Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 22., szerda

IZOMSZAKADÁA TÜNETEI ÉS KEZELÉSE

Izomszakadás tünetei és kezelése


Mi az izomszakadás?

Az izomszakadás egy akut sérülés, rendszerint egyetlen rossz mozdulat váltja ki: azt értjük alatta, amikor az izomrost folytonossága megszakad, akár részlegesen, akár teljesen.

Az izomszakadás előfordulása

Nem ritka sérülés az izomszakadás, sok sportoló találkozik vele. A legveszélyeztetettebbek a 35 és 50 év közötti hobbisportolók, aminek oka az, hogy esetükben a regeneráció már lassabb, az izmok rugalmassága csökken, ugyanakkor a korcsoport lendülete és dinamikája még megvan. A hobbisportolók arányaiban azért sérülnek gyakrabban a profiknál, mert a versenyzők felkészültebbek, jobban tudják, mire kell figyelniük.

A leggyakrabban a vádli és a combhajlító izom sérül, utána a combfeszítő. Egyéb izom csak viszonylag ritkán szakad. Ha mégis, akkor esetleg a bicepsz (felkarhajlító-izom) és a hasizom lehet érintett, súlyemelőknél, testépítőknél pedig a mellizom.

Az izomszakadás okai

Az izomszakadás esélye annál nagyobb, minél dinamikusabb az adott sportág, minél nagyobb az esély a hirtelen terhelésre: alapvetően ilyenek atlétikában a sprint számok, a foci, a squash és a tollaslabda. Ahhoz, hogy szakadás történjen, még bicsaklás sem szükséges, elég az is, hogy az adott izomcsoport ne legyen jól bemelegedve, viszont nagyon megterheljék. Ugyancsak tipikus ok az, amikor az izmot hosszabb időn keresztül túlterhelik. Ilyenkor több hét után az izom görcsösebbé válik, rugalmassága csökken, egy hirtelen terhelés vagy elrugaszkodás miatt könnyen szakadhat.

Az izomszakadás tünetei

A részleges és teljes izomszakadás tünetei nem különböznek, egyedül a fájdalom mértéke lehet eltérő: az éles, hirtelen jelentkező fájdalom mindkét esetben adott, az érintettek másodpercre pontosan meg tudják mondani, hogy maga a szakadás mikor történt. Eset és helyfüggő, hogy a fájdalom mellett jelentkezik-e bevérzés, kialakul-e vérömleny és komoly duzzanat, és ha igen, az mekkora. Ha a szakadás nagyon nagy területet érint, az izomsérülés pedig nagyon komoly, akkor a körülötte lévő bőr is bepirosodhat két-három nappal később.


A részleges és teljes izomszakadás tünetei nem különböznek, egyedül a fájdalom mértéke lehet eltérő


Az, hogy a fájdalom mennyi ideig áll fenn, alapvetően attól függ, hogy a sérülés hol történt és mennyire komoly. Ha például az alsó végtag érintett, akkor azt nehezebb nyugalomba helyezni, mint például a felkart, emiatt regenerálódása is lassabb. Számít az is, hogy az adott izmot mennyire használjuk: például a vádliizom szakadása két-három hónapig is okozhat fájdalmat, míg a kevésbé terhelt combizom három-négy hét alatt spontán is helyrejöhet.

Az izomszakadás diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, az adott terület szemrevételezése. Szükség lehet ultrahangos vizsgálatra és MRI-re is. Ritka esetben az izom a csontos tapadással együtt szakad le, ilyenkor szükség lehet röntgenfelvételre is. Ezzel lehet tisztázni azt, hogy az izom mellett sérült-e csont is.

Az izomszakadás kezelése

A kezelés egy része otthon is kivitelezhető: ez a pihentetés, a sérült terület fölpolcolása, jegelése. Ezen túl szükség lehet fizikoterápiás kezelésekre is. Utóbbiak csökkenthetik a fájdalmat, gyorsíthatják a gyógyulást. Később szinte minden esetben javasolt a gyógytorna, méghozzá azért, mert a sérült izom szinte minden esetben legyengül, ahhoz pedig, hogy visszanyerje eredeti állapotát, erősíteni kell.

Műtétre izomszakadásnál csak ritkán kerül sor, lévén a nyugalomba helyezett izom heggel önmagától is nagyon szépen gyógyul. Műtét csak akkor szükséges, amikor például a tenyér, esetleg a combhajlító-izom vagy a bicepsz sérül, de ekkor is csak elvétve. Általában ezen izmok többsége is konzervatív módon, műtét nélkül gyógyítható.

Az izomszakadás gyógyulási esélyei

Az izomszakadás a későbbiekben ritkán okoz problémát, az izmok funkciója az esetek döntő többségében tökéletesen, 100 százalékosan visszaáll.

Az izomszakadás megelőzése

Fontos a bemelegítés és a fokozatos terhelés, a megfelelő regenerációs idő betartása. Ugyancsak figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, hogy az izom nehogy kiszáradjon, és emiatt sérüljön könnyebben.

Segít a célzott erősítés is, amit sokan elmulasztanak: például többen azt gondolják, ha futnak, erős lesz a lábuk, és minél többet futnak, annál erősebb. Ez egy bizonyos pontig igaz is, de azon túl a futás már csak terhelést jelent a lábnak, erősítést nem. Ahhoz, hogy tovább erősödjön, más irányból kell erősíteni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése