Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 3., péntek

Etikett avagy hogyan tanítsuk meg gyermekeinknek a helyes viselkedést



Fontos, hogy a gyerekek még az iskolába lépés előtt megtanuljanak illedelmesen viselkedni. Az idősebb generáció az illemtan alapjait A legkisebb ugrifüles bábmeséből is megismerhette. Manapság is számos mesesorozat mutatja be a legkisebbeknek a helyes viselkedés szabályait, de semmi sem helyettesítheti a szülői példamutatást.
Segítségül hívhatja Pamela Duckerman Nem harap a spenót – Gyereknevelés francia módra című könyvét, amely a francia édesanyák nevelési szokásáit mutatja be. Van aki azt gondolja, hogy a gyerekeknek el kell érni egy bizonyost kort ahhoz, hogy megértsék az illemszabályokat, ám az etikett alapjaival a csöppség már akkor szembesülhet, amikor képes beszélni, szilárd ételt enni és megfogni a poharat.
Köszönöm és kérem – a két varázs szó
A kisgyerekek is képesek megköszönni az édesanyjuktól kapott ételt, ajándékot vagy dícséretet. Ha kislánya vagy kisfia nem tudja egy „köszönöm“ szóval kifejezni háláját, lehet hogy ideje szétnézni a családban. Partnerével, szüleivel megköszönik egymásnak a segítséget, szolgálatot? Ha önök is használják e varázs szavat, csemetéik is elsajátítják. Ugyanez érvényes a „kérem“ szóra is.  
Köszönés, az illedelmes viselkedés alapja
Ma sajnos a modortalan viselkedés sok felnőttre is jellemző. Lehet az a pénztár mögött ülő eladó, a taxi- vagy az autóbuszvezető, akik köszönés helyett hangoskodik a nagyobb értékű bankjegy vagy a nehéz poggyász miatt. Sőt, néha az orvosok is megszidják a riadt gyermeket vagy szülőt. A mai szülőknek meg van a lehetőségük arra, hogy illedelmesebb generációt neveljen. Az, hogy a templomból jövő idős hölgyek nem köszönnek még nem jelenti azt, hogy mi is így tegyünk. Ilyenkor magyarázzuk meg gyermekünknek, hogy minden ember életében vannak jobb és rosszabb napok, de a világban rengetek udvarias ember van és önök is azok, ezért inkább mutassanak példát. Már a 2-3 éves gyerekek képesek szépen köszönni a barátai szüleinek, a szülők barátainak vagy kollégáinak, a szomszédoknak, sőt vidéken minden embernek, hiszen a kis községeken belül szinte mindenki többé-kevésbé szomszédnak számít.

Étkezés közben nem beszélünk, nem kiabálunk, nem szemetelünk az étellel
Az étkezés az etikett fontos része, de vannak szabályok, amelyekről gyakran a felnőttek is megfeledkeznek. A viselkedés alapjainak tanítása nem megy egyik napról a másikra és sok türelmet igényel a szülők részéről. Nevelés során fontos figyelembe vennünk a gyermek életkorát. Ha már a csöppség képes nyugodtan ülni az asztal mögött, próbálja meg neki megtanítani a következő szabályokat:
  • Evés közben nem nézünk televíziót és nem táblagépezünk. Mi ugyan úgy voltunk nevelve, hogy evés közben nem beszélünk, de egy közös ebéd remek alkalom az étellel kapcsolatos érzések és élmények megosztására.
  • Enni akkor kezdünk, ha a megvendégelő személy, azaz az édesanya, nagymama vagy más személy nekilát az étkezésnek. Ideális esetben az asztalt csak azután hagyjuk el, ha ezt a megvendégelő személy is megtette. A második szabályt saját körülményeihez igazíthatja, de ha gyermeke elutasítja az ételt és nyavalyog, mert nem akar enni, szabjon meg egy bizonyos határidőt, amíg az étel előtte lesz. Ha ez időn belül nem étkezik, a következő étkezésig várnia kell.    
  • A gyerekek imádják az apró harapnivalót és ezzel gyakran visszaélnek. Ugyan ki vacsorázna, ha nap közben édességekkel és más nasival telt meg? Ezért falatozzunk minden nap ugyanabban az időben és igyekezzünk, hogy a snack egészséges legyen (gyümölcs, diófélék, natúr joghurt, ha pedig édesség, akkor leginkább otthon készített kalács).
  • Az egyes falatok után nem iszunk! A társadalmunkon belül megszoktuk, hogy az étel és az ital együtt van tálalva. Ez redben is van, de ha azt szeretné, hogy csöppsége megegye az elé helyezett ételt, ügyeljen arra, hogy legkésőbb fél-egy órával étkezés előtt illetve fél-egy órával étkezés után igyon.
  • Nem támaszkodunk könyökkel az asztalon, hanem azokat test mellett tartjuk.
  • Az ajkaink és kéz tisztításához használjon szalvétát vagy asztalkendőt. Ez lehet papírszalvéta vagy vászon kendő. A ruhát szintén a lábunkra terített kendővel védjük.
  • Tanítsa meg gyermekeinek a kanál, villa és kés használatát. Vonja be csöppségét az asztalterítésbe és tanítsa meg neki, hol van az egyes evöeszközök helye illetve hogyan helyezzük el az evőeszközöket étkezés után.
  • Nem isszuk a tányérból a levest! Ez érvényes az éttermekben kistálakban tálalt levesekre is. De valljuk be, ki nem tette ezt meg néha? A gyerekek e téren nagy spekulánsok, a levest szívesen isszák, sőt a tányért kinyalják. Odahaza ez vicces, de étteremben vagy ünnepségen már kevésbé.
Amikor asztalt terítünk, gyermekeink elé is minőségi tányért tegyünk. A gyerekek esetében ugyan biztonságosabbak a műanyag étkészletek, de ha már a felnőttekkel egy asztalnál ülnek, egyenek porcelán tányérokból és használjanak fém évőeszközöket. Minél aktívabban vesznek részt a gyerekek az étel készítésében és tálalásában, annál jobban élvezik és könnyebben megjegyzik a terített asztalnál való illedelmes viselkedést. A csöppségek az asztal leszedésénél és az edény törölgetésénél is segíthetnek. Egyre gyakrabban vagyunk szemtanúi annak, hogy az óvodások és kisiskolások a kenyerüket sem tudják megkenni, miközben erre egy két éves gyermek is képes lenne, ha szülei megmutatnák és hagynák őt érvényesülni. Nevelje gyermekét önállóságra, ennek nagy hasznát veszi a későbbiek folyamán is.  
Viseljünk tiszta öltözetet

Különböző társasági rendezvények bizonyos öltözködési szabályokkal járnak. Ha esküvőre vagy születésnapi ünnepségre hivatalosak, ehhez megfelelően öltöztesse fel gyermekét. A kisfiúk imádják a színes nadrágtartókat vagy csokornyakkendőket, a kislányok pedig megőrülnek a csodálatos ruhácskákért. De normál körülmények között is viseljen a gyermek tiszta ruhát. A tépett melegítőnadrágot inkább felmosórongynak használja. Jó ha a gyerekek becsülik és törődnek a ruháikkal illetve megpróbálnak legalább 10 percnél tovább tiszták maradni :)
Játékos illemtan
Tanítsa meg gyermekeit helyesen viselkedni játékos módon. A gyerek házikóban üdvözölhetik a látogatókat és a piknik asztalon különböző ételekkel vendégelhetik meg. Így játékosan megtanulják megteríteni az asztalt, fogadni és kikísérni a vendéget és elrakodni a vendégek után.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése