Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 23., csütörtök

Pályaválasztás: kihívás vagy lehetőség? (2. Az önismeret fontossága)




Három tényező alapvető fontosságú a jó döntéshez. Lényeges a tudatosság: ne kizárásos alapon dönts, adj időt magadnak gondolkodni, hozz fel érveket a választott szakma mellett. Továbbá nagyon fontos a megfelelő tájékozottság a továbbtanulási lehetőségekről, képzésekről, azok minőségéről, a pályák leírásairól, követelményeiről stb. Tudnom kell választ adni a kérdésre, hogy mi lehet belőlem, ha egy adott képzést elvégzek. Végül hangsúlyozzuk az önismeret fontosságát e döntésben.
Önmagunkról több forrásból tudunk információt szerezni: élmények, tapasztalatok (érdemes sok helyzetben kipróbálni magunkat és figyelni a reakcióinkat); mások reakciói (mit értékelnek mások bennem) és a saját teljesítmény értékelése (pl.: egy-egy tantárgyban elért kimagasló eredmény).
Lássuk, melyek azok a területek, amelyekkel kapcsolatban a jó pályadöntés érdekében információkat kell gyűjteniünk önmagunkról.
Az értékeink azt mutatják, hogy mit tartunk fontosnak az életben, iránytűként szolgálnak, hogy milyen irányba halad vagy szeretnénk, ha haladna az életünk. Jó, ha az értékrend összhangban áll a választott szakmával. A pályaválasztásban tudatosan vagy tudattalanul irányíthatnak értékeink (pl. valakit az vezé­rel, hogy a legtöbbet tudja biztosítani családjának, ezért jól fizetett szakmát választ, míg mást az ösztönöz, hogy segíthessen másoknak stb.).
Fontos megismerni érdeklődési területeinket. Melyek azok a tevékenységek, amelyeket megerőltetés nélkül, szívesen végzel? Melyik az a tevékenység, aminek végzése közben el tudod felejteni a külvilágot, megszűnik az idő? A boldogságkutatók áramlat-élménynek nevezik az ilyen pillanatokat. Mi lenne az a tevékenység, amit még ingyen is szívesen végeznél? Ha azzal foglalkozol, amit szeretsz, kimagasló lehetsz azon a területen.
A személyiség azért kulcstényező a pályához kapcsolódó döntések szempontjából, mert az egyedi jellemvonásaink minden élethelyzetben (így a munkavégzés során is) megmutatkoznak. Fontos például, hogy inkább nyitott vagy visszahúzódó személyiség vagy-e. Emberek között vagy egyedül érzed magad jobban? Mennyire vagy nyugodt vagy izgágább típus? Milyen a stressztűrő képességed, mennyire vagy rugalmas?
Munkamód: az, hogy az egyén milyen körülmények között, milyen ritmusban, milyen eszközökkel dolgozik szívesen, szintén meghatározza a pályaválasztás szempontjából jó döntéseket. Szempontok: egyedül dolgozom jobban vagy csapatban? Tudok megszakítás nélkül dolgozni órákon át, vagy több szünetre van szükségem? Zajos környezetben tudok-e összpontosítani?
A képesség az egyén olyan viszonylag állandó sajátossága, amely előrevetíti, hogy mely területeken lehet sikeres. Léteznek ugyanis olyan te­rületek, amelyeken az egyén képes jól (az átlagosnál jobban) működni. Mi­lyen szinten állnak a speciális képességeink, melyek a számomra szim­patikus szakmához, pályához szük­ségesek (pl nyelvi kifejezőkészség, számolási készség, kézügyesség)?
Ha életünk egyik legfontosabb döntését sikerül megfelelő tudatossággal, tájékozottsággal meghozni, figyelembe véve érdeklődési körünket, hajlamainkat és képességeinket, valószínűbb, hogy az életünk  egyharmadát kitevő munka nem teher lesz számunkra, amit a megélhetésért kell végeznünk, hanem sikerélmények és elégtételek forrása.
Pályaválasztás: kihívás vagy lehetőség?
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése