Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 29., szerda

A VÉRES SZÉKLET OKAI GYERMEKEKNÉL

Véres széklet okai gyerekeknél

A széklet jellegzetességeinek megfigyelése minden életkorban fontos, és a vér észlelése mindig kóros tünetnek számít. Azt is tud­nunk kell azonban, hogy a riasztó tünet hátterében különböző élet­korokban más-más betegség állhat.
Újszülöttek esetében gyakori, hogy szopás közben megsérül az anya mellbimbója és az ebből származó kis mennyiségű vér megjelenhet a baba székletében. Ilyenkor hasznos a mellbimbóvédő használata, a sérülés kezelése hámosító kenőccsel, vagy néhány alkalommal szopás helyett a lefejt női tej megitatása az újszülöt­tel.
A szájnyálkahártya sérülése, orrvérzés következtében is kerülhet vér az emésztőrendszerbe újszülöttekben és csecsemőkben is. Ha a vér a tápcsatorna felső szakaszából származik, akkor megemésztése miatt a széklet színe feketére változik, ilyenkor friss vért már nem észlelünk. Idegentest lenyelése sérülést okozva vezethet vérzéshez a gyomor-bélrend­szerben.

Kemény széklet miatti problémák

A végbél környékének felmaródása szintén gyakori prob­léma, vérzés erről a területről is származhat. A végbélnyí­lás berepedése általában akkor fordul elő, ha a csecsemőnek szorulása, keményebb állagú széklete van. Nehezíti a seb gyó­gyulását, hogy a fájdalom miatt a gyermek hosszabb ideig akaratlagosan visszatartja a székletet, aminek hatására az még keményebbé válik. Az ilyenkor jótékony hatású székletlazítók már csecsemőknek is adhatók, és rendszeres szedésük mellett sem alakul ki hozzászokás.

A fertőzések okozta véres széklet

A véres széklet megjelenésekor, ha az lázzal, hasfájással, ét­vágytalansággal, hányással jár, elsősorban fertőzésre kell gondolni. A kórokozó az ún. piszkos kezekkel kerülhet a gyermek szerveze­tébe, de a fertőzést a szennyezett étel, ital, ivóvíz is terjesztheti. Ilyenkor a székletből kórokozó kimutatást kell végezni, ami bizonyít­ja a fertőzést, és lehetővé teszi a célzott kezelést is. A gyomor-bél­rendszert érintő fertőzések bármely életkorban előfordulhatnak.

A bélbetüremkedésről

Gyakran hasmenés következtében jelentkezik az ún. bélbetüremkedés (invagináció). Ennek során a bél saját magába teleszkópszerűen betüremkedve zárja el a béltartalom útját, a tüne­tek tehát bélelzáródásnak felelnek meg. A hasi fájdalom periodikus, a heves görcsök egy idő múlva enyhülnek, majd újra visszatérnek. Néhány órán belül véres nyálka ürülése jelentkezik, ilyenkor az is előfordul, hogy széklet egyáltalán nem távozik.
A súlyos tünetek miatt szerencsére az ilyen betegek hamar orvoshoz kerülnek, mert a korai diagnózis sorsdöntő. Az invag­ináció a csecsemőkor betegsége, kétéves kor után ritkán jelent­kezik. Ha a végbélen keresztül bejuttatott kontrasztanyag nem tud­ja visszapréselni a betüremkedett bélszakaszt a normális helyzetbe, sürgősséggel műtétet kell végezni.

Allergiás bélgyulladás

Nagyon gyakori, hogy a véres széklet hátterében allergiás bél­gyulladás áll. Ez szoptatott csecsemőkben is kialakulhat, de na­gyon fontos, hogy a szoptatást ilyenkor sem kell abbahagyni. Tejfe­hérje allergia esetén az esetek döntő többségében elegendő, ha az anyának tejmentes diétát rendelünk el. Ha a tünetek két hét alatt nem rendeződnek, a tejet adalékként tartalmazó készítmények és a tojás fogyasztását is meg kell tiltani az anyának.
Figyelnünk kell arra is, hogy milyen a gyermek általános ál­lapota, van-e egyéb kóros, pl. bőr vagy légzőszervi tünete, és megfelelő-e a súlygyarapodása. Abban az esetben, ha az allergia nem a szoptatott csecsemőben alakul ki, speciális tápszer elren­delése szükséges. Ez olyan fehérje hidrolizátum, ami kis moleku­lasúlyú fehérjéket, vagy csak aminosavakat tartalmaz, és emiatt már nem vált ki allergiás reakciókat.

Allergia kezelése

Az allergia kezelésére használható gyógytápszerek megfelelő összetételüknél fogva alkalmasak a normális fejlődés biztosí­tására és fogyasztásuk mellett hiányállapotok nem alakulnak ki. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az allergiát okozó fehérjét szi­gorúan iktassuk ki a táplálékok közül, és a rejtett formában jelen lévő fehérjékre is ügyeljünk. Tejallergia esetén a tejtermelő állat húsa is kiválthat kóros tüneteket, ezért a marha és borjúhús adása is kerülendő.
A tojásallergiás betegekben csirkehús fogyasztásakor általában nem kell ilyen keresztreakcióval számolni, de a diéta ellenére fenn­álló makacs tünetek esetén gondolni kell a lehetőségére. A krónikus gyulladásos bélbetegségek csecsemő és kisgyermekkorban még ritkán jelentkeznek, de klinikai gyanú esetén ebben az életkorban is el kell végezni a béltükrözést. Ez megfelelő előkészítés után, alta­tásban történik a beavatkozásban jártas szakemberek segítségével.

Vérképzőszervi betegségek

Vérképzőszervi betegségek is okozhatnak véres székletürítést. Ilyenkor azonban rendszerint nem ez az egyetlen kóros tünet, ami hamarosan felkelti az alapbetegség gyanúját. A véres széklet jelent­kezését mindig komolyan kell venni. Azonnal orvoshoz kell for­dulni vele, hiszen számos ok állhat a riasztó panasz hátterében. A kiváltó ok felderítésében a gyermekorvos mellett gyermek gasztroenterológus segítségét is gyakran igénybe kell venni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése