Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 9., csütörtök

Te is laptopon sütöd a heréidet?



Te is laptopon sütöd a heréidet?
Akárki is találta fel a laptopot, valószínűleg nem számolt azzal, hogy találmánya befolyásolhatja a férfiak nemzőképességét...
Ha huzamosabb ideig számítógépezel úgy, hogy közben a laptopod az öledben van, akkor bizony nem csak a gép melegszik fel, hanem a tested is, pontosabban az alsóbb tájékodon fekvő részeid, ez pedig hatással lehet a spermáid minőségére is.
Természetesen a legegyszerűbb megoldás, ha a számítógépedet az asztalra helyezed. A kutatók apró hőmérőket helyeztek el 29 fiatal herezacskójára, akik a térdükön egyensúlyozva fedezték fel a világhálót. Az eredmény egyértelmű, a herezacskó akkor is nagyon hamar felmelegedett, amikor egy kisebbfajta védőréteg – például egy tok – volt a laptop alatt.
„Több millióan használnak manapság laptopokat, különösen azok a férfiak, akik éppen a legtermékenyebb éveikben járnak.” – mondta a kutatást végző egyik orvos, Dr. Yefin Sheynkin. „Körülbelül 10-15 perc múlva a herezacskó hőmérséklete már magasabb lesz a biztonságosnál. A probléma ott kezdődik, hogy ebből tulajdonképpen semmit sem érzékelünk.” – tette hozzá.
Eddig egyetlen kutatás sem foglalkozott azzal, hogy pontosan milyen hatással is van a laptop a férfiak termékenyítő képességére. Mai napig sincs egyetlen bombabiztos bizonyítékunk sem arra, hogy van-e valamilyen negatív hatása az ölből netezésnek. Azonban korábbi kutatások kimutatták, hogy akár 1 Celsius-foknyi melegedése a herezacskónak, már spermakárosító hatással járhat.
A sperma a hűvöset szereti
Normál körülmények között a herék oly módon helyezkednek el, hogy pár fokkal hidegebb környezetet biztosítsanak maguk számára, ugyanis ez elengedhetetlen a sperma termelődéséhez. „Egy szóval sem mondtam, hogyha valaki laptopozni kezd, az onnantól kezdve meddő lesz.” –mondta Sheynkin. De állandó használatuk hozzájárulhat a nemzőképesség csökkentéséhez, ugyanis a herezacskónak nem lesz elegendő ideje arra, hogy lehűtse környezetét, ezáltal pedig hűvösebben tartva a heréket.
Egy amerikai felmérés szerint, minden 6. párnak vannak problémái a gyermeknemzéssel, és az esetek felében a hiba a férfiben van. Természetesen az általános egészség, és a különböző káros élvezeti cikkek használata is befolyásolhatja a spermák termelését. Azonban a leginkább bűnösnek tartott eszközök, mint például a szűk farmer, vagy a fecske alsónemű – Dr. Sheynkin szerint egyáltalán nem befolyásolja a nemzőképességet. „A ruhák nem változtatják meg a herezacskó hőmérsékletét, mivel szinte folyamatosan mozogsz benne.” –mondta.
Ahhoz, hogy a laptopot a lábadra rakd, összezárt lábakkal kell ülnöd, vagy törökülésben. Azonban összezárt lábak esetében is, egy óra intenzív számítógép-használat után a herezacskó hőmérséklete 2,5 Celsius-fokkal növekedett. Törökülés esetében ez tovább nőtt.
Egy tok, vagy egy laptop alá rakható „hőmérsékletcsökkentő pad” nyilván csökkenti a laptop hősugárzását, azonban nem eléggé ahhoz, hogy ez megfeleljen a herezacskónknak. Emellett téves információt is közvetít számunkra, hiszen azt hisszük, heréink a lehető legnagyobb biztonságban vannak. Teljesen mindegy, hogy milyen tok van a laptop alatt, rakhatsz alá akár egy párnát is, egészen egyszerűen az sem elég.
Mint ahogy az kiderült, a lábak helyzete sem játszik sokkal nagyobb szerepet. Azzal, ha valaki a lábait széjjelebb rakja és úgy helyezi rá a laptopot, természetesen hűvösebben tarthatja a heréit, azonban körülbelül fél óra múlva a túlhevülés így is jelentkezik. Konklúzióként Sheynkin azt mondta, hogy teljesen mindegy, hogy mit teszünk a laptop és a lábunk közé, vagy hogyan foglalunk helyet, előbb vagy utóbb a hőmérséklet magasabb lesz, mint amit normálisnak tartunk.
A kutatók jelenlegi kimutatásait, a laptopokat és kiegészítőket gyártó cégek még nem kommentálták.
A herezacskó felmelegedése azonban nem jó. Ezért Dr. Sheynkin is mindig megkérdezi a nemzési problémákkal küzdő pácienseinél, hogy használ-e a férfi laptopot, és ha igen, javasolja, hogy rakja azt asztalra, vagy ha erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőség, mindenképpen mozgassa meg a lábát bizonyos időközönként.
Dr. James Smith urológus szerint azonban nem feltétlenül kell megijednünk. A herék folytonos felmelegedése – az ún. Scrotalis hipertermia – valószínűleg nem állandó, a herék normális működésre való visszaállása azonban beletelhet pár hónapba. „Ha fontos a jó megtermékenyítő képesség, a legjobb, ha megóvod önmagad és a heréid mindenféle káros külső hatástól. Egyél egészségesen, sportolj és – természetesen – tedd a laptopod az asztalra! ” –tanácsolja Dr. Smith.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése