Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 16., csütörtök

A SPITZ NEVUS/-MELANOMA JUVENILE



A spitz naevus egy szokatlan típusú melanocytic naevus.
A Spitz naevi jóindulatú bőrdaganat.Azonban a rosszindulatú melanómák klinikailag és mikroszkópikusan hasonlítanak hozzá, ezért elővigyázatossággal gyakran biopsziás vizsgálatot végeznek.
Ki kap Spitz naevi-t?
Spitz naevi a gyermekeknél fordul elő leggyakrabban; Az élet első 20 évében diagnosztizált esetek 70% ban a. felnőtteknél is előfordulhatnakA spitz naevus tipikusan kupola alakú piros, vörösesbarna papula. Ez klasszikus Spitz naevus néven ismert. A sötétebb papularis vagy csomósodást pigmentált Spitz naevusnak nevezik. A méret néhány millimétertől 1-2 centiméter átmérőig terjed. Általában az arcon vagy a végtagokon jelennek meg.
A Spitz naevus gyorsan nő néhány hónapig. A kezdeti növekedési periódus után, ha nem kezelik, évekig változhat. A Spitz naevi spontán eltűnhet egy idő elteltével.
Klasszikus spitz naevus
Mi okozza Spitz naevi?
A Spitz egyfajt, azaz melanocytákból álló bőrdaganatok- Ezek olyan sejtek, amelyek normális esetben pigmenteket, melanint termelnek és felelősek a bőrszínért.
Nem ismert, hogy miért fordul elő Spitz nevi.
Hogyan diagnosztizálható Spitz?
A spitz naevi-t gyakran klinikailag k a jellegzetes kupola alakú megjelenés és a gyors növekedés jellemzi ami néhány héttől  hónapokig. tart A klasszikus Spitz naevus dermatoszkópiája gyakran egységes kerekített struktúrákat tár fel, kiemelkedő véredényekkel
A gyermekeknél gyakran megfigyelnek digitális dermatoszkópos megfigyeléssel (képalkotás idővel).
Felnőtteknél a Spitz naevus diagnózisát általában bőrbiopsziával igazolták. A hisztopatológia általában szimmetrikus vegyületet mutat, amely jellegzetes epithelioid sejtek élőhelyeit tartalmazza.
A bizonytalan rosszindulatú potenciál (STUMP) atipikus spitoid tumor vagy spitzoid tumor nehéz lehet szövettanilag megkülönböztetni a Spitoid melanómától, és a leginkább a leginkább izgatott.
Milyen kezelések állnak rendelkezésre a Spitz naevi számára?
A Spitz naevi kimenetelének előrejelzésének nehézségei miatt, különösen a felnőtteknél, általában ajánlott a Spitz naevi kimetszése. Ez azonban nem feltétlenül szükséges a gyermekeknél, különösen akkor, ha a sérülések a megjelenés szempontjából jellemzőek.
Mi az prognózisa a Spitz naevi-nek?

A Spitz naevek többsége néhány év alatt spontán eltünik 


1-



2-



3-



4-



5-



6-



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése