Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 6., hétfő

A serdülőkori ortopédiai elváltozásokrólSerdülőkorban a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése elmarad a test gyors növekedése mögött, így a fizikai megterhelésnek az izomzat nem tud megfelelni. A gyermekek fáradékonyak és fizikai állapotuk kihat szellemi teljesítményükre is.
h i r d e t é s
Serdülőkorban a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése elmarad a test gyors növekedése mögött, így a fizikai megterhelésnek az izomzat nem tud megfelelni. Kialakul a hanyag tartás, a háti domborulat fokozott, a vállak csapottak, a mellkas lapos, a has elődomborodik, az ízületek testszerte lazák. Ezek a gyermekek fáradékonyak, tornaórán lemaradnak és fizikai állapotuk kihat szellemi teljesítményükre is. Ilyen esetekben úszást, sok tornát, természetesen nem versenyszerű, de bármilyen sportot ajánlunk. Fél évente kotrolláljuk a gyermekek állapotát.
Serdülőkorban - már tíz éves kortól - oda kell figyelnünk a gerinc oldalirányú görbületeire, amelyek, ha idejekorán kerülnek észlelésre, jobb progonózissal gyógyíthatók. Osztályunkon e betegség kezelésének protokollja megtalálható, és az utóbbi két évben észlelt 65 beteg kezelése ennek megfelelően történt. Szakszerű, speciális gyógytornával, fűzőkkel, megfelelő pszichés támogatással a súlyos rosszabbodást biztosan meg tudjuk akadályozni, de sok esetben lényeges javulás is elérhető.

Feltétlenül meg kell említenünk a Scheuermann betegséget. E gerincbetegségnek a lényege a csigolyatestek zárólemezeinek csontosodási zavara, amelynek következtében a terhelés miatt a csigolyák ék alakúvá válnak, a háti domborulat fokozódik. A betegség fájdalommal, és a gerincmozgások kötöttségével jár. Kezelési módja a megfelelő gyógytorna, az úszás, esetleg fűző viselése. A kezelésnek nagy jelentősége van a maradandó, komoly deformitások megelőzésében.
Serdülőkorban gyakran találkozunk derékfájós gyermekekkel. Ezen panaszok hátterében keressük a veleszületett fejlődési rendellenességeket, és találjuk a csigolya hasadást, csigolya csuszamlást, azaz a csigolyaívek fejlődési zavarát, amelyek a gerinc terhelhetőségének csökkenésével járnak. Szakszerű gyógytorna, izomfűző kialakítása a kezelés, esetleg külső rögzítés fűző formájában.

Tipikusan serdülőkori elváltozás a combfej elcsúszása, fiúknál 12-14 év, lányoknál valamivel korábbi életkorban jelentkezik. Fiúknál kétszer gyakoribb. Az elváltozás elsősorban elhízott gyermekeken jelentkezik, de természetesen kivételek is vannak. Van, amikor a kórkép lassan alakul ki, csípőtáji, térdbe sugárzó fájdalommal és a csípő jellegzetes mozgáskorlátozottságával jár. Van hirtelen fellépő forma is, amikor szinte mozgásképtelenséggel járó kép alakul ki. Az elcsúszás különböző mértékű lehet, de az esetek többségében combnyak csavarozás a megfelelő kezelés. Ennél a kórképnél fontos tudni, hogy a nagy testsúlyú, sántikáló. egyébként lúdtalpas gyermeken mindig gondoljunk rá! A serdülőkori ortopédiai elváltozások között feltétlenül meg kell említenünk a sérülés utáni vagy sérülés nélküli krónikus térdelváltozásokat. Gyakran a térdízületet alkotó csontok porcának betegsége, a korábban sportsérüléseket követő porckorong elváltozások csak artroszkópiával diagnosztizálhatók, és meg is oldhatók.
Osztályunkon ezen elváltozások kezelésére adottak a lehetőségek, évente jó néhány ilyen beavatkozást végzünk jó eredménnyel.

Végül egy mindennapos, az életben sokszor problémát okozó elváltozásról, a lúdtalpról, amely serdülőkorban is a sarok befele dőlését (bokasüllyedést) és a boltozatok lelapulását jelenti. Civilizációs ártalomnak tekinthető, rendkívül gyakori. Ebben az életkorban, ha laza lúdtalpról van szó, a boltozatok betéttel való alátámasztása és lábtorna a kezelés. A serdülőkori lúdtalp lehet rögzült, amikor már komolyabb problémával állunk szemben. Ilyenkor a lábízületekben fájdalmas mozgáskorlátozottság lép fel, és ennek párakötéssel való kilazítására van szükség a betéttel való ellátás előtt. Úgy gondolom, a serdülőkor egyéb "viharaiban" az ortopédiai elváltozásoknak is komoly szerepe van, feltétlen odafigyelést és szakorvoshoz irányítást igé
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése