Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. január 21., hétfő

Nem megy a tanulás vagy nem akar tanulni 1.

Nem megy a tanulás vagy nem akar tanulni 1.

Segítség a tanulási nehézségek felismerésében és a tanulási motiválatlanságtól való megkülönböztetésben

Megismerheti, hogy melyek azok a különbségek, melyek alapján elkülönítheti, hogy a gyermeke tanulási nehézségekkel küzd vagy egyszerűen nem akar tanulni, mert nem motivált.
A cél az, hogy időben tudatosuljon Önben a probléma, és képes legyen megtenni azokat a lépéseket, melyek szükségesek a gyermeke fejlesztése és motivációja visszaszerzése érdekében.
A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek az őket ért nehézségek, kudarcok hatására könnyen elvesztik a tanulás iránti elkötelezettségüket, és ők sem akarnak tanulni.
Csakhogy ők nem is képesek olyan módon tanulni, mint egy átlagos képességű gyermek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy ők nem jó képességűek! Az ő képességeik más módon nyilvánulnak meg, mint egy átlagos gyermeké. Sok szempontból intelligensek, okosak. A készségeik egy része viszont fejlesztésre szorul.

Mikor gyanakodjunk, hogy a gyermekünknek tanulási nehézségei vannak?

Mit tapasztal a szülő?

A szülő azt gondolja, hogy, ha a gyermekének erősebb akarata lenne, képes lenne a tanulásra, ő azonban bele se kezd a feladatokba, visszautasítja azt. Azt is gondolhatja a szülő, hogy a gyermekének több figyelme lenne, akkor biztosan hamarabb megtanulná, de a gyermek nem képes figyelni.
Amiatt, hogy a gyermek ezekre nem képes, nem azt jelenti, hogy nem elég intelligens. A tanulási nehézségekkel küzdő gyermek más módon érzékeli a világot, más módon lát, hall, és értelmezi a körülötte lévő dolgokat.

Mit tehet a szülő, ha a gyermekénél tanulási nehézségek jelei mutatkoznak?

  • A gyermekre és az önre váró vizsgálatoktól, bürokratikus eljárásoktól függetlenül, megteremteni a gyermek biztonságát, stabilitását.
  • Nézzen alaposan utána, hogy mi gyermeke problémáinak az oka, tudjon meg minél többet a témáról, a lehetséges segítségnyújtás lehetőségeiről.
  • A tanulási nehézséggel küzdő gyermeknek, időről időre nehézségei támadhatnak a közösségben, a továbbtanulás terén. Bátorítsa, álljon ki érte. Mindeközben arra is figyeljen, hogy ne a gyermek helyett végezze el az ő feladatait, mert a gyermekben egyre mélyebb szinten tudatosul ezáltal, hogy az adott problémának előnyei is vannak (fokozottabb figyelem a szülő részéről, felmentések). Ezek az előnyök megnehezíthetik a tanulási nehézség kezelését.
  • Ön az, aki bárkinél jobban ismeri a gyermekét és képes őt motiválni, éljen vele! Az elsődleges támogató, és motiváló szerep az öné.
  • Gyanú esetén kérjen segítséget. Az osztályfőnök, az iskolapszichológus, iskolai fejlesztő pedagógus, logopédus, és a Nevelési Tanácsadók dolgozói képesek a gyermeke problémáit meghatározni, és elindítani a fejlesztő munkát.


Nem megy a tanulás vagy nem akar tanulni


Tudjon meg többet! Akár tanulási nehézségek, akár motiválatlanság a probléma, motivációra mindig szükség van!

A problémákat akkor tudjuk megoldani, ha képesek vagyunk tenni a megoldás érdekében. Ha egy gyermek nem motivált nagyon lassan lehet vele haladni a fejlesztés során.
Ez a folyamat felgyorsítható, így kevesebb kudarc éri, könnyebben fog felzárkózni a társaihoz. Tapasztalja meg hogyan!
Jelentkezzen konzultációra, hogy választ kapjon a kérdéseire! A találkozó célja egymás kölcsönös megismerése, amelynek során feltérképezzük gyermeke problémáját. Ezáltal megismerheti a fejlesztőt és az EFT módszert. Legyünk együtt szemtanúi gyermeke változásának!
Boldog gyermek, #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése