Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 7., kedd

A NYIROKMIRIGYEK BETEGSÉGEI GYERMEKEKNÉL



A nyirokmirigyek megnagyobbodásának panaszával sűrűn találkozhatunk a gyermekgyógyászati, gyermek-hematológiai rendelésen.
A nyirokcsomók a szervezet fertőzések elleni védelmében játszanak fő szerepet. A megszületéstől a serdülőkorig fokozatosan fejlődő immunrendszer velejárója, hogy a gyermekek jelentős részénél normál esetben is tapinthatunk nyirokcsomókat elsősorban a nyaki, áll alatti és a lágyéki területen, méretük általában nem haladja meg az 1 cm-t. A nyirokcsomók teljes hiánya éppen az immunitás súlyos hiányára hívhatja fel a figyelmet. Amikor az egyébként normálisan is tapintható nyirokcsomók relatíve gyorsan megnagyobbodnak, s főképpen a nyaki, áll alatti régiókra korlátozódnak, a megnagyobbodást egyéb felső légúti tünetek, láz, köhögés, orrfolyás kísérik, elsősorban a fertőzések felelősek a duzzanatért. A fertőzés múltával a nyirokcsomó-duzzanat fokozatosan, bár a megnagyobbodáshoz képest kissé lassabb ütemben csökken, megszűnik. Különböző kórokozók – baktériumok, vírusok, gombák és protozoonok (egysejtű élősködők) – okolhatók az ilyen fertőzésekért. Leggyakrabban banális felső légúti vírusfertőzéshez csatlakozik, de a bakteriális mandula-, arcüreg- középfül-gyulladás, fogászati probléma kísérője is lehet, főleg kis gyermekkorban.

Mirigyláz
A serdülőkor jellegzetes fertőzése a vírus eredetű mononucleosis (mirigyláz), mely hirtelen megjelenő, kifejezett nyaki duzzanattal, magas lázzal, máj-lépduzzanattal jár, s 2-3 hét alatt gyógyul. Gyakran találkozhatunk a háziállatoktól elkapható nyirokcsomó-duzzanatot okozó fertőzésekkel, mint a toxoplasmosis, toxocariasis, azaz macska-karmolási betegség. A hónalji-lágyéki nyirokcsomó-duzzanat lehet az intim terület borotválása lévén létrejövő lokális mikrosérülés, fertőzés eredménye. Az orvost a tapintási lelet mellett segíti a diagnózis felállításában a kísérő tünetek jellege (torokfájás, köhögés, láz, fájdalom, a beteg kora, háziállatokkal való kapcsolata), illetőleg a szükség esetén elvégzett vérkép, gyulladásos laborok, képalkotó (ultrahang) és szerológiai vizsgálatok. Gyulladásgátló, bakteriális eredet esetén antibiotikum-kezelés megoldja a problémát. Nem megfelelő kezelés esetén a beolvadt nyirokcsomók sebészeti eltávolítása jön szóba.

Autoimmun betegségek, daganatok
A gyermekkorban döntően a fertőzéses eredet mellett autoimmun betegségek, daganatok járhatnak nyirokcsomó-duzzanattal. Mindkét folyamatra jellemző lehet a fertőzéses lokalizált nyirokcsomó-duzzanattal szemben megjelenő generalizált, több régiót érintő növekedés. Rosszindulatú folyamatok (kisebbeknél elsősorban leukémia, serdülőknél lymphoma) esetén a lokalizáció atípusos (kulccsont felett, alatt), a nyirokcsomók fokozatosan növekednek, tapintatuk jellege, állaguk eltér a gyulladásos nyirokcsomókétól, környezetükhöz rögzülhetnek. Tapasztalt kéz többet mond a labor- és képalkotó (ultrahang-, röntgen-, komputertomográf-) vizsgálatnál, de itt is segít a panaszok jellege (láz, verejtékezés, fogyás, vérszegénység, vagy éppen vérzések a bőrön). Ezen folyamatok gyanúja esetén a rutinvizsgálatok mellett részletes kivizsgálásra, szövettanra, csontvelővizsgálatra van szükség. Gyermekkorban az időben észlelt folyamatok jó eséllyel gyógyíthatók. Az ún. solid daganatok, mint pl. a hasi neuroblastoma általában csak későn adnak nyirokcsomóáttétet, és nem azok uralják a klinikai képet. Ha fokozatosan növekvő, kezelésre nem reagáló, szokatlan helyen megjelenő, vagy súlyos kísérő tünetekkel járó nyirokcsomó duzzanatot észlelünk, szükséges a hematológiai kivizsgálás.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése