Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 26., vasárnap

Az óvoda feladatai fertőző betegségek esetén



Az óvoda feladatai fertőző betegségek esetén
Egy óvoda életében visszatérő kérdés, hogy fertőző betegség gyanúja esetén mikor kell a gyereket orvoshoz vinni, mikor kell mentőt hívni és kiket kell tájékoztatni. Ha a járvány beigazolódik, az alábbiakról feltétlenül gondoskodnia kell az intézménynek!

– Az első szülői értekezleten fel kell hívni a szülők figyelmét, hogy amennyiben gyerekükön fertőző gyermekbetegséget észlelnek, kötelességük az óvodát értesíteni róla.
– A beteg gyerek mielőbbi elkülönítése, hazajuttatása.
– A többi szülő figyelmeztetése a lappangási időről, és az ÁNTSZ értesítése.
– Az óvoda által vezetett Fertőző betegségek naplójában rögzíteni kell a betegség fajtáját, és azt, hogy ki és mikor lett beteg.
– A gyerek által használt eszközök fertőtlenítő lemosása szükséges.
– Zárlat elrendelése, a skarlát és az enterális (beleket érintő betegségek), valamint a hepatitis vírus okozta májgyulladás (30 nap) kivételével, ma már nem szükséges.
– A további betegségek esetén a 18/1998. (VI. 3.) ENM Népjóléti rendelet alapján az óvoda orvosa szabályozza.
– Az egészséges gyerekek kezelése antibiotikummal felesleges. Ezek a betegségek a kamaszkor táján veszélyes szövődményekkel járhatnak.
– A fertőző májgyulladás esetén az orvos az egészséges, de a fertőzésnek kitett személyek (felnőttek és gyerekek) részére gammaglobulin-oltást rendelhet el.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése