisfiúk bilire szoktatásához
Szülői mivoltod alatt eljön az a pillanat, amikor rá kell szoktatnod a gyermeket a bilire. Természetes, ha aggódsz, és sok kérdésed van amiatt, hogy most kell-e megtenned az első lépést. Vagy várnod kellene még pár hónapot? Esetleg veszekedned kell vele, ha nem jól csinálja? Olvass el néhány hasznos tippet a gyermek bilire szoktatásáról!
A kisfiúk bilire szoktatásának átlagos életkora
Amikor a bilire szoktatás jön szóba, felmerül a kérdés – melyik kor erre a megfelelő? Viszont nem létezik erre egy bizonyos életkor. Néhány kisfiú kétéves kora előtt elkezdheti használni a bilit, míg mások a négy évet is betöltik. A kisfiúk átlag bilire szoktatási kora valahol 18-24 hónapos kor között van. Ez a dolog a kognitív és fizikai képességek fejlődésének köszönhetően történik meg. Várd ki azt a pillanatot, amíg a fiadnak elegendő irányítása van a vízhólyagja felett, mielőtt rászoktatod.
Figyeld meg a viselkedését, a stílusát és észre fogod venni, ha felkészült a bili használatára. Ellenőrizd, hogy tud-e jól menni egyedül, tudja-e tartani a vizeletét, képes-e bizonyos vizeletáramlást eredményezni, ha nem tetszik neki a vizes pelenka érzete, ha bizonyos jeleit mutatja, vagy mondja, hogy szüksége van valamire, ha rendszeres a széklete stb. Rögtön azután, hogy észrevetted ezeket a jeleket, tudni fogod, hogy felkészült a bilire szoktatásra.
Tanácsok a kisfiúk bilire szoktatásához
Isten hozott a felnőttek világában!
Nem kell feszültnek lenned, vagy a kisfiúra erőltetned a feszültséget és az elávárásokat. Ehelyett alakítsd át a bilire szoktatást játékká. Mondd el neki, hogy minden felnőtt így csinálja, és amint megtanulja a bilit használni, nagyfiú lesz belőle is. Ez a dolog felkelti az érdeklődését a bili használata iránt.
A követendő példa
Minden gyermeknek szüksége van egy követendő példára, valakire, akire felnézhet, akitől megtanulhatja az összes képességet és viselkedést. Amint meglátja, hogy az édesapja is ezt teszi, ő is szeretné utána csinálni.
A bili személyreszabása
Jó ötlet, ha a szoktatást egy, a gyermek méreteinek megfelelő bilivel kezded. Vidd el magaddal vásárolni, hogy kiválassza azt, amelyik neki tetszik, olyan színben, amit ő választ. Vedd rá arra, hogy feldíszítse és matricákat ragasszon rá.

Érd el azt, hogy a gyermek kényelmesen érezze magát a bilin!
Fontos, hogy a kisfiú ne tekintse fenyegetésnek a bilit. El kell érned azt, hogy megbarátkozzon a bili használatának gondolatával. Próbáld meg azáltal, hogy hagyod a nadgrágjában ráülni, gyakorolva ezzel a rajta ülést, és amikor kényelmesen érzi magát, tegyétek meg ezt nadrág nélkül is. Fel lehet használni a kedvenc játékát demonstrációként. A gyerekek imádják a játékokat, és ráveszi őket arra, hogy ugyanazt tegyék, amit ők. Tehát ha látja, hogy a kedvenc játéka a bilit használja, akkor őt is erre fogja ösztönözni.
Szoktasd hozzá a gyermeket a bilin ülésre
Kezdd a bili használatát azzal, hogy hagyod rajta ülni. Ez hozzászoktatja a bili használatának gondolatához. Az illemhelyen folytatott ülő, illetve álló tevékenységek közötti különbségre ráérsz majd a későbbiekben megtanítani a gyermeket. Egészen addig a pillanatig nem kell elvonni a figyelmét erről az első tapasztalatról. Rögtön azután, hogy hozzászoktattad a bili használatához, megtaníthatod állva pisilni.
Jutalmazd a gyermek erőfeszítéseit!
A szoktatás elején, amikor sikeresen használja a bilit, jutalmazd az erőfeszítéseit különböző tevékenységek által. Például vásárolj neki új alsóneműt, vagy készítsd el a kedvenc ételét. Ez segít a bili használatát egy kellemes dologhoz társítani. De próbálj meg lemondani a jutalmazásokról, amint a gyermek megtanulta használni a bilit, mivel minden alkalommal várni fogja azt a használat után.
Pelenkák és bugyik
El kell döntened, hogy mit használsz. Ha pelenkában tartod a fiadat, miután rászoktattad a bilire, nem lesz jó, mert visszaszokik arra, hogy a pelenkába végezze a dolgát. Ehelyett hagyd, hogy bugyit viseljen és csak éjszaka tedd oda a pelenkát. Ez a dolog segít neki hozzászokni a bugyi viseléséhez. Minél többet van pelenka nélkül, annál hamarabb és gyorsabban tanulja meg használni a bilit.
Tedd elérhetővé a bilit!
Tartsd a bilit a gyermek szeme előtt, és bátorítsd őt arra, hogy azt használja, amikor rájön a szükség. Ha játék közben a szeme előtt lesz a bili, az iránta érzett félelme meg fog szűnni.
Légy türelmes!
Mialatt a bilizésre szoktatod a gyermekedet, előfordulhatnak kisebb balesetek. Vigyáznod kell, hogy ne dorgáld meg miatta, mivel emiatt visszahátrálhat néhány lépést a előrehaladása alatt. Mindegy, hogy mennyi sikert értél el addig a pontig, minden el fog veszni. Próbáld meg arra bátorítani a gyermeket, hogy tökéletesítse a bili használatát.
Motiváld a gyermeket
Eltarthat egy ideig a bilire szoktatás, és nehéz megtartani a motivációt, ami a használatát illeti. Ahhoz, hogy a gyermek továbbra is használja a bilit, ki kell találnod néhány módszert arra, hogy bátorítsd őt. Például minden alkalommal, amikor a bilihez megy, énekelheted neki a kedvenc dalát, vagy adhatsz neki egy kis édességet, cukorkát. Minden jól jön, ami fenntartja a bili használata iránti érdeklődését.
Az éjszakai bilizésre szoktatás
Amint a gyerekek kezdik megtanulni a bili használatát, megtanulnak szárazon maradni napközben, de nem lesz könnyű éjszaka is szárazon maradniuk.
Használj pelenkát amikor alszik, vagy egy gumimatracot. Ha egy pár nap után még nem száraz az ágya, kezdd el újra a pelenkát használni, és próbálj meg ismét megszabadulni tőlük pár nap múlva.
Az idők során a gyermek megtanulja irányítani a hólyagja izmait az éjszaka folyamán is. Magyarázd el neki, hogy minden rendben van nála attól, hogy éjszaka összevizeli az ágyat.
Ellenőrizd a folyadék-eltávolítási képességét azáltal, hogy csökkented annak mennyiségét este 6 után, és bizonyosodj meg arról, hogy használta az illemhelyet lefekvés előtt!
Ünnepeld meg a gyermek összes sikerét!
Amint megtanulta a bilit használni, ünnepeld meg ezt a dolgot! Mondd neki, hogy most már nagyfiú, és kényeztesd őt valami szép dologgal, ami örömet okoz neki.
Ne felejtsd el, hogy egy kisfiú bilire szoktatásának legfontosabb része, ha hagyod, hogy egyedül programozza be a pillanatait, ne erőltesd és meglátod, hogy rekord idő alatt váltja le a pelenkát a bilire.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése