Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. november 19., vasárnap

AZ ETHMOIDITIS/ROSTASEJT GYULLADÁS/ TÜNETEI ÉS KEZELÉSE



Ethmoiditis tünetei és kezelése



   Ethmoiditis tünetei és kezelése
Az ethmoiditis vagy más néven rostasejtek gyulladása az orrmelléküreg-rendszer gyulladásos megbetegedései közé tartozik.  Főleg a kisdedkor betegsége, de nagyobb gyermekek esetén is előfordul.
Ethmoiditis oka:
Náthához kapcsolódó fertőzés okozza, mely ráterjed a rostacsont rostasejtjeire. A rostasejteket csak egy vékony csontlemez választja el a szemüregtől, így hamar szemtüneteket okoz. A betegség mechanizmusa a többi sinusitishez hasonlóan a duzzadt nyálkahártya és gátolt orrlégzés miatti váladékfelszaporodás, és bakteriális felülfert
Ethmoiditis tünetei:
Először szemhéj duzzanat alakul ki a gyulladt terület vizenyője miatt, majd kezelés hiányában a gyulladás ráterjedhet a szem mögötti laza kötőszövetre, végül tályog alakulhat ki. A duzzadt szem sokszor erősen piros vagy livid, a gyermek a szemét nem tudja nyitni. A duzzanat miatt a bőr feszes és fénylik. A gyulladás általános tünetei, fáradtság, levertség és magas láz kísérik a betegséget.
 Ethmoiditis diagnózisa:
A jól látható tünetek, az előzményben szereplő felső légúti hurut és a fül-orr-gégészeti vizsgálat támasztja alá a betegséget. További vizsgálatként képalkotó diagnosztika (Ct) vizsgálat és szemészeti vizsgálat segít a betegség diagnózisának alátámasztásában.
Ethmoiditis kezelése:
ORRSZÍVÁS, ORRFÚJÁS, ORRCSEPP
Ha a gyermek a kora miatt még nem tud orrot fújni, orrszívó használata szükséges. Kereskedelmi forgalomban kapható rengeteg termék, ami mind alkalmas az orrszívásra. A hatékonyabbak vagy porszívóra szerelhetők, vagy saját motorral rendelkező orrszívó készülékek.
Az esetek többségében konzervatív kezelés hatására nyom nélkül gyógyul.
Gyulladáscsökkentők,  vénás antibiotikum, orrszívás és orrcsepp valamint a szemre helyezett párakötés és tüneti terápia ( láz, fájdalomcsillapítás ) hatására a betegség visszafejlődik.
A kórházi kezelés során a fül-orr gégész szakorvos depletio alkalmazásával segíti a nyálkahártya duzzanat csökkenését.
Amennyiben tályog alakul ki, szükség lehet műtéti megoldásra, melynek célja a genny eltávolítása és a melléküreg szellőzésének helyreállítása. Ez történhet szemhéjon végzett metszéssel (orbitotomia), vagy endoszkópos FESS műtéttel.
Ethmoiditis megelőzése:
A többi orrmelléküreg-gyulladáshoz hasonlóan a felső légúti hurutok elkerülésével, kezelésével, megfelelő orrszívás, orrfújás és orrcsepp alkalmazásával lehet megelőzni a betegséget.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése